Борисов и Тръмп – прилики и разлики

7957
Борисов и Тръмп – прилики и разлики

Откакто Бойко Борисов засия на политическия ни небосклон и пое юздите на държавата, основните критики срещу него винаги са включвали популизма. Най-вече става въпрос за популизъм - че говори едно, а става друго. Или казано с по-сложни думички в стил "политология" – предприема леви мерки, а говори, че е десен политик. Точно както прави Доналд Тръмп, откакто стана президент на САЩ. По популизма ще ги познаете ...

Разбира се, на повечето хора въобще не им пука какъв тип говорене и какъв тип управленски мерки вземат управляващите. Нормалните избиратели просто искат да живеят добре, да имат поле за развитие и държавата да не им се пречка постоянно, родителите, децата и роднините им да са добре. Затова и в следващите редове ще се спра на поредните и със сигурност не последни примери как действат популистите – от Борисов до Тръмп, според географската ширина.

Идолопоклонничеството към Бойко Борисов

Състоянието на съдебната система и поредният скандал за влияние, който я разтърси – т.нар. ЦУМгейт, стигна до най-после и до висо...

За около седмица тема номер едно за България се оказа сектор "Сигурност". Там две бяха големите новини – че двама от "Наглите" могат да излязат предсрочно от затвора заради законова поправка и че пак почваме да се борим за безопасни пътища т.е. хващаме за врата нарушителите и шофьорите-безумци и ще ги превъзпитаваме. По първата тема се изприказваха куп приказки, но впечатлението от тезите на ГЕРБ беше едно – от ЕС казали, че трябва да направим промяна на Наказателно-процесуалния кодекс и затова така се получило рецидвисти-убийци да тръгнат да излизат от затвора. Проблемът е, че ЕС каза, че трябва да си подобрим условията в затворите – защото не е нормално и не е в духа на общочовешките ценности и на хуманното, които ЕС и уж България също изповядва, да няма къде да се изпикаеш, дори да си затворник, както и да живееш на мааалко повече от 4 квадратни метра площ. Та ЕС ни кара това да променим, а не да пускаме рецидивисти от затвора. И вече отговорността за пускането си е на затворническата администрация и на съда, а не на закона и на ЕС. Отговорността за състоянието на затворническата администрация и за съдебната реформа пък е на КОЙ - сетете се сами!

По втората тема – с войната по пътищата, стана кристално ясно, че всъщност болшинството от записи от пътните камери дори не се гледат от полицията ни. А това им е работата – значи не си вършат работата. И въпросът е защо? А въпросът към управляващите е защо се стигна дотук, след като от 2009 година насам Борисов и ГЕРБ са на власт почти непрекъснато, като махнем ясния обществено-гнусен период "Орешарски" и трите служебни правителства. Къде е реформата в МВР – там, където са и реформите във всички сектори ли? Не е ли шизофрения все някой друг да ти е виновен и популизъм да обясняваш, че си признаваш грешките, но все не успяваш да ги поправиш?

Колкото до Тръмп, то през миналата седмица той реши да извади САЩ от най-значимата битка – тази за околната среда. Защото ако нея я загубим, губим всички и то здравата. Тръмп обяви, че САЩ излиза, защото той защитавал американците и било зле за американския бизнес. Значи хем мярката по излизането е условно дясна, защото защитава икономиката, хем американските работници щели да спечелят – т.е. социалното, лявото?! Шизофренен популизъм.

Това е то, общото от Борисов до Тръмп - популизмът. Разликата е, че Тръмп пробва да превърне популизма в реалност, докато Борисов опитва чрез популизъм да маскира реалността. При Тръмп се получава по-трудно, защото не си е подготвил почвата с "мат'ряла" достатъчно, а и няма как толкова бързо - личи си и от конкретния пример с Парижкото споразумение за климата, където американският президент каза, че САЩ може и да се върне в него, ако успее да си договори по-добри условия. При Борисов почвата е благодатна и вече няма нужда от прекалено сложни лупинги с приказките.

Трети сезон на сериала "Б. Б." - времето на гъвкавите в кръста

През последните 4,5 години в България имаше на три пъти предсрочни парламентарни избори. И в трите случая, повече или по-малко, до пред...

Относно разликите - сещам се и за още една. Меркел критикува Тръмп, а гали Борисов по главата. Все е нещо.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com