Германия: Без локдаун, но с по-строги мерки срещу коронавируса

4719
Германия: Без локдаун, но с по-строги мерки срещу коронавируса
Снимка: iStock

Покрай ръста на заразите в Германия – 183,7 на 100 000 души в рамките на седмица, се чуват все повече призиви за затягане на правилата за борба с коронавируса. Председателят на Федералната лекарска камара Клаус Райнхард се обяви за значително разширяване на изискването към хората да са ваксинирани или преболедували – например при посещението на ресторанти, масови прояви или кина. В краен случай биха били нужни дори мерки от типа на локдаун за неимунизираните:

„Това би било оправдано, ако искаме да сме сигурни, че ще има достатъчен брой легла в болниците. Следва да се има предвид, че най-вече неимунизираните са тези, които имат нужда от стационарно лечение в клиниките поради тежко протичане на заболяването“, казва Райнхард.

Здравният експерт на Социалдемократическата партия Карл Лаутербах настоява, че е най-добре изискването да се допускат само имунизирани или преболедували „във всички сфери на обществения живот, освен в магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите“.

На работа - само след ваксинация или тест? 

Федералната провинция Саксония е първата, която от понеделник въвежда масово и задължително изискването „ваксиниран или преболедувал“ в редица сфери – за достъп в заведенията на закрито, дискотеките, културните институции и местата за прекарване на свободното време. В Австрия това изискване бе въведено в национален мащаб от петък.

Освен това Клаус Райнхард е на мнение, че работните места трябва да станат по-сигурни. „Това означава да си ваксиниран, преболедувал или тестван“. Той призовава политиците да действат и да наложат ясни правила, за да се пресекат веригите на заразата.

Привърженик на по-строгите правила на работното място е и баварският премиер Маркус Зьодер: „Има нужда от задължително въвеждане на изискването „ваксиниран, преболедувал или тестван“ на работните места в цяла Германия. А работодателите трябва да имат правото да питат и проверяват дали служителите им са имунизирани или тествани“.

Същевременно лекарите в Германия настояват и за значително разширяване на бързите тестове за Ковид и сред имунизираните. „Колкото повече стават случаите на новозаразените, толкова по-необходимо е наред с неваксинираните да се тестват и ваксинираните“, казва председателката на Федералния съюз на лекарите от обществения сектор Уте Тайхерт. Тя изтъква, че имунизирането и тестването са две коренно различни неща и пледира „досегашната фактическа равнопоставеност на ваксинирани, преболедували и тествани“ да се преосмисли.

Търговците на дребно и гастрономията също призовават бързите безплатни тестове да бъдат въведени отново. “Тестовете за короновирус трябва отново да могат да се правят безплатно, иначе просто става твърде голям рискът мнозина да решат да избегнат разходите, а ако са болни без симптоми, да заразяват други хора“, казва шефът на Германския търговски съюз HDE Щефан Гент.

От 11 октомври насам за повечето хора в Германия тестовете за коронавирус не са вече безплатни. Тази стъпка бе предприета с аргумента, че съществуват достатъчно възможности за имунизация. Баварският премиер Зьодер пледира сега бързите тестове отново да бъдат на разположение безплатно, а и препоръчва разширяването на бустерните ваксини за цялото население. „Поставянето на бустерна доза трябва да е възможно за всеки, който иска и има нужда. Би било от полза, ако Постоянната имунизационна комисия излезе с препоръката за всеобщо поставяне на подсилваща доза с ваксина“, заяви Зьодер.

Задължителна имунизация за персонала в болниците и старческите домове? 

Дебатите за задължителна всеобща имунизация също пламнаха отново. Членът на Германския етичен съвет Волфрам Хен е „за“ въвеждането в национален мащаб на задължителна ваксинация за болногледачите. Тестването не би могло да замести ваксинацията, а само да я допълни. Волфрам Хен отбелязва и това, че подобно задължение вече съществува във Франция и Италия, без да е довело до криза и недостиг на персонал.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com