Стотици самодейци от България и чужбина три дни веселиха Ружинци

2130
Стотици самодейци от България и чужбина три дни веселиха Ружинци
Снимка: община Ружинци

Три дни в Ружинци – от 9-ти до 11-ти септември, не стихваха изявите на изпълнители от България и чужбина. Стотици самодейци излязоха на сцената, за да покажат най-доброто от своя роден край – Видин, Монтана, Враца, Плевен, а и извън пределите на страната.

Шестият събор „Традиция и фолклор – Ружинци`2022“ бе открит от кмета на общината Александър Александров. Началото му бе поставено на площада пред Народно читалище „Христо Ботев – 1898“, което е партньор на общината в организацията му. Последва шествие до мястото, където бе подготвена сцената, водено от мажоретен състав. Събитието бе открито с водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил.

То се радваше и на многобройни гости. Официални сред тях бяха зам.областният управител на Видин Шишман Чаушев, кметовете на община Кула Владимир Владимиров, на Чупрене – Анжело Добричов, на Брегово – Илиян Бърсанов.

В словото си Александров посочи, че подготовката на събор е започнала почти веднага след края на миналогодишния.

Днес той е напълно удовлетворен, че събитието е приключило успешно.

„Въпреки катаклизмите на времето, обилните валежи и умората, екипът ни създаде нормални условия за гостите на събора и участниците, които надминаха цифрата 1000. За всички създадохме възможности за забавление (луна парк и множество сергии на производители и търговци), вкусна храна в двете бирарии (от местни фирми) и сръбската кухня на майстор готвача Бобан (гулаш, чевермета и печено свинско, както и овча курбан чорба). Стотици опитаха и джолана по ружински на майстор готвача Иван Звездев. За доброто настроение се погрижиха гост изпълнителите Фики, Ана-Мария, Радостина Паньова и Райко Кирилов“, написа в профила си Александров.

По думите му само два часа и половина са им били необходими при перфектна организация да приберат всичко и да почистим района на мероприятието.

Той благодари на всички за труда и всеотдайността им, за да кажат, че се чувстват удовлетворени от отлично проведения фолклорен събор.

„Без ваша помощ нямаше да успеем! Оценката на всички гости за атмосферата и организацията беше само със суперлативи. Заслужено получихме много награди и овации! Започваме подготовка за събора през следващата година. Набелязахме мерки за подобряване на средата, така че да бъдем още по-добри и да оправдаем очакванията на хората! Благодаря ви, приятели!“, посочи още кметът.

Гости на грандиозното фолклорно събитие бяха Дорел Митулецу кмет на град Калафат с делегация от Република Румъния, Заместник областния управител на Видин Шишман Чаушев, Председателя на Общински съвет Видин Генади Велков, кметовете на Чупрене Анжело Добричов, на Кула д-р Владимир Владимиров, на Брегово Илиян Бърсанов, на Георги Дамяново Нина Петкова, кметове на населени места и стотици граждани сред гостите на празника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com