X
 
 

Азбучник на българския хаос: ВАМПИР

2922 0
photo of Азбучник на българския хаос: ВАМПИР
Снимка: колаж на Actualno.com
Вампирите са възкръснали мъртъвци, които пият човешка кръв. Според славянските вярвания, когато умрелите приживе са живели по непристоен начин, боговете не са ги допускали в света на мъртвите и са оставали при хората като зли духови кръвопийци.

Вампирясването обаче може е да има съвсем друг смисъл. Сещате се. Говорим за хора вампири, такива които пият обществена енергия, време и ресурси; хора, които в преносен смисъл изпиват кръвта ни. Те нито са малко, нито имат насищане, затова, както беше казал поетът: „Край нас бродят милиони бледи сенки”.

Споменатите вампири най-добре могат да бъдат забелязани на онези места, където тяхната алчна, хищна природа може да задоволи необузданата им страст. А могат и да не бъдат забелязани, защото подобни места обикновено са потайни.

Най-видими с невъоръжено око са вампирите дребни и средни работодатели. Тези, които не само не плащат заслужени възнаграждения на своите работници, не само не им правят пенсионни и здравни осигуровки, но задържат заплатите им, често не им ги дават въобще, уволняват ги безпричинно. Лично съм разговарял не веднъж с такива хора, най-често от фабрики в сферата на леката промишленост. Видът им е сякаш са нощували с вампир. Не бива да забравяме, че обикновено такива хора имат и семейства, което прави нещата още по-драматични. След колебливата и обикновено закъсняла намеса на властта собствениците – вампири обикновено закриват фирмите си и продължават да смучат кръв под друга форма и на друго място. Характерно за подобни вампири, е че напоследък една част от тях са вносни – гърци и турци. Причината за тяхната миграция е, че у нас климатът за вампирясване е твърде благодатен – стандартът на живот е нисък, а контролиращите органи безхаберни и подкупни.

На по-високо стъпало са вампирите едри работодатели. Те са превърнали вампирясването не в пладнешки обир, а в законна индустрия. Нещо повече. Много от тях си купуват законодателната власт, която в тяхна вампирска чест приема специални закони и дори ги подпомага, като им отпуска специални заеми, поръчки, парчета от резерва и други финансови инжекция.

Сред по-невидимите вампири трябва да споменем на първо място служителите в държавната администрация, както и народните представители и още поредица лобисти от подобни учреждения.

Политическият елит, партиите в своята дълбока същност представляват една еманация на вампирите. Особено тази партия, която е на власт. Нейните остри зъби са се впили в снагите на българския бизнес и на обикновения българин. Когато властимащите забележат, че природонаселението е позачервило бузи, следват поредица от нови налози и данъци кръвнина.

Най-страшното на вампирясването е обаче веригата, която се получава. Колкото повече хора биват ухапани от вампир, толкова повече вампири се явяват на сцената. Навярно ще дойде ден, в която ще се превърнем в страна на вампири. Ще плъзнем по всички европейски и световни друмища и ще забиваме острите си зъби във всеки, който ни попадне.

По случай първия учебен ден по една от телевизиите показаха интервюта с първокласници. Питаха ги какви искат да станат, когато пораснат. Шеговитият отговор на едно от тях беше: „Искам да стана вампир!”

….

 

Автор: Калин Илиев


"Азбучник на българския хаос” представлява поредица от коментари, чиито наименования следват последователността на буквите в българската азбука. Подобен подход има амбицията да очертае максимално широк кръг от теми, като открие техните връзки между буквите, думите и словото през хаоса на Прехода. Другите текстове от поредицата четете ТУК.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 19-20 октомври

Овен Много е вероятно да се почувствате неудовлетворени от връзката си. Емоциите ще се дължат на възникнал спор, но не правете генерални заключения....