Едно благодарно сирийско семейство сред действителността у нас

7495
Едно благодарно сирийско семейство сред действителността у нас
Снимка: Стоп кадър - bTV

Сирийското семейство Джабер, което към момента се намира в Елин Пелин, ще получи лични документи след 4-месечна борба с институциите. Въпреки че Държавната агенция за бежанците (ДАБ) е издала хуманитарен статут, Община Елин Пелин бави дълго време документите, макар че е длъжна по-закон да стори това. Семейството обаче напуска градчето и отива в Брестовица, Пловдивско, където ще живее и ще работи.

Дълга и тромава развръзка, институции, които не си говорят, хора, които имат страх от невидими опасения, и победа на разума. Така изглежда ситуацията около Фатима, Фатим и техният син Ахмед - сирийското семейство, което стана своеобразна жертва на полярността в мненията и силата на предразсъдъците.

Сирийското семейство Джабер ще получи лични документи, но напуска Елин Пелин

Сирийското семейство Джабер, което към момента се намира в Елин Пелин, ще получи лични документи след 4-месечна борба с институциите. В...

Заради медийния шум семейство Джабер получава втори шанс за живот в България след разрушения им такъв в Сирия. Но у нас различието, винаги е съпроводено със заплащането на висока цена. Чуждият, другият изначално се възприема подозрително, дори като враг - особено ако идва от размирни райони на конфликти.

Ако погледнете обаче в очите на Фатима и Фатим и Ахмед ще видите ни повече, ни по-малко благодарност, признателност към българския народ, чието отношение по думите на семейството се е променило към положително в последните месеци. Тези хора научиха урока на престоя си у нас - трудно е, но не и невъзможно да заживееш в една среда, в която стереотипи, незнание и все неслучващи се страхове вземат връх над рационалното мислене.

А това е малка победа и за двете страни въпреки изживяното. И така на всички ще ни стане по-леко - когато откриваме в другия първо човека.

Автор: Румен Скрински

Кметът на Елин Пелин: Семейство Джабер няма правно основание да живее при нас

Сирийското семейство Джабер, заради което се стигна до сериозно медийно внимание, все още е в Елин Пелин. Това призна кметът на градчет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com