Германия би закъсала, ако ги нямаше чужденците

8839
Германия би закъсала, ако ги нямаше чужденците
Снимка: Getty images/Guliver

Много професии в Германия функционират само благодарение на хората с чужди корени. Според всекидневника „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ през 2022 година в Германия са работили и 170 000 души от български произход. Медиите съобщават, че българите се трудят най-вече в такива сфери като грижите за възрастни хора, строителството, гастрономията, хигиенизирането, селското стопанство.

В кои сфери делът на мигрантите е висок?

Хора с чуждестранен произход масово работят и в още няколко сфери: такива са повече от една трета от трудово заетите в сферата на транспорта и логистиката. А в строителството процентът им е над 40 на сто. Според официалната статистика една четвърт от трудово заетите в Германия хора на възраст между 15 и 64 години има мигрантски корени. Процентът на хората с чуждестранен произход в Германия е малко по-висок - 28 на сто.

Още: Германия не изключва сделка с Великобритания, която ще прати далекобойни ракети в Украйна (ВИДЕО)

Мигрантите и техните деца извършват работа от голямо значение за германската икономика, съобщава на свой ред обществено-правната медия АРД. Решаващ е техният принос в редица сфери. И това положение не е от вчера.

Германският трудов пазар вече от десетилетия функционира включително и благодарение на хората с чуждестранни корени. Над 60% от работещите в сферата на поддържането на чистота и хигиена и близо половината от работещите в гастрономията имат зад гърба си мигрантска история, съобщава Статистическата служба на Германия на базата на последните анализирани данни от 2022 година. Статистиката уточнява, че за хора с чуждестранен произход се смятат онези, които са пристигнали в Германия след 1950 година, както родените след това в семейства с двама родители мигранти.

Мигрантите от първото и от следващите поколения масово работят и в сферата на грижите за възрастни и болни хора – там са 30 на сто. С два пункта по-малко са лекарите с чуждестранни корени. Особено често от други държави произхождат фризьорите, козметичките и хора със сходни професии. Сред полицаите или в съдебната система служителите с чуждестранен произход са по-рядко явление, същото се отнася и до застрахователното дело. Нисък е процентът на тези хора и сред учителите.

Квалифицирани кадри от чужбина

Още: Германия подкрепи Кристалина Георгиева за втори мандат

Германия е в процес на сериозни демографски промени. Делът на младите хора непрекъснато спада, а възрастните стават все по-многочислени. В редица професии Германия просто не може да се справи без приток на работна ръка от чужбина.

Нещо повече: германското правителство смята, че недостигът на квалифицирана работна ръка е най-големият риск за германската икономика. Ето защо Берлин предприема съответни мерки, например облекчава достъпа до германския трудов пазар за работна ръка от държави извън ЕС. В момента в сила влиза централният закон от цял пакет с мерки: облекчени условия за издаване на трудови визи за чужденци с необходимата професионална квалификация, съобщава АРД.

 

Автор: Александър Андреев, Дойче веле

Още: Германия: "Роснефт" бързо да представи купувачи за немските си активи

Германия се оправдава за ракетите "Таурус": Няма да са от решаващо значение в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com