X
 
 

Азбучник на българския хаос: ГЬОЛ, ГЬОЛ, АМА ЗЛАТЕН

3794 11
Азбучник на българския хаос: ГЬОЛ, ГЬОЛ, АМА ЗЛАТЕН
Снимка: колаж на Actualno.com
Срамно е, когато споменът за едно парче от историята може да се окаже някакъв гьол, пък бил той и Белене. 

С какви образи си спомняме различните исторически епохи и периоди? Този въпрос е повече от интересен. Паметта има това качество да изтиква на повърхността образ от дадена епоха, от даден период от време, а едва след това идват фактите – събития, личности и други подробности. Постепенно този образ започва да влияе върху възприемането на историята, независимо от останалите събития.

Падането на България под турско робство най-често си спомняме с величавия образ на духовника и пълководеца Патриарх Евтимий. Същият впечатлява дори турските нашественици и след превземането на Велико Търново те пощадяват живота му.

Освобождаването на България от турско робство си спомняме с Априлското въстание и неговите герои, като Левски, Бенковски, Раковски и други.

Годините след Освобождението си спомняме със Съединението и Деня на независимостта, с Търновската конституция.

Първата световна война си спомняме с Битката при Дойран.

Времето на капитализма си спомняме със златния конвертируем български лев, със спасяването на българските евреи.

Времето на социализма си спомняме с голямото строителство, конфискацията на частната собственост и Народния съд.

С какво ще си спомняме така наречения Преход?

С гьола Белене. Така го нарече Бойко Борисов през 2010 година. Така го наричат много от хората и до днес.

А всъщност става дума за изграждане на атомна електроцентрала от два блока с мощност 1000 MW. Проектът за АЕЦ Белене/гьола Белене/ принадлежи към трето поколение на най-често използваните ядрени реактори по света – реактори с вода под налягане.

Този проект е замислен още през 80-те години, замразен е в началото на 90-те и стартира отново в началото на 2002 година. Тогава започват: изграждане на експертни групи и пред проектни проучвания, подготвя се график за последващите етапи – подготовка на площадката, изграждане и провеждане на тръжна процедура и избиране на изпълнител на проекта, преговори и сключване на договор с изпълнителя, изграждане и въвеждане в експлоатация. От всичко това е направена единствено площадката/гьола/ : „800 000 000 лева за един гьол, представяте ли си!”/Бойко Борисов/.

Следват повторно спиране на проекта, анонимни писма, постоянни разправии между политическите сили. Днес проектът Белене отново е на дневен ред, предстоят процедури по възлагане на изпълнението.

В същото време обаче разправиите продължават, мненията „за” и „против” са поляризирани, все още не знае дали действително ще има ядрена централа в Белене.

Но дори и да има, мисля си, един от образите, с които ще бъде запомнен така нареченият Преход, навярно ще бъде гьолът. Времето ще покаже.

….

Автор: Калин Илиев

 

Азбучник на българския хаос” представлява поредица от коментари, чиито наименования следват последователността на буквите в българската азбука. Подобен подход има амбицията да очертае максимално широк кръг от теми, като открие техните връзки между буквите, думите и словото през хаоса на Прехода. Другите текстове от поредицата четете ТУК.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Козлодуй вече е затрупан от стотици тонове неизвозени радиоактивни отпадъци. Къде ще сложим тези от Белене? Предлагам депутатите, които гласуваха за това чудовищно национално предателство, да ги разнесат по родните си села. Строителството на хранилище, постоянната му поддръжка и охрана струват милиарди. Това оскъпява двойно тока от АЕЦ, но никой не говори за това оскъпяване.... Ще го плащат деца и виж още ›› внуци.
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  И тройно по - скъп да го направи пак ще е по - евтин от ВЕИ.
  : 6 !
 • Анонимен 5.2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  До 5.1 Първо чети и се интересувай, после се изказвай, за да не се изложиш както сега. Новите фотоволтаици (подчертавам - новите, а не тези, които се нацвъкаха в България по времето на Сергей Станишев от неговите приближени)ВЕЧЕ СА ПО-ЕВТИНИ ОТ АТОМНАТА ЕНЕРГИЯ!!! И този факт е широко известен и коментиран по света, само тук продажните безродни русофили го премълчават.
  : 2 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Нова атомна централа Белене ще ни направи още по-зависими от Русия, ще ни изсмуче целия бюджет за много години и най-важно ще ни лиши от възможности да въведем по-нови екологични технологии за енергия. В Германия например вече има влакове на водородно гориво. Евтино, безопасно изгодно. Отпадъчен продукт - само чиста вода.
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Въпросът е колко енергия трябва за да се раздели водата и колко ще се замърси природата с използането на тези мощности.
  : 3 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Нищо не замърсява и не унищожава природата така, както ядрените централи. Винаги има малки и средни, а понакога и по-големи течове на радиация. Винаги има радиоактивни отпадъци. Земята на десетки километри от Козлодуй и след 2000 години няма да става за земеделие. Дори въглищните централи са стотици пъти по-приемливи, защото отделеният въглерод всъщност е храна за растенията. Каквото и да кряка ру виж още ›› ското протеже Грета.
  : 3 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  България е туристическа държава. И може да произвежда и прескъпо да продава по света прекрасни екологични плодове и зеленчуци. АЕЦ БеляНе застрашава всичко това! Кой турист ще стъпи тук, кой ще купи българска храна ако се чуе за някой макар и малък инцидент в централата. А инциденти винаги има. Особено със стари руски самовари, изостанали от времето си.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Като мотив за строителство на Втора Атомна непрекъснато се изтъква, че въглищните централи предстои да спрат работа защото са замърсители.Истината е съвсем различна. Първо:Въглищните централи могат да удължат живота си още няколко десетилетия - до момента, в който атомните централи ще са абсолютна отживелица, защото ще са въведени нови безвредни и много по-евтини начини за производство на ток.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Второ: В изграждането на въглищните централи (и в инфраструктурата около тях за транспортиране на енергията) са вложени милиарди. Никъде по света не се отказват от тях, а ги приспособяват за производство на ток от газ. Така се намира приложение на вложените средства. Трето: Възможно е монтиране на филтри и очистващи системи.
  : 1 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  ВСИЧКИ ТЕЗИ ВЪЗМОЖНОСТИ СА СТОТИЦИ ПЪТИ ПО-ЕВТИНИ ОТ ЕДНО ИЗГРАЖДАНЕ НА ВТОРА АТОМНА, МНОГО ПО-БЕЗВРЕДНИ И БЕЗОПАСНИ ЗА ПРИРОДАТА И ОКОЛНАТА СРЕДА ОТ АТОМНАТА ЕНЕРГЕТИКА. И ОТДЕЛНО ОТ ТОВА НИ НОСЯТ ЕНЕРГИЙНА НЕЗАВИСИМОСТ. И ТОЧНО ЗА ТОВА НАШИТЕ РУБЛОЛЮБИВИ УПРАВНИЦИ МЪЛЧАТ ЗА ТЯХ!!!
  : 2 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  България и в моментаразполага с двойно повече мощности за производство на ток, двойно повече отколкото са и необходими, като се отчете и токът, който можем да продадем навън. Единствената причина за строителството на Белене са не нуждите и ползите за България, а желанието на олигасите да се обогатят с парите от строителството и от корупционните взятки.