X
 
 

БСП на кръстопът - с младите или в небитието

5236 8
photo of БСП на кръстопът - с младите или в небитието
Снимка: БГНЕС
Вътрешните борби в БСП са основната тема в политическото пространство през последното денонощие. След десет часа дебати и таен вот Националният съвет на БСП напълно размести предложената от лидера Корнелия Нинова листа с кандидати за евродепутати на изборите на 26 май.

В ябълката на раздора се превърна предеседателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, който тясното ръководство на партията искаше да отстрани. В крайна сметка той ще бъде кандидат за евродепутат, но на пето място в листата. Това показа няколко много важни неща, които ще бъдат определящи за бъдещето на партията. 

Недвусмислено се доказа, че изборът на листата в БСП е демократичен, а не авторитарен. Корнелия Нинова недвусмислено показа, че не иска Сергей Станишев в листата. Изборът обаче показа още нещо много важно - вътрешното противопоставяне на Нинова в БСП е сериозно и тя още не е овладяла собствената си партия. А как се очаква да управляваш държава, когато има такава вътрешна съпротива в собствената ти партия? Тази демократичност в БСП е нож с две остриета. Тя идва в абсолютен противовес на лидерското управление на ГЕРБ от страна на Бойко Борисов. Само си представете в листата на ГЕРБ да се прокрадне човек, когото Борисов не иска там. Това просто няма как да се случи. 

Въпреки че гласуването на Националния съвет беше тайно, съвсем ясно е кои са противниците на Нинова в редиците на социалистите, в символ на които се превърна Станишев. Някои от тях са част от силните олигархирхични кръгове, гравитиращи около БСП, а другите са стари партийни кадри, които също не искат да изпуснат кокала. Сред тях са Гергов, Дърева, Миков, Мерджанов, Пирински и т.н. Те са добре известни с изявите си в публичното пространство. Едно нещо е сигурно - с тези хора БСП няма бъдеще. Те по никакъв начин не биха привлекли млади избиратели и с тях в редиците си БСП ще остане партия от миналото. За тях биха гласували единствено възрастни носталгици. 

Това интуитивно беше усетено от червената лидерка Корнелия Нинова, която започна тежки промени в партията. Както се вижда от избора на Националния съвет на партията, те са далеч от своя край. Самият факт, че голяма част от приближените на Нинова са част от гражданската квота е показателен. БСП носи тежко бреме от миналото - влизането в срамната тройна коалиция, изборът на Пеевски за шеф на ДАНС и т.н. Като воденичен камък на врата на Нинова е и нейното собствено приватизационно минало. 

Дори и БСП да бъде първа политическа сила на предстоящите избори за Европейски парламент, това не бива да заблуждава ръководството на партията. Това би било по-скоро загуба на ГЕРБ, заради скандала "Апартаменгейт", лобистките закони на управляващите, хаосът с електронните винетки, несправянето с битовата престъпност, поклоните пред Турция и всички други камъни в двора на ГЕРБ. Точно както се получи на президентските избори и победата на Румен Радев над Цецка Цачева. 

Позитивен Борисов на лов за евроизбори

Премиерът Борисов стартира нов курс на предизборната реторика, който е колкото интересен, толкова и рискован. Обявявайки Мария Габриел ...

Сценариите за предстоящите избори за БСП най-вероятно са два. "Новата вълна" може се активизира и да размести листата, посредством преференциален вот за фигурите зад Станишев и в крайна сметка водачът на ПЕС да остане извън Европарламента. Възможно е и преориентирането на част от избирателите към друга партия.

Каквото и да се случи на предстоящия евровот, БСП трябва да направи още много промени, за да има шанс да бъде припозната като реална алтернатива за управлението на България. Единственият шанс за това е обръщането към младите хора и бъдещето. В противен случай Столетницата ще продължи да се топи, докато се превърне в периферна партия и част от миналото. 

Това впрочем важи и за всички останали партии в България. С "добавки" като Александър Йорданов от СДС, ГЕРБ също извади "скелетите от гардероба" и показа остра липса на млади и подготвени кадри. Едно нещо обаче е сигурно - на избирателите отдавна им омръзна от "по-малкото зло". Затова водещите партии в България трябва да си дадат ясната сметка, че вече могат да се надяват единствено на "последен шанс". Ако изобщо го получат.

Автор: Тодор Беленски

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 1 от 5. Гласували общо: 2 потребители
 • Анонимен 6 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Ще има да чакат БСП е на изчезване....трябва поне още 100 години .......Толкова ли не виждат тези дето пишат,злонамерено за единствената партия ,която се стреми да въведе някакъв ред, какво става в България-богатите се раздуват все повече и повече за сметка на голяма част от народа и като се наложи за нещо да се дадат пари винаги опират до левчето на МНОГОТО,а техните отиват до асансьора в хола.. виж още ›› .
 • Анонимен 5 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Желая успех на БСП и не само на тези избори,защото безобразията са безброй,ако се разровят из Пловдив ще се убедят.Кметът на града и районните имат да отговарят на много въпроси.Например защо се разреши изсичане на над 50 хубави дървета от градския парк Лаута!!!!за да се даде линия за строеж на една доста вече висока сграда едно тяло на фирма Демилекс и като видяха ,че народа не реагира добавиха о виж още ›› ще едно тяло да строи фирма Тирлин......да ме извини населението на ЖК Тракия ,но те са селски хорица и не могат да мислят от името на пловдивчани....съжелявам Но в Пловдив има мноооого какво да се разкрие!!!!!
 • му-ха-ха 4 му-ха-ха преди 5 месеца Профил на трол?
  А аз мисля че младите социалисти са със Станишев а не с тая руска матрьошка Корнелия....
 • СТОМАНА. 3 СТОМАНА. преди 5 месеца Профил на трол?
  ДА ЖИВЕЕ КОМУНИЗМА. Аз ВЯРВАМ В КОМУНИЗМА КАТО ЕДИНСТВЕНИЯТ И СПАСИТЕЛЕН ПЪТ ЗА СВЕТА И БЪЛГАРИЯ. Единственият път това да се случи е , чрез Социализма. За да бъде изграден той в никакъв случей не бива да бъде замърсяван с хора съдействали за унишожаването като Световна система. Това което иска ес , изграждането на Babylon е върхова Фаза на Корпоративният фашизъм. Негова най висша фаза. Вие партия виж още ›› та къде сте ? НЕ СТЕ ПРИ НАРОДА , А ТАМ КРАЙ ИЗГРАЖДАНЕТО НА Babylon.
 • Октомври 2 Октомври преди 5 месеца Профил на трол?
  ВРАГА С ПАРТИЕН БИЛЕТ Е ТОЛКОВА МНОГО , ЧЕ НАЙ ДОБРЕ ТАЗИ ПРОФОРМА АНТИСОЦИАЛИСТИЧЕСКА /ДЕГЕНЕРАТСКА / ПАРТИЯ ДА СЕ САМОЗАКРИЕ И ТАКА ДА ДАДЕ ПРИМЕР И НА ОСТАНАЛИТЕ ДА СЕ САМОЗАКРИЯТ. ПОЛИТИЧЕСКИЯТ МОДЕЛ 10111989 Е В ТОТАЛЕН ФАЛИТ. СОРОСОИДИТЕ СА НАВСЯКЪДЕ. УЖАС , НО НАДЕЖДА ВИНАГИ ИМА ЗА НАРОДА ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ И ПРЕБЪДЕ. F...F 101111989*eu*nato F...F
 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  В общи линии е вярно написаното. Но изглежда българинът е мазохист и обича авторитарни и тоталитарни личности като Бойко борисоф /Т.Живков №2/ да са начело и да го мачкат!
 • Октомври 1.1 Октомври преди 5 месеца Профил на трол?
  Първо борисов НЕ Е ДРУГАРЯТ ТОДОР ЖИВКОВ КОЙТО НЕ Е МАЧКАЛ НАРОДА. НЕ ЛЪЖИ М*СНИК.МАЧКАНЕТО ЗАПОЧНА ОТ 10 11 1989 ОТ ТАЗИ ДЕГЕНЕРАТСКО/ ПРЕДАТЕЛСКА ПОЛИТИЧЕСКА ЛИНИЯ. СЛАВА НА ДРУГАРЯТ ТОДОР ЖИВКОВ НА КОЙТО ЛИЧНО аз ЩЕ НАЛОЖА демократичен Култ към Личноста на Другарят Живков ако Провидението ме избере за Пастир Стомана а, такива като вас ще НАТИКАМ там където ви е мястото. В Т*Н*ТА.
  : 5 !
 • Октомври 1.2 Октомври преди 5 месеца Профил на трол?
  СЛАВА НА ДРУГАРЯТ ТОДОР ЖИВКОВ. ПРИ ПЪЛНА ПОБЕДА НА Н.Ф. някога в Бъдещето ЩЕ възстановим Чавдарското движение сред децата , но с ново име. ЖИВКОВО ДВИЖЕНИЕ. МАЛКИ ЖИВКОВЧЕТА.ЩЕ ИМА ПАМЕТНИЦИ , Правец ЩЕ СТАНЕ ЖИВКОВГРАД.БУЛЕВАРДИ. ДРУГАРЯТ ЖИВКОВ ТРЯБВА ДА ГЛЕДА ПРОГРЕСА НА БЪЛГАРИЯ.
  : 5 !