Да превземем Евровизия с 8 тактики

4487
Да превземем Евровизия с 8 тактики
Снимка: БНТ

Виктория Георгиева ще представя страната ни на "Евровизия" - онзи конкурс, който в колективното неосъзнато стои като сурогатен заместител европейски и световни първенства по футбол и дава определени шансове за изпитване на национална гордост за онези хора, които я изпитват на принципа "Ето, че малка България може да покаже нещо на големия пъстър и красив свят". С времето се разбра, че "българи-юнаци" не е чак пък толкова свързано само с футболен терен: юначеството се пренесе успешно върху Кубрат Пулев, Григор Димитров и още няколко души, защото юначеството може да вирее по всякакви начини, то винаги ще намери върху кого и как да се пренесе, юначеството не търпи празно място и празни години. 

Затова ние искаме да насърчим Виктория за успешното й представяне и да й предложим няколко възможни стратегии за песен. Както футболът, така и Евровизия си има правила - те са леко особени, но все пак с годините са станали ясни, така както е станало ясно, че комбинацията между доброто центриране и добрата игра с глава могат да осъществят гол, а комбинацията между неуморен опорен халф и рисков, но умел в шпагатите защитник -  непробиваема защита. И така, да започваме. 

1. Песен, която се пее на 10 езика 

"Евровизия" действа на принципа на маркетинговото таргетиране, а тъй като става дума за разноезична публика, години наред си мислехме, че това просто означава, че трябва да се пее на английски - тя все пак поназнайва английски, особено имайки предвид, че фразите на текстовете са достатъчно прости - тъкмо онези, които усвояват децата в ранното обучение на чужд език. Това обаче не е достатъчно - тъй като всеки пее на английски, езикът се обезценява. Затова по-добрият вариант е да се хване някой весел израз - примерно "Аз обичам всички вас" и да се организира припев, в който това да се каже на по десет езика. По оня начин, по който рапърите изброяват курорти, за да е сигурно, че ще могат да си изпеят летния хит на поне няколко места.

2. Нещо в стил Грета Тунберг

Евровизия е обединяващ форум, а за тази цел трябва да се изпее нещо обединяващо. Ако пееш за любов шансът ти е много малък, всички ще пеят за любов. Само ти обаче може да надскочиш обикновената си емоционалност и да кажеш нещо за планетата. Затова - кажи нещо за планетата и как тя загива. А заглавието може да вземеш директно от Грета - How Dare You. 

3. Да изпееш стара песен от "Евровизия", която я е спечелила навремето

Разглеждаш каталога от победители през годините - затова си има и специални компилации в YouTube. Напълно ясно е - почти никой не помни кой е спечелил примерно 2002-а, 2009-а, а да не говорим примерно 98-а? Кой спечели? Нямам идея. Проверих в YouTube, чух песента, после мина една минута и я забравих. Затова просто сменяш текста и я правиш пак, малко като в модата - циклични обновления, които винаги се разбират като новост, понеже никой не помни последния цикъл, понеже има по-важна работа.

4. Да направиш гаф

Как се гледа "Евровизия"? Гледа се с включен Фейсбук и следене на живо на ставащото, тоест, всеки се опитва да измисли смешно-тъп статус, за да генерира лайк и всеки друг също гледа да измисли смешно-тъп статус, който да генерира лайк. Целта ти е да влезеш в устата на всички, да направиш така, че те да започнат да споделят нещо, свързано с теб. Но тъй като се споделят предимно Fast Food неща, направи нещо fast food-ерско. Целият вот на състезанието зависи от алгоритмичното повдигане от определени "стени", на които може да се покачиш като малко дете на раменете на баща си - татко Зукърбърг. 

5. Нещо, което е балада, но е и рок, но е и етно, но е и поп

Почти всички проучвания за начина, по който функционира човешкото съзнание, установяват, че ние имаме все по-кратък "прозорец на вниманието", тоест, умението да се фокусираме върху едно нещо и да задържим концентрацията си в него. В момента този прозорец е 8 секунди (само преди десетина година е бил 12 и тенденцията е да продължава да намалява). Така че спокойно може през 8 секунди да сменяш жанра, понеже иначе започваш да доскучаваш и трябва да грабваш вниманието. Живеем в света на компилацията, а не на дългия разказ. Събери оттук оттам. 

6. Кажи нещо срещу Русия

Колективното неосъзнато на европейския човек, в по-голямата му част, винаги би приветствало това. Нека песента изгражда защитен вал срещу всичко руско, защото част от това да ти е едно европейско е в това, че ти е едно антируско.

7. Кажи нещо за Брекзит

Опитай се да излъчиш послание на съжаление за тази нелепа случка от историята, а после открито да заявиш, че това никога повече няма да се случва, никога повече няма да се объркаме така, ето, сега всички сме заедно и си пеем един на друг, колко е хубаво това, дай да стане така и в политиката, да няма разправии, проблеми...Таквиз неща кажи. 

8. Кажи, че технологиите ни съсипват

Вече си видял точка 4. Това наистина е така. Опитай се да възпееш отново живия живот, който сме го отървали и сме забили погледи в екран. По този начин всички онези, които са забили екрани и те следят през екрани ще си кажат - ей вярно, отървахме живия живот. Тогава ще е точно пролет и ще се размечтаят за разходки, морета, по-малко време онлайн. И ти ще си спусъка за тези красиви топли планове. Действай.

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com