X
 
 

Г-жо Фандъкова, мъглата навън може да се пипне

4575 4
Г-жо Фандъкова, мъглата навън може да се пипне
Снимка: БГНЕС
Мъгла. Това беше първото, което видях от прозореца си тази сутрин. Когато синът ми се събуди, му обясних: “Не можем да излезем на разходка, мамче” и му я посочих.

Защото това не беше просто мъгла, а смог. Сив, гъст, сякаш всички дъждовни облаци са слезли от небето и са заседнали на нашата улица. Да бяха дъждовни, щеше да е добре. А те – пълни с фини прахови частици. Чудесни за здравето на майки, деца, бащи, баби, дядовци, кучета, котки и всякакви други животни. 

Явно Столична община приравнява нашето здраве с това на животните. Сякаш сме добитък, който е длъжен да оцелява при всякакви условия. Астма, рак на белите дробове, исхемична болест на сърцето, инсулт – това са (не дай Боже) възможните рискове, на които ни подлагат тези условия. Както Actualno.com вече писа, според airsofia.info, сайт, поддържан от гражданско сдружение, днес нивата на фини прахови частици в столицата са от 2 до 20 пъти над нормите. Супер среда за прихващане на болести!

Испански екип от Института за световно здраве ISGlobal в Барселона е установил, че високите нива на замърсяване на въздуха водят до ниска концентрация на учениците. После се чудим защо резултатите ни от тестовете PISA са такива, каквито са... Да, не е само въздухът. Но явно и той е фактор. Не го казвам аз, а учени. Не стига, че не си знаеш уроците, но атмосферата ти помага

Какво мислите за всичко това, г-жо кмет Фандъкова? Лесно е усмихнато да срежеш лентата при откриването на нова детска градина. Само че трудно, явно много трудно е за Вас и администрацията Ви най-сетне да се вземат мерки срещу горенето на гуми, дрехи втора употреба и всякакви боклуци, за да дишат децата в тези градини по-чист въздух. Да не говорим за брутално задръстения център, където отдавна трябваше да има такси за преминаване на коли, както е в немалко големи европейски столици. Властите там са разбрали, че всички онези хора, дето не се разделят с колата си никога, въпреки че има много по-удобно и евтино метро, поне трябва да си платят за собствената глезотия и няма по-ефективна мярка от това да ги удариш по джоба.

Лесно е също да призовавате хората да не палят печки. А общината колко лева е готова да инвестира, за да ни снабди с алтернативни източници на отопление? Дали в бюджета на общинския съвет е предвидена сума за покупката на нови автомобили за 90 процента от софиянци, които карат коли втора употреба и замърсяват допълнително?

Какво стана със зеления билет, между другото? Да не остане като Дядо Коледа – приказка, с която се залъгват децата? Да зачестите малко градския транспорт, дали ще Ви бъде удобно? А да построите повече паркинги на не-знам-си-колко етажа, за да можем да си оставяме колите и да скачаме в метрото, което да ни отведе до светлото бъдеще с по-малко замърсяване на въздуха?

Стига сте призовавали ние да решим проблема. Спечелихте местните избори и е странно доверието към вас да се измерва с прехвърляне на топката обратно. Общината има достатъчно инструменти да се справи с мръсния въздух и общите призиви "не правете така" наистина изглеждат нелепо. Политическата сделка винаги е била такава: хората плащат данъци, с които издържат общината, за да може общината да върне тези пари обратно под формата на определени резултати.

Но засега тези резултати са толкова видими, колкото се и вижда от мъглата навън. 

Автор: Велина Велинова

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ами да, общината може да махне планините наоколо, за да се проветрява района. Или да сложи вентилатори по околните хълмове. А най-добре оплакващите се да си седнат в колите и да се върнат по родните си места, където въздухът е чист и няма такива проблеми. София е котловина и такава ще си остане, независимо от напъните на знайни и незнайни активисти.
 • Октомври 2.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Бе по прицип фандъкова може да отиде до остров Персин и да започне без никой да я кара да мести камъни от точка А до точка Б и заедно с онзи костов професор /константинов/ да измр*зне окончателно след като няма да имат нито газ в заплаката , нито кибрит. И това ще е достойна постъпка. Може би ще бъде единствената и такава.
  : 10 !
 • Октомври 1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Ще ме разплачете , велинова. Обвинявате Столична община , че ви приравнява с животните. Аз , пък ви поставям вас и подобните на вас по тях. Освен това какъв е този зоорасизъм ? Ами такива сте соросоидите. Орки. И понеже сте такива за вас велинова ви желая само такива смогове и борисов бойко да ви е премиер най малко 1000 години. Най малко.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Някой хора като Вас г-жо Велинова направо гледат на едно природно явление в случая мъгла над София като новородени. Като че ли такова явление, което трае няколко дни, понякога и по-дълго поради атмосферни особености, се случва за пръв път и затова ви е виновен кмета. По лошото тоталитарното време, заради мъглите над София скоростно се пристъпи към топлофикация с ТЕЦ. Построени бяха 3 бр. ТЕЦ спе виж още ›› циално да битово отопление. София беше почти напълно топлофицирана с парно от изградените ТЕЦ и въздухът беше очистен от дима на пречките на въглища и дърва. Отоплението от ТЕЦ струваше 20-25 лева на апартамент. След 10.11.1989г. започна едно порно с парното изразяващо се в непосилни месечни сметки за отопление с ТЕЦ и хората започнаха масово да се отказват от него и да се връщат към отопление с печки на дърва и въглища. На студено не може да се живее нали? Освен това броят на автомолилите и автобусите на градския транспорт, които бълват огромни количества отрови, драстично и безконтролно се увеличи. София стана мегаполис с непрекъснато прииждащите хора от провинцията и от чужбина и се пренасели. Направете си извода сами защо въздухът в София е мръсен и кой е виновен. Освен това посочете един град-мегаполис в света в който въздуха е чист. Извинявам се, че Ви противореча, въпреки,че изобщо не съм фен на г-жа Фандъкова но трябва да се търсят причините, а не да се хвърля необосновано вина на някого. Причината е в тъпата социалната и демографска сфера след 10.11.1989г.
  : 0 !
Ето го гаджето на Гери-Никол (СНИМКА)
Ето го гаджето на Гери-Никол (СНИМКА)

От известно време се носят слухове, че Гери-Никол има нов мъж в живота си. Днес певицата потвърди, че е влюбена, като сподели обща снимка с приятеля...

Последно в Актуално