Дебат между Борисов и Нинова - крайно недостатъчен!

2435
Дебат между Борисов и Нинова - крайно недостатъчен!
Снимка: БГНЕС

Да бъде или да не бъде – този Хамлетов въпрос вече трети ден буни политическия ни животец. Да уточня - да бъде ли лидерски дебат между Бойко Борисов или да не бъде?

Изумително е, че има хора, които се колебаят какъв да е отговорът на този въпрос. Разбира се, че трябва да има дебат. Защото заедно с фактическите действия публичният дебат, един до друг, е начинът политиците да покажат колко струват. Трудно преди избори по действията можем да преценим кой какво може, остава да ги чуем в надприказването и да преценяваме кой колко лъже, за да можем да изберем.

Можеше да е моето дете или вашето

Детето, причинило смъртта на 11-годишното момиче от 52 ОУ "Цанко Церковски" можеше да е моето или вашето дете. Белите се случват лесно....

Дебат трябва да има, но в никакъв случай само между лидерите на ГЕРБ и БСП. Всяка партия, която има мерак да влиза в следващия парламент, трябва да бъде чута. И е крайно време да бъде намерен точният формат – без изключения.

А формати има колкото искате. Например в съседна Гърция, която е репутацията на антична люлка на цивилизацията, преди избори се правят телевизионни дебати между всички лидери. Правят се по гръцката национална телевизия ERT, като продължават няколко часа и се минава през различни кръгове с теми и формати. Има си специален модератор, предвиден е дори формат с въпроси от други медии, не само ERT - и тези въпроси ги задава модераторът.

Заради Борисов и Нинова от два дни водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев обяснява как чак телевизиите се договорили, само щабовете на ГЕРБ и БСП още не могат. Само че, естествено, няма и думичка за други медии извън трите големи телевизии - "боговете на информацията". А е много просто – нека има широк лидерски дебат, по гръцки модел. Нека СЕМ и медийните съюзи в България (май са два в момента, Съюза на издателите, където най-силни позиции имат кръговете извън медиите на Пеевски и Българският медиен съюз, гравитиращ около Пеевски) предложат кандидатури за модератори на този дебат – уважавани журналисти, и да има публично гласуване на зрители и потребители за двама модератори. А след това всяка медия, участвала с въпрос, спокойно може да коментира по своите информационни канали какво е видяла от дебата. Да си помечтаем, както се казва – пак добре, че стигаме вече до уговорки за дебати, защото напоследък по избори "баш лидерите" предпочитам да дебатират не очи в очи, ами само по медиите.

Кой ще победи?

Лъжата "задължително гласуване"

Сагата с въвеждането на задължително гласуване най-сетне приключи - след отмяната на санкциите за негласуване, задължението в Изборния ...

Със сигурност никой няма как да каже, защото наистина зависи от формата. Предложението на ГЕРБ да има два модула изобщо не е случайно – в този вариант е много по-вероятно партията на Борисов да победи. На първо място – защото БСП има много повече управленски гафове от ГЕРБ, които ще бъдат добре припомнени. Освен това – ясно е, че ГЕРБ ще излезе в такъв дебат с де факто министрите си, т.е. противниците им от БСП биха били считани за бъдещи министри, ако Столетницата пак успее да се докопа до властта. А със сигурност при тази хипотеза Корнелия Нинова не е готова да действа отсега – убеден съм, че тепърва би имало жестока борба в червените редици за постове и едва ли на Нинова ѝ се иска отсега да подреди "своя кабинет" и след това змиите на "Позитано" да почнат да ѝ съскат ден и нощ. На експертна тема БСП специално може да бъде ударена много по темата CETA – защото Нинова хем разправя как иска да сме в ЕС, хем как не иска CETA, хем как не иска „ЕС на две скорости“, след като Жан-Клод Юнкер подчерта, че щом в ЕС има страни, които искат CETA и които не искат CETA, значи обстоятелствата може да наложат делене на Съюза. И няма как ти да настояваш да си в този съюз, за да ползваш само привилегии, а да не искаш той да се развива по никакъв начин.

След победата на Румен Радев на президентските избори, БСП определено показва самочувствие. Затова и сега Нинова иска да е очи в очи с Борисов. Тя в пълна мяра би се възползва от това, че е жена и би извлякла сериозен дивидент от евентуални по-груби влизания на Борисов. Със сигурност по устатост тя спокойно може да се мери с лидера на ГЕРБ. Борисов би се чувствал и по-неудобно в дебат, при който има правила – за определено време да трябва да кажеш най-важното по дадена тема. Лидерът на ГЕРБ винаги е залагал на друг подход – красноречие в "народен стил", а това при ясни ограничения в говоренето не е предимство, още повече, когато срещу теб има жена и действа малко или много синдромът "ама той не се държи джентълменски".

Каквото и да стане обаче, дебат трябва да има – дори да е в крайна сметка само между ГЕРБ и БСП. Защото неизбежно ще дойде времето и на по-големи дебати, ще дойде и времето на определени действия. Това е пътят да станем демокрация – хората да се научат да избират, след като чуят приказките и видят резултатите след това.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com