Чалга дебне отвсякъде, спасение няма

57577
Чалга дебне отвсякъде, спасение няма

Тигрови дрехи, много грим, изкуствени коси, изскачащи гърди и задни части. Чалга, кич, врява, простотия. Бал? По-скоро ежедневие!

„Майки срещу насилието в Студентски град" настояват министърът на образованието, младежта и науката Николай Милошев и Регионалните инспекторати по образованието „незабавно да излязат с предписания към училищните ръководства тазгодишните абитуриентски балове и изпращания да не се превръщат отново в отблъскващ парад на кича, простотията и вулгарната чалга”.

И какво си мислят, че ще постигнат? От исканията им излиза, че училищното ръководство избира къде да се проведе празникът. Мястото се избира само и единствено от абитуриентие!

За простотията, разврата и сензацията

За пореден път просташки клип взриви интернет. Видеото е заснето във фолк заведение във Варна. Главната героиня е младо, чисто голо (са...

Колкото и да подкрепям инициативата на загрижените жени, толкова си мисля, че е обречена на провал. Нима смятат, че могат да забранят нещо на 18-годишни млади хора, които завършвайки 12 клас, смятат, че трябва да празнуват поне един месец? Безпаметно, шумно и кичозно (без значение каква музика харесват).

Който иска да слуша чалга, ще слуша, независимо кой какво казва. Ако има някаква забрана, желанието само ще стане по-силно. Това е повод за още по-остър сблъсък между „чалгари и нечалгари”, повод за скандали, за доказване, за бой. Ако има цял клас, който не слуша тази музика, ще се наложи да се отдели. Само че рядко цял клас има едни и същи предпочитания.

Именно защото меко казано не харесах своя бал, си тръгнах по-рано, въпреки предплатените нощувки. От моя опит зная, че който не се кефи на чалгата трябва или да се преструва, или да си отиде.

Нима тези майки вярват, че без чалга баловете ще протекат с прилично изглеждащи тийнейджъри, че няма да има огромни количества алкохол, наркотици, секс и грозни сцени? Нима смятат, че няма да крещят и танцуват по улиците, че няма да стърчат от прозорците на коли, движещи се със 100 км/ч, че няма идиотски да друсат задниците си на каквато и да е музика? Естетическият вкус на подрастващ не се променя за един ден. Той прави каквото си може.

Майки искат абитуриентски балове без кич и чалга

От гражданско сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град" настояват министърът на образованието, младежта и науката чл.-кор. Ни...

Мислите, че трябва да вкараме чалгарите в лагери, да промием мозъцитеим и да ги „подобрим”? И да ви се иска няма да стане, каквото и да им правите. Поради простата причина, че те харесват това, което са и не искат да се променят. Чалгари ще има, докато чалгата съществува (може би някой лют фен се дразни на тази категоризация „чалгар”, защото чалга означавало „музика”. Каквото и да значи, за всички се е превърнала в нарицателно за лош вкус и пошлост. Аз ползвам нарицателното).

Бих искала да контрирам объщението и на фолк певицата Галена, която заяви, че чалгата не е виновна за всичко в държавата и родителите трябва да възпитат в децата си в „онези ценности и морал, за които говорите, за да може един ден, когато пораснат, сами да направят правилния (според вас) избор”. Не харесвам и тези нарочвания кой как бил виновен за положението в България. Всички сме отговорни, но това е друга тема.

Пак от своя опит искам да кажа на всички майки и бащи, че въпреки старанието ви и възпитанието, което давате, сте безсилни пред хората, с които се събират децата ви. Безсилни сте пред новото, модерното, лесното.

Всеки се интересува от секса. След като е толкова показен и лесно достъпен именно в чалга средите, няма как те да бъдат зачеркнати. Повечето хора са елементарни и се стремят да задоволят лесно и бързо основните си нужди.

И не на последно място – ако някой е тръгнал да се бори срещу чалгата, защо иска да я забрани само в определен период от време? Защо след като чалга има всеки ден и навсякъде?

Галена: Докога чалгата ще е виновна за всичко

Фолк певица Галена, явно обидена от факта, че майки държат на тазгодишните балове да няма чалга, защити жанра във Facebook страницата с...

Симпатизирам на идеята, но в едно съвременно и демократично общество най-вероятно проблемите не трябва да се решават със забрана.

Какво е решението ли? Аз лично не виждам изход от този кич, който се е впил в обноските и интелекта на повечето от нас.

Пожелавам успех на „Майки срещу насилието в Студентски град" и стискам палци да понесат гнева, който натрупаха срещу себе си от всички поклонници на чалгата.

Снимки: Facebook

Автор: Виктория Пенева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com