БСП на кръстопът - с младите или в небитието

13006
БСП на кръстопът  - с младите или в небитието
Снимка: БГНЕС

Вътрешните борби в БСП са основната тема в политическото пространство през последното денонощие. След десет часа дебати и таен вот Националният съвет на БСП напълно размести предложената от лидера Корнелия Нинова листа с кандидати за евродепутати на изборите на 26 май.

В ябълката на раздора се превърна предеседателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, който тясното ръководство на партията искаше да отстрани. В крайна сметка той ще бъде кандидат за евродепутат, но на пето място в листата. Това показа няколко много важни неща, които ще бъдат определящи за бъдещето на партията. 

Недвусмислено се доказа, че изборът на листата в БСП е демократичен, а не авторитарен. Корнелия Нинова недвусмислено показа, че не иска Сергей Станишев в листата. Изборът обаче показа още нещо много важно - вътрешното противопоставяне на Нинова в БСП е сериозно и тя още не е овладяла собствената си партия. А как се очаква да управляваш държава, когато има такава вътрешна съпротива в собствената ти партия? Тази демократичност в БСП е нож с две остриета. Тя идва в абсолютен противовес на лидерското управление на ГЕРБ от страна на Бойко Борисов. Само си представете в листата на ГЕРБ да се прокрадне човек, когото Борисов не иска там. Това просто няма как да се случи. 

Въпреки че гласуването на Националния съвет беше тайно, съвсем ясно е кои са противниците на Нинова в редиците на социалистите, в символ на които се превърна Станишев. Някои от тях са част от силните олигархирхични кръгове, гравитиращи около БСП, а другите са стари партийни кадри, които също не искат да изпуснат кокала. Сред тях са Гергов, Дърева, Миков, Мерджанов, Пирински и т.н. Те са добре известни с изявите си в публичното пространство. Едно нещо е сигурно - с тези хора БСП няма бъдеще. Те по никакъв начин не биха привлекли млади избиратели и с тях в редиците си БСП ще остане партия от миналото. За тях биха гласували единствено възрастни носталгици. 

Това интуитивно беше усетено от червената лидерка Корнелия Нинова, която започна тежки промени в партията. Както се вижда от избора на Националния съвет на партията, те са далеч от своя край. Самият факт, че голяма част от приближените на Нинова са част от гражданската квота е показателен. БСП носи тежко бреме от миналото - влизането в срамната тройна коалиция, изборът на Пеевски за шеф на ДАНС и т.н. Като воденичен камък на врата на Нинова е и нейното собствено приватизационно минало. 

Дори и БСП да бъде първа политическа сила на предстоящите избори за Европейски парламент, това не бива да заблуждава ръководството на партията. Това би било по-скоро загуба на ГЕРБ, заради скандала "Апартаменгейт", лобистките закони на управляващите, хаосът с електронните винетки, несправянето с битовата престъпност, поклоните пред Турция и всички други камъни в двора на ГЕРБ. Точно както се получи на президентските избори и победата на Румен Радев над Цецка Цачева. 

Позитивен Борисов на лов за евроизбори

Премиерът Борисов стартира нов курс на предизборната реторика, който е колкото интересен, толкова и рискован. Обявявайки Мария Габриел ...

Сценариите за предстоящите избори за БСП най-вероятно са два. "Новата вълна" може се активизира и да размести листата, посредством преференциален вот за фигурите зад Станишев и в крайна сметка водачът на ПЕС да остане извън Европарламента. Възможно е и преориентирането на част от избирателите към друга партия.

Каквото и да се случи на предстоящия евровот, БСП трябва да направи още много промени, за да има шанс да бъде припозната като реална алтернатива за управлението на България. Единственият шанс за това е обръщането към младите хора и бъдещето. В противен случай Столетницата ще продължи да се топи, докато се превърне в периферна партия и част от миналото. 

Това впрочем важи и за всички останали партии в България. С "добавки" като Александър Йорданов от СДС, ГЕРБ също извади "скелетите от гардероба" и показа остра липса на млади и подготвени кадри. Едно нещо обаче е сигурно - на избирателите отдавна им омръзна от "по-малкото зло". Затова водещите партии в България трябва да си дадат ясната сметка, че вече могат да се надяват единствено на "последен шанс". Ако изобщо го получат.

Автор: Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Германия би закъсала, ако ги нямаше чужденците

Възходът на Виетнам: каква е тайната на успеха

Ядрените амбиции на Турция и опасната зависимост от Русия

Как поляците си върнаха демокрацията, а българите - не

Лозан Панов: Как системата (въз)произвежда „нотариуси“ и „джуджета“

Тръмп и тъмното минало на "America first"

Нужда от реформи: какво не е наред с китайската икономика

"Изпочупиха пръстите на ръцете ми с отвертка": Какво се случва с украинците, пленени в Русия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com