Азбучник на българския хаос: ВАМПИР

6558
Азбучник на българския хаос: ВАМПИР
Снимка: колаж на Actualno.com

Вампирите са възкръснали мъртъвци, които пият човешка кръв. Според славянските вярвания, когато умрелите приживе са живели по непристоен начин, боговете не са ги допускали в света на мъртвите и са оставали при хората като зли духови кръвопийци.

Вампирясването обаче може е да има съвсем друг смисъл. Сещате се. Говорим за хора вампири, такива които пият обществена енергия, време и ресурси; хора, които в преносен смисъл изпиват кръвта ни. Те нито са малко, нито имат насищане, затова, както беше казал поетът: „Край нас бродят милиони бледи сенки”.

Споменатите вампири най-добре могат да бъдат забелязани на онези места, където тяхната алчна, хищна природа може да задоволи необузданата им страст. А могат и да не бъдат забелязани, защото подобни места обикновено са потайни.

Най-видими с невъоръжено око са вампирите дребни и средни работодатели. Тези, които не само не плащат заслужени възнаграждения на своите работници, не само не им правят пенсионни и здравни осигуровки, но задържат заплатите им, често не им ги дават въобще, уволняват ги безпричинно. Лично съм разговарял не веднъж с такива хора, най-често от фабрики в сферата на леката промишленост. Видът им е сякаш са нощували с вампир. Не бива да забравяме, че обикновено такива хора имат и семейства, което прави нещата още по-драматични. След колебливата и обикновено закъсняла намеса на властта собствениците – вампири обикновено закриват фирмите си и продължават да смучат кръв под друга форма и на друго място. Характерно за подобни вампири, е че напоследък една част от тях са вносни – гърци и турци. Причината за тяхната миграция е, че у нас климатът за вампирясване е твърде благодатен – стандартът на живот е нисък, а контролиращите органи безхаберни и подкупни.

На по-високо стъпало са вампирите едри работодатели. Те са превърнали вампирясването не в пладнешки обир, а в законна индустрия. Нещо повече. Много от тях си купуват законодателната власт, която в тяхна вампирска чест приема специални закони и дори ги подпомага, като им отпуска специални заеми, поръчки, парчета от резерва и други финансови инжекция.

Сред по-невидимите вампири трябва да споменем на първо място служителите в държавната администрация, както и народните представители и още поредица лобисти от подобни учреждения.

Политическият елит, партиите в своята дълбока същност представляват една еманация на вампирите. Особено тази партия, която е на власт. Нейните остри зъби са се впили в снагите на българския бизнес и на обикновения българин. Когато властимащите забележат, че природонаселението е позачервило бузи, следват поредица от нови налози и данъци кръвнина.

Най-страшното на вампирясването е обаче веригата, която се получава. Колкото повече хора биват ухапани от вампир, толкова повече вампири се явяват на сцената. Навярно ще дойде ден, в която ще се превърнем в страна на вампири. Ще плъзнем по всички европейски и световни друмища и ще забиваме острите си зъби във всеки, който ни попадне.

По случай първия учебен ден по една от телевизиите показаха интервюта с първокласници. Питаха ги какви искат да станат, когато пораснат. Шеговитият отговор на едно от тях беше: „Искам да стана вампир!”

….

 

Автор: Калин Илиев


"Азбучник на българския хаос” представлява поредица от коментари, чиито наименования следват последователността на буквите в българската азбука. Подобен подход има амбицията да очертае максимално широк кръг от теми, като открие техните връзки между буквите, думите и словото през хаоса на Прехода. Другите текстове от поредицата четете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Абортите в САЩ: една неудобна тема за Тръмп и републиканците

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com