Във Видинско закриват паралелки след седми клас, няма ученици

1805
Във Видинско закриват паралелки след седми клас, няма ученици
Снимка: Thinkstock

Три гимназиални паралелки ще бъдат закрити в област Видин. Попълнените с ученици класове са 15. Това става ясно след първото класиране на седмокласниците за прием в професионални и профилирани училища.

Старши експертът в Регионалния инспекторат по образованието (РИО) Боянка Никова обобщи резултатите:

Над 1500 хектара гори във Видинско стават защитени

Нови горски територии от тази година ще бъдат със специален статут. Голяма част от планините на територията на Регионалната дирекция по...

"На първи етап на класирането не се извършва план- прием за три паралелки, защото не е достигнат минималният брой места за съответната паралелка, който е 18. Това е в ПМГ "Екзарх Антим I", т.нар. "биологична" паралелка, т.е. с профилиращи предмети английски език, биология и здравно образование, химия, опазване на околната среда, български език и литература. Там бяха класирани само 5 ученици. Паралелката в град Белоградчик в СОУ "Христо Ботев", която е с чуждоезиков профил. И паралелката в ПГТ "Михалаки Георгиев" - "Администратор в хотелиерството". Имаме и две паралелки, които са със съвсем незначителен недостиг и началникът на Инспектората използва правомощията си съгласно чл.20, ал. 4 от Наредба 11 за приема на ученици. При тези паралелки, за тях се разрешава прием, защото ние имаме възможността на следващите класирания те да достигнат минималните бройки от 18 ученици. Тези паралелки са една в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" и една в ПГТ "Михалаки Георгиев", каза още Никова, цитирана от Радио Видин.

472-ма седмокласници са класирани по първо желание в област Враца. Осем са закритите паралелки, съобщи за началникът на РИО Галина Евденова и уточни:

"Сформирани са от 27 заявени паралелки с прием след 7 клас 19 паралелки. Закрихме 8, тъй като броят заявили желание са доста под заявения минимум... От тези 8 закрити паралелки 6 са в професионалното образование и 2- в профилирана гимназия."

Мила Илиева проверяваше къде е приета да учи в списъците с класираните в Центъра за кариерно ориентиране във Видин (до музей "Кръстата казарма).

"Приета съм в Математическата гимназия с информатика, "в" паралелка. Гордея се, защото наистина исках да вляза. Аз по принцип съм си от Математическата, от 5 клас. Точно заради това избрах тази паралелка с информатика, защото мисля после с това да се занимавам по-нататък. Всички от моя клас са приети по първо желание в Математическата и те са също доволни от това", разказа момичето.

Хората сигнализират, че гората край село Войница се изсича поголовно

Гората край село Войница, Община Видин се топи заради нестихваща незаконна сеч. Това каза за Радио “Фокус” Янка Костова, к...

Нели Петрова, майка на седмокласник, също проверяваше резултатите от класирането:

"Приет е по първо желание "Компютърни системи" в ПГ "Асен Залатров". Той сам си го избра, не съм му казвала аз. Харесват му компютрите. Ходи и на компютърен курс, роботика и от там се запали по компютри и реши, че в това има перспектива за реализация след това, защото може да не продължи да учи. Просто да си има професия."

Учениците могат да се запишат в училищата, в които са приети, от 28 юни до 30 юни. Желаещите да участват на второ класиране, подават заявление в училището, в което са класирани на първо класиране. Срокът е от 28 юни до 30 юни, включително. Учениците, които на първо класиране не са приети никъде, автоматично участват във второто.

Резултатите от класирането могат да се проверят на сайта: http://7klas.mon.bg.

Снимка: Архив

Иззеха 3460 къса цигари без бандерол във видинско

Общо 3460 къса цигари без бандерол иззеха вчера служителите на реда при извършени проверки във видинско. Това става ясно от информацият...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com