Дилемата на Египет: как да е с Израел, но и с палестинците

4177
Дилемата на Египет: как да е с Израел, но и с палестинците
Снимка: Getty Images

Войната в ивицата Газа между Израел и групировката Хамас, призната за терористична организация от ЕС, Германия и САЩ, доведе и дотам, че Египет се оказа в сложна ситуация. Кайро е основен посредник за доставките на хуманитарни помощи в Газа, но същевременно не желае да приема на своя земя палестинците, принудени да напуснат своите домове.

Египет не иска палестинци от Газа

Египетският президент Абдел Фатах ал Сиси даде ясно да се разбере, че граничният пункт Рафах - единственият в ивицата Газа, който не е под контрола на Израел - няма да стане вход към Египет за палестинците, които са в Газа. "Египет ясно и категорично потвърждава, че никога няма да се съгласи с приема на палестинци на египетска територия", изтъкна нееднократно държавният глава.

Още: Египет: Евакуациите от Газа бяха преустановени днес

"Египет помни добре какво стана през 1948 година, когато на палестинците, прогонени от техните домове и села, след края на арабско-израелската война не бе разрешено да се върнат обратно – събитие, което палестинците наричат Накба (катастрофата). В Кайро допускат, че тази ситуация може да се повтори", казва Мишел Пейс от лондонския мозъчен тръст Chatham House.

"Въпреки това цивилните граждани от Газа имат право да искат убежище и само те могат да решават как и кога да се възползват от това право. Египет е длъжен да допусне цивилните граждани, ако те поискат това", казва в интервю за ДВ Тимъти Калдас от американския Институт за близкоизточна политика "Тахрир".

"При това партньорите на Израел трябва ясно да заявят, че жителите на Газа имат право да се върнат в ивицата след края на бойните действия, а израелските лидери трябва да бъдат предупредени, че ако попречат на палестинците да го направят, това ще представлява етническа чистка", допълва Калдас.

Потенциална заплаха за безопасността на Египет

Още: Не е Клеопатра: ето коя е първата жена-фараон!

По думите на Пейс, още един от аргументите на Египет против допускането на палестинците в страната е това, че ще бъде невъзможно бойците на Хамас да бъдат отделени от цивилните бежанци. "Ако палестинските джихадистки групировки установят логистични, идеологически и оперативни връзки със съмишлениците си на Синайския полуостров, в Кайро се опасяват, че тези бойци могат да извършат нападения срещу израелски обекти от египетска територия, което ще доведе до ответни действия от страна на Израел и ще влоши отношенията с Египет", уточнява Пейс.

Президентът Ал Сиси заяви наскоро по този повод следното: "Синайският полуостров ще стане база за терористични операции против Израел и ние, египтяните, ще носим отговорността за това. Тогава мирът, който установихме (през 1979 година, когато бяха сключени споразуменията от Кемп Дейвид - б. ред.) ще се изплъзне от ръцете ни заради търсенето на решение по палестинския въпрос".

Според Кенет Рот, бивш изпълнителен директор на "Хюмън райтс уоч", а сега професор в Принстънския университет, Ал Сиси "се отнася особено благосклонно към опитите на Израел да унищожи Хамас, тъй като самият президент използва чудовищно насилие за разгрома на "Мюсюлманските братя" в Египет, които се родеят с Хамас.

Египтяните са започнали да симпатизират на властите

Още: Херо Мустафа става посланик в Египет

Конфликтът между Израел и Хамас повлия и на отношенията между египетското правителство и населението на страната. По думите на политолога професор Натан Браун, "разногласията, предизвикани от икономическите трудности в страната, а и от авторитарния стил на управление, донякъде са отслабнали".

Вместо това сега вниманието е фокусирано над защитата на държавните граници на Египет и това е добре дошло за Ал Сиси, който най-вероятно ще бъде преизбран на предстоящите президентски избори.

Финансовите средства, които Кайро получава, за да оказва помощ на населението в Газа, биха могли да допринесе за преодоляването на продължаващата икономическа криза в Египет. От март 2022 година египетският фунт е загубил над половината от стойността си, а валутните резерви на страната фактически са изчерпани. Конфликтът в Газа влияе негативно и на туризма, който е основа на египетската икономика.

Настроенията ще се променят

Още: 335 чужденци и 76 ранени палестинци са евакуирали от Газа

Кенет Рот обаче се съмнява, че палестинско-израелският конфликт ще укрепи трайно единството на египетското население с властта. "Общественото мнение неизбежно ще се променя - от симпатии към Израел след жестокото нападение на Хамас от 7 октомври към ужас по повод големия брой палестински жертви, които загиват от израелските бомбардировки. И тогава неизбежно ще бъдат зададени въпроси за това защо правителството на Египет продължава да си сътрудничи с Израел", прогнозира Рот.

 

Източник: Дойче веле

Турция ще изгради 20 полеви болници в Египет за палестинците в Газа

Египет отвори евакуационен коридор от Газа, но не за всички

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com