Гълфстрийм може да изчезне?

5541
Гълфстрийм може да изчезне?
Снимка: iStock

Най-напред да уточним: самият Гълфстрийм няма как да се разпадне. Просто защото неговият основен двигател са силните ветрове. "Докато Земята се върти, ще има и Гълфстрийм", обобщава пред АРД физикът Никлас Бьорс, който изучава океанските течения и преподава в университетите в Потсдам и Мюнхен.

Гълфстрийм е част от едно по-могъщо течение, което "обръща" водите на Атлантическия океан. То е известно като Атлантическа меридионална преобръщаща циркулация (АМОС), а друга част от него - Северноатлантическото течение, функционира като централно отопление на водите на Европа. Тази функция често неправилно се приписва на Гълфстрийм. Ако Северноатлантическото течение затихне, температурите не само в Европа рязко ще се променят. Подобен ход на събитията вероятно ще доведе до екстремни климатични явления.

Няма риск от "вечна зима", но има други опасности

Макар че тези картини сме ги виждали и по холивудските филми, опасенията от настъпването на "вечна зима" в Европа нямат връзка с действителността, пише авторката на материала в АРД Ясмин Апелханс. Ако голямото атлантическо течение АМОС спре, последствията за хората в Централна Европа навярно няма да бъдат толкова силни. Температурите вероятно ще се променят само с няколко градуса. В Северна Европа обаче може да стане доста по-студено. Климатът ще се промени сериозно и в други части от света.

Още: Лъжите за климата и истините за човека

Нека да добавим, че АМОС е част от една още по-мащабна система от течения в световните океани. Така наречената Термохалинна циркулация изважда на повърхността хранителни вещества от дълбините и захранва тези дълбини с кислород. Тя е единственият шанс за живите организми в дълбините да се сдобият с кислород. Защото дълбоко в световния океан не прониква слънчева светлина и няма растения. Ако АМОС спре, това ще доведе до големи последствия за живите същества навсякъде из световния океан.

Никой не може да каже със сигурност дали и кога АМОС може да затихне, пише АРД. Според авторите на едно ново изследване това може да се случи още през 2025 година. Но въпросното изследване е посрещнато с много критики. Никлас Бьорс казва, че статистиката на изследователите е правилна, но техните изводи са прекалено опростени. На сходно мнение е и океаноложката Йохана Баер от Хамбургския университет.

Няколко феномена тревожат учените

В последния си доклад Световният съвет за климата наистина посочва, че теченията в Атлантическия океан най-вероятно няма да затихнат изцяло до края на това столетие, но в същото време има признаците, че те отслабват. Според специалистите перспективата, че теченията ще спрат дори и в края на века е достатъчно тревожна.

Още: "Европа в пламъци": Как ще живеем на този горящ континент?

В същото време една друга тенденция създава смут сред учените. По време на антарктическата зима ледената покривка тази година зае неочаквано малка площ. Никой не знае какви са причините.

През лятото ледовете в Антарктида също се топят по-бързо от обичайното. Според едно проучване в резултат от това към 2050 година океанското течение около Антарктида ще намалее с 40%. Това течение също е част от глобалната термохалинна циркулация.

Австралийският експерт Стивън Рейнтул, който е един от авторите на проучването, казва пред ARD: "Намаляват ледовете като в Антарктида, така и в Гренландия. Ледът се топи и на двете места. Ние обикновено се тревожим, че в резултат от това ще се повиши равнището на световните океани. Нашето изследване разкрива обаче и още една опасност - забавянето на океанските течения."

Още: Заради градушка: Зимата удари с пълна сила град в Германия посред лято (ВИДЕО)

 

Източник: Дойче веле

Проучване: Климатичен хаос на Земята, ако Гълфстрийм се срине през 2025 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Нотариуса и триумфът на злото над доброто

Ще ограничат ли в Германия скоростта по магистралите?

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com