Green New Deal - утопията на демократите в САЩ

5609
Green New Deal - утопията на демократите в САЩ
Снимка: iStock/Guliver

Темата за климатичните промени предизвиква сериозни полемики в политическия живот в САЩ. Напоследък е все по-актуално да се пишат мрачни и апокалиптични сценарии за бъдещето на планетата. Всички прогнози обаче са с неясен хоризонт – дали до 2040 г., 2050 г. или 2100 г. ще свърши света – никой от учените и политиците не се ангажира да каже, пише анализаторът Борислав Боев в анализ за Actualno.com.

И така измененията в климата (и мерките за противодействие) се превърнаха в удобен инструмент в ръцете на една основна политическа сила в САЩ – Демократическата партия. Чрез концепции като Green New Deal ("Нова зелена сделка") демократите искат да внушат на обществеността, че разбират от енергетика и са загрижени за околната среда.

Green New Deal - що е то?

Green New Deal (GND) е пакет от предложения, насочени към „борбата с неравенството“ и противодействие на „климатичните промени“. Застъпниците на тази идея съвсем логично имат политическо представителство в Зелената партия на САЩ, а от скоро и в Демократическата партия. Основната идея на екологичния пакет е правителството да пренасочи огромни финансови ресурси за изграждането на нови „възобновяеми енергийни източници“ и така САЩ да се справи с промените в климата.

Най-гласовитият поддръжник на Green New Deal е Александрия Окасио-Кортес. На последните междинни избори младата социалистка от Демократическата партия спечели място в Камарата на представителите и оттогава политическото ѝ говорене за климатичните промени стана все по-настъпателно. На 7 февруари Окасио-Кортес представи официално резолюция за Green New Deal. Документът реално представлява няколко страници от общи приказки, систематизиращи основните опорни точки на съвременното зелено движение. В него се срещат меко казано невъзможни неща като: енергийна трансформация чрез използването само на „възобновяеми източници“, пренасочване на огромно количество публични средства за инсталация на нови мощности, елиминиране на всички „източници на въглеродни емисии“, гарантирана заетост и т.н.

Кои са основните моменти в Green New Deal?

Проектозаконът съдържа няколко основни момента. Всички те са ориентирани към следните цели:

- Елиминирането на всички видове енергоизточници, емитиращи парникови газове;

- Масивни държавни финансови стимули и законодателна подкрепа, насочени към изграждането на нови ВЕИ мощности (слънце, вятър и биомаса);

- Откриване на нови работни места във ВЕИ-сектора;

- Високоскоростни железници да заменят всички останали видове транспорт;

САЩ се притеснява от възможностите на Иран и Северна Корея в Космоса

Иран и Северна Корея поставят все по-голямо предизвикателство пред Съединените щати в космическото пространство, тъй като и двете стран...

- Разпространяване идеите на Green New Deal в други държави.

Green New Deal – възможна ли е?

За да разберем дали идеята на младите прогресивни социалисти в САЩ е приложима, трябва първо да разгледаме структурата на енергийния микс.

Данните в графиката показват, че стълбовете в енергийния микс на САЩ са базовите енергоизточници – въглищните ТЕЦ-ове, централите на природен газ и ядрените централи.

САЩ започва кампания против "Турски поток" в Европа

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще направи обиколка  в няколко европейски страни през идната седмица, като цели да ги призо...

Факт е, че въглищните централи емитират най-голямо количество въглероден диоксид в атмосферата. Но тези централи имат основна заслуга за интегритета на енергийната система на страната. Те осигуряват електричество 24 часа в денонощието и сравнено с т.нар. „възобновяеми енергийни източници“ се влияят много по-трудно от естествените метеорологични промени. Измежду базовите централи само АЕЦ имат най-чист емисионен профил. Макар че съставляват само 20% от общия енергиен микс, атомните централи в САЩ имат 63% дял при нисковъглеродните източници.

Практически една атомна централа изхвърля минимално количество въглероден диоксид в атмосферата, като същевременно притежава всички преимущества на базовата мощност – висок коефициент на усвояване на производствената мощност, разполагаемост през цялото денонощие, инвариантност откъм метеорологични условия.

Green New Deal обаче не включва ядрените централи като опция в прехода към нисковъглеродна енергетика. Нещо повече – планът зове за тяхното бързо затваряне, наред с всички останали конвенционални енергоизточници. Това е достатъчен атестат, че създателите на Green New Deal не разбират принципите на функционирането на енергийната система. Планът за 100% ВЕИ е не само неприложим (поради обективни физични и технико-технологични обстоятелства), той е рецепта за срутване на американската енергетика.

Ако пакетът от екологични мерки на Окасио-Кортес се случи, той практически ще елиминира над 82% от индустриите в американската енергетика. По данни на Американския петролен институт за 2015 г. петролната и газовата индустрия в Щатите произвеждат 9% от брутния вътрешен продукт на страната, а общия брой работни места в сектора надхвърлят 9 милиона. Над 200 000 са заетите във въглищните централи. Атомните централи пък дават работа на над 100 000 души. Новата зелена сделка означава, че милиони хора ще загубят работата си, а перспективите за устойчив икономически растеж ще бъдат силно ограничени. Енергийният план на Демократите ще влоши не само макроикономическата обстановка, но и ще навреди на голяма част от производствените компании, които в момента се възползват от достъпа до евтини конвенционални енергоносители като природния газ.

Може би най-същественият фактор, за който почти не се говори в плана, е цената. Липсата на конкретика по този изключително важен елемент показва, че Green New Deal е по-скоро сборник с нахвърляни идеи на зелените движения по целия свят. Единственото сигурно нещо е, че тази цена ще бъде платена от държавата. Това създава условията за поредната програма за разточителни правителствени харчове, а парите ще дойдат от джоба на американския данъкоплатец. Все пак е трудно да се прогнозира точната цена. Още през 2015 г. екип инженери от Станфорд, начело с проф. Марк Джейкъбсън, изчисляват, че преход към 100% възобновяеми източници ще изисква инсталирането на 489 000 вятърни турбини, 75 млн. соларни инсталации за домакинствата и 2,75 млн. комерсиални соларни паркове. Стойността на инвестицията варира между 7 и 13 трилиона долара. Обстоятелството, че в резолюцията, представена от Окасио-Кортес, никъде не се споменава за инвестиционната стойност на предлагания енергиен преход, показва, че Демократите представят план, който няма никаква финансова обосновка.

САЩ убеждава венецуелски военни да свалят подкрепата си към Мадуро

САЩ се намираг в непосредствен контакт с представители на венецуелската армия и ги призовават да се откажат от подкрепа за президента Н...

В заключение

Съществуването на нашата цивилизация е немислимо без достъпа до евтина и постоянна енергия. Енергетиката е изключително важен сектор в икономиката, който е от първостепенно значение при полагането основите на устойчивия растеж. За индустриално развита държава като САЩ е важно енергийната система да е балансирана и предвидима. Използването на конвенционални енергоизточници като въглищни ТЕЦ, природен газ и атомната енергия е незаобиколимо условие за гарантирането енергийната сигурност на страната.

Green New Deal не предоставя никакви решения на съществуващите проблеми с въглеродните емисии. Планът на зелените прогресивисти за противодействие на климатичните промени е конструиран върху дълбоко погрешни разбирания. Политици като Окасио-Кортес не разбират динамиката на процесите в енергетиката, а това е ключово при формулирането на политиките в сектора. Да се говори за енергийна трансформация и преход към нисковъглеродни източници, от една страна, и елиминиране на ядрената енергия от друга, е признак на сериозна некомпетентност. Нещо повече, екологичният план на Демократите е неосъществим и от финансова гледна точка. Проектът изисква мобилизацията на огромен публичен ресурс, което предвещава негарантирана възвръщаемост на държавните инвестиции.

Обобщавайки концепцията на Green New Deal може да твърдим, че този план е в състояние да внесе значителни дисбаланси върху енергийната система на страната, което пряко ще рефлектира и върху стабилността на икономиката. В нашето съвремие енергетиката играе основна роля при осигуряването на траен икономически растеж и всякакви необосновани експерименти могат да доведат до пагубни последици както за бизнеса, така и за обикновените граждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Ще стане ли по-лошо: как се променя климатът в Гърция

В Япония: Има ли "турбо рак" от ваксините срещу Ковид-19? Проверка на фактите

Украйна: западни оръжия срещу цели в Русия?

Как Грузия върви по пътя на Украйна

Нотариуса и триумфът на злото над доброто

Ще ограничат ли в Германия скоростта по магистралите?

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com