Има ли тайни американски биолаборатории в Украйна?

23275
Има ли тайни американски биолаборатории в Украйна?
Снимка: iStock/Guliver

„Американското посолство в Украйна премахна в събота от сайта си всички документи за финансираните от Пентагона биолаборатории в Украйна“ - това твърди един швейцарски новинарски сайт, позовавайки се на българска журналистка. Сходно съобщение може да бъде открито в американски блог, който разпространява и съмнителни съдържания във връзка с пандемията от коронавирус.

Основното в тези съобщения за Украйна: Пентагонът не искал обществеността да види споменатите документи за биолабораториите в страната. Внушава се, че лабораториите могат да имат нещо общо с появата на вирусни огнища, освен това се говори за биологични оръжия на американците.

Документите отдавна са офлайн

Изтритите уж документи всъщност продължават да стоят като линкове в сайта на американското посолство в Киев:

Вярно е обаче, че тези линкове не водят доникъде. Същевременно не е доказано, че Пентагонът е премахнал връзките този уикенд, както се твърди. Навярно те не са на разположение от много по-отдавна. Проверките показват, че тази версия не се намира в онлайн архивите още от май 2021 година. А твърдението, че САЩ специално са премахнали тези документи след нахлуването на Русия в Украйна, е недоказано и фалшиво.

Интересно е и дали в случая изобщо е ставало дума за „чувствителна“ информация. При преглед на уеб-архивите се вижда, че те съдържат общи данни за сътрудничество. Освен това самото американско правителство е публикувало документите, някои от които още преди години – затова не изглежда много убедително твърдението, че правителството ще оповести документи, за да ги скрие след това от обществеността.

Украйна продава NFT за да финансира войната срещу Русия

Украинското правителство обяви, че ще издаде NFT (незаменими токени), чрез които ще финансира армията си във войната срещу Русия. Обявл...

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ: Руски експерт: Разработването на биологично оръжие в Украйна е умишлена лъжа

Българската журналистка (Диляна Гайтанджиева - КОЯ Е ТЯ, ТУК), на която се позовават подвеждащите съобщения за вероятното изтриване на документите, вече от години пише за предполагаеми биолаборатории на САЩ.

Темата е благодатна за разпространяването на дезинформации: в контекста на пандемията руски и китайски медии твърдяха например, че Sars-CoV2 бил създаден в американска лаборатория. Твърдеше се, че въпросните лаборатории се намирали на различни места из бивши съветски републики - например в Грузия или Украйна.

Обвиненията са отхвърлени 

Американското посолство в Украйна излезе с позиция по тези твърдения още през лятото на 2020 година.В нея се казва, че американското министерство на отбраната работи съвместно с украинското правителство „за да установи важните за сигурността патогени и токсини в лаборатории на украинското правителство и същевременно да създаде възможност за мирни научни изследвания и за разработването на ваксини“.

Историята: Украйна и Русия постоянно са в конфликт и война

Тезата за братството между украинския и руския народ се е превърнала в догма. Очевидно навремето политическите технолози са положили мн...

САЩ работели съвместно с украинците, „за да се уверят, че Украйна може да идентифицира огнища, предизвикани от опасни вируси, както и да съобщи за тях, преди да са се превърнали в заплаха за сигурността“. САЩ и Украйна си сътрудничат още от 2005 година, като по данни на украинските тайни служби (СБУ) става дума най-вече за модернизацията на лабораториите. СБУ изтъква и това, че лабораториите са създадени и финансирани от Украйна.

Атаки срещу биолабораториите? 

В социалните мрежи някои юзъри правят освен говорят за някаква връзка между целите на руската армия и местонахожденията на предполагаемите американски биолаборатории в Украйна. Те твърдят, че Русия целенасочено се опитва да атакува биолабораториите. Според юзърите седем от общо 11-те лаборатории вече били поразени от руски ракети.

Проверките на фактите, правени от САЩ, многократно са опровергавали този вид твърдения и ги определят като част от руската кампания за дезинформация, която тече с пълна сила още от 2018 година.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com