X
 
 

Азбучник на българския хаос: АФЕРА

9362 6
photo of Азбучник на българския хаос: АФЕРА
Снимка: колаж на Actualno.com
Лаура Кьовеши: „България е една огромна афера”.

Това заяви наскоро бъдещият европейски прокурор в свое поредно емоционално изявление. Неукротимата румънка добави, че разследванията в България трябва да започнат веднага, защото страната ни е прогнила от корупция и беззаконие, а политическата класа, вместо да трие наровете по затворите, става все по-нагла и безнаказана.

Кьовеши е човек, който добре знае какво казва и едва ли трябва да се съмняваме, че познава добре смисъла на думата „афера”. Идва от френски и означава мошеническо дело или недобросъвестно, непочтено деяние, извършено с цел облагодетелстване или лична изгода. Аферата обичайно се отнася за политическа или търговска сделка, осъществена с непозволени средства.

Но онова, което Кьовеши може би не знае в подробности, са дълбоките причини за това безумно състояние на ситуацията у нас, включително в сравнение с родната й Румъния.

Тези причини са основно три.

Първата. Отношенията на партийния лидер на Румъния по времето на социализма Николае Чаушеску не бяха твърде „любовни” с нито един от вождовете на СССР, като започнем от Брежнев и стигнем до Горбачов. Това е особено видно, ако ги сравним с прословутата българска подлизурщина и верноподаничество. Твърди се, че така Живков успявал да вземе евтини суровини и най-вече петрол от СССР. За разлика от нас обаче, румънците си имат не само петрол, но и характер. Това те доказаха с отказа си да участват съвместно с войските на Варшавския договор в нахлуването в Чехословакия през 1968 година, което предизвика лично на Чаушеску симпатиите на Запада. Комшиите ни дори си позволяваха твърде фриволни икономически контакти освен със страни от Западна Европа, също и с такива отявлени врагове на СССР по онова време, като Китай и САЩ. Тези обтегнати отношения между нашата съседка и Страната на Съветите продължаваха така до самия край на социализма, до падането на Берлинската стена.

Затова и в Румъния плана на Андропов за трансформация на властта на Съветската комунистическа партия /КПСС/ и тайните й служби/КГБ/ от политическа в икономическа не проработи така, както у нас. Нека припомним този план – овладяване на финансовите средства от партийния елит и КГБ и превръщането им в икономически владетел на страната. Създаване на борчески бригади/мутри/ на основата на силовите спортни клубове и превръщането на тези бригади в бухалката на новоизлюпените капиталисти. Тези бригади трябваше да парализират общественото мнение, да потушат гражданската съпротива и при необходимост да играят ролята на бушони, тогава, когато общественото напрежение има нужда от това.

В Румъния не се случи нищо подобно. Спомням си Букурещ през 90-те години. Там, за разлика от нас, нямаше момчета с анцузи, нямаше толкова джипове и други скъпи коли, както в София.

Втората причина за огромната разлика в самочувствието и решителността на българите и румънците беше начинът, по който се срина системата. При тях това стана не с безкръвен дворцов преврат, както у нас и което много анализатори отчитат като особен принос на българския преход /Егати приноса, егати прехода!/. В Румъния публично екзекутираха Чаушеску и жена му. Това е, няма раждане без кръв. Споменът за тази екзекуция има психологически и дисциплиниращ ефект и до днес.

Третата причина за наличието на подобна гражданска енергия, готова да се бори с родната афера/не както у нас/ в Румъния е нейният етнически състав. В тази страна живеят няколко милиона унгарци, словаци и немци. Тези граждани на нашата съседка носят друга култура, чувство за свобода и законност, именно те са един от основните катализатори на активния граждански процес. Затова и румънските площади продължават да бъдат пълни, затова наскоро потегли към затвора поредният висш политик – Ливиу Драгня, а там го очакват мнозина като него.

Да се върнем на българската Афера. Съмнявам се, че можем да се справим само с наличните сили на онези българи, които се намират в страната. Нужна е помощта и енергията на свободните милиони българи, емигрирали в чужбина.

Ако се върнат.

 

Автор: Калин Илиев

Азбучник на българския хаос” представлява поредица от коментари, чиито наименования следват последователността на буквите в българската азбука. Подобен подход има амбицията да очертае максимално широк кръг от теми, като открие техните връзки между буквите, думите и словото през хаоса на Прехода. Другите текстове от поредицата четете ТУК.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 3 от 5. Гласували общо: 5 потребители

6 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 4 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  Проблемът на Българският Социализъм беше , че не счупи ЧОРБАДЖИЙСКО/КУЛАШКИТЕ ОКОВИ , ЗАШОТО отгледа ТЕЗИ ДНЕШНИТЕ. Въпреки това ВИНАГИ МОЖЕ ДА ИМА И 2 ОПИТ. ГОЛЯМАТА МЕЧТА НА Другарят Октомври. ДА СЧУПИ ЗАВИНАГИ ОКОВИТЕ НА КАПИТАЛИЗМА ДЕТО ТУК НА МЕСТНА ПОЧВА.СА С ЧОРБДАДЖИЙСКО/КУЛАШКИ НРАВИ. ВЕКОВНИТЕ ГРАБИТЕЛИ И ПОТИСНИЦИ НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Разбира се, че е афера! И ще бъде така докато не изметем всички тези престъпници - Цветанов, Борисов, Костов и никога повече да не се допускат до властта!!! Напротив, да се допускат веднага в затвора!!!
 • Октомври 3.1 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  Да , разбира се , но доста са им Ятаци/чки. ДОСТА. А и да не са им Ятаци/чки то са като ТЯХ. И една от Аферите ИМ на КЛИКАТА 10111989 е да наемат ЛИЦА , които да ПЛЮЯТ по Н.Р.България , да дрънкат или пишат ГЛУПОСТИТЕ за Българската дЪмокрация./Дебилокрация/и ВИНАГИ ДА ОТКЛОНЯВАТ ПОГЛЕДА ОТ СЪЩЕСТВЕНОТО. калин илиев Е ЕДИН ОТ ТЕЗИ.
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 2 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Къде тук са Опорните точки на ХИБРИДНАТА ВОЙНА ПРОДЪЛЖАВАЩА ДЕСЕТИЛЕТИЯ СРЕЩУ НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ И ДЪРЖАВАТА ? Първо да споделя един неизличим детски спомен. През лятото на 1988г на ц.гара Яш се събуждам и ЩО ДА ВИДЯ ? Отвън НА ПЕРОНА ДЕСЕТКИ ХОРА ПРОСЯТ ОТ ВЛАКА. А , НИЕ ОТИВАМЕ В СЛУЧЕЯ НА ЕКСКУРЗИЯ В Москва. НАХРАНЕНИ , ОБЛЕЧЕНИ И С ПАРИ ДЕЦА И ТО НА РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА.
 • Октомври 2.1 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Г.н илиев КОЛКО ГРОЗНО ЛЪЖЕТЕ ЗА ДРУГАРЯТ ТОДОР ЖИВКОВ. НЕ ГО ПРАВЕХТЕ , ОБАЧЕ КОГАТО БАША ВИ ВИ Е ВОДЕЛ В КОРЕКОМ. МНОГО ЛЕСНО ЗАБРАВЯТЕ. НО , НАРОДА ПОМНИ. ДРУГАРЯТ ТОДОР ЖИВКОВ Е ВЕЛИК СИН НА НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ/МАКЕДОНИЯ И ВЕЧЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДЪРЖАВНИЯТ СЪВЕТ НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И аз СЪМ ПРЕДАН НА НЕГОВИТЕ МИСЛИ И ДЕЛА ЗА ПРОГРЕС.
  : 6 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 1 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Абе , господин илиев вие като сте демократ плюващ Н.Р.България , вземете се отречете от баша ви бре. Нали той САМИЯТ Е СЛУЖИЛ НА Н.Р.България не помня какво от в системата на Мвр.Ама такива сте всички ПЛЮВАЧИ на Н.Р.България. Добре нали сме дЪмокрация ама хайде малко достойнство бре. Седи Дегенерат росен п. /Член на Бкп/ , Потомствен такъв и обяснява какви злини донесъл не Социализма , а чак Комун виж още ›› изма/ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО КОМУНИЗЪМ/
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.