Изборите като пресявка!

1755
Изборите като пресявка!
Снимка: БГНЕС

Този път "Галъп" не манипулира - в изследването си за електоралните нагласи четири месеца преди президентските избори момчетата на Райчев и Стойчев, които винаги досега, така да се каже, са "опипвали" и "актуализирали" резултатите си, преди да бъдат оповестени, се засрамиха и се въздържаха от намеси. Това, което показаха, горе-долу отговаря на обществените нагласи, а от тях можем да направим и няколко извода. Като например този - че след президентските избори в българската политика ще настъпи просветляване, недоразуменията ще отидат на мястото си - в политическото небитие, а на политическия небосклон ще останат само тези, които заслужават да огряват населението.

"Галъп" обяви: 25 и нещо процента за ГЕРБ, 12 и нещо - за Нинова и БСП, 8 - за ДПС, 5 за РБ, и също толкова за Каракачанов и Симеонов! И дотук. Сравнително достоверно, което от своя страна, както стана дума, позволява да се направят и някои важни изводи.

ГЕРБ води все така зашеметяващо, но вече не така уверено - който внимава, а това засега не може да се каже за Борисов и десните му ръце, не може да не е забелязал опасна и завоалирана тенденция към спад на одобрението - на всяко следващо демоскопско проучване, тоест през пет-шест месеца, одобрението спада с по 1-2 процента, което би трябвало да смути иначе несмущаваните изборни победители от поне десет вота насам. Време е за следващата промяна в имиджовата тактиката и за следващ флирт с избирателите, иначе Борисов и сие рискуват сами да си предизвикат "оспорвани избори" - след време!

Нинова и БСП - в резултата на "БСП- лява България" учениците на Райчев и Кънчев все пак не са устояли пред максимата, че "кръвта вода не става" и понеже тяхната е червена, в прогнозата си са дали малко аванта на Нинова и БСП - 12%-ният обществен изборен престиж им е малко напомпан, но както и да е. Лошото при класическите левичари е, че нито Нинова, нито който и да е друг, ще са в състояние да променят тази залежала се Стогодишница - "оздравяването" на БСП и лявата идея, начело с новия ѝ водач Нинова, на което особено много се залага сега, е пълна илюзия и е възможно точно толкова, колкото е възможно стогодишна старица да стане и да се затича на 100 м гладко бягане! Камо ли пък и рекорд да постави! Упадъкът на БСП ще продължава, докато и на самите ѝ ръководители (воглаве с Нинова, но по-вероятно със следващия ѝ предводител!) не им писне и не решат да се саморазпуснат!

Реформаторският блок - той дефакто вече се е разпаднал, но след президентските избори през октомври това ще се случи и деюре! При тази корабокрушенска политика на ДСБ вътре в Блока, само жалък оптимист може да твърди, че при поредния посредствен изборен резултат коалиционните кавгаджии ще устискат и няма до го попилеят. Веднъж завинаги! И може би ще са прави, бунтувайки се срещу това съшито с белите конци политическо образувание! Не случайно, че съпредсевателят му Кънев отсега напира пред ГЕРБ за "общ" президнтски кандидат - да ни прости Бог, но това е единствено заради тайната и задкулисна надежда, че ако не кандидат-президентът, то поне кандидат-вицепрезидентът ще е от ДСБ!

При турците - лафът "На Западния фронт - нищо ново!" просто не важи. "Галъп" не дава нищо на изплютия Местан и неговата ДОСТ, но тука също си кривят ("по Догановски") душата, ДОСТ вече му е отклонил 1/3 от електората и може да се каже, че с отвяването на Местан, непогрешимият Доган консумира първата си от 26 години и нещо насам капитална политическа грешка! Сега му остава да се надява, че тя няма да се окаже съдбоносна и фатална и, като такава, няма да му отнесе окончателно поддръжниците.

Твърдо за Каракачанов и Симеонов работят мигрантските страхове сред българското население - затова техните около 5 процента засега изглеглеждат реални, но докога, само един Господ - и най-вече Аллах! - знае! При тях процентът им може и да се вдигне, защото натискът по границата през лятото ще се усилва. Тоест проблемът с автентичността и българщината ще нараства!

Евентуална партия на Слави Трифонов има шанс за НС, подкрепата за ДПС пада

ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторският блок и Патриотичният фронт влизат в парламента при избори сега. На прага на Народното събрание са АБВ, ...

Опасно смешни са от АБВ - Първанов, Петков и Калфин - няма да правим аналогия с едни трима герои на покойния Доньо Донев, най-малкото защото е банално! Първанчо усети коалиционното парене под опашката и се реши на рисковен ход преди изборите, за които сам се надява на трети президентски мандат - Путинист си е, дори само по този показател, човекът! Ама няма да го огрее, нищо, че в Конституционния съд има бая негови хора! Правилно "Галъп"-ците са му отредили - на него и на АБВ-то му, място под чертата на избирателния минимум! Така е - в живота и Първанов да се казваш - а може би точно заради това - идва моментът на отрезвяването на избирателя, които накрая те праща в коша на историята, където уви ти е точното място!

В коша Първанов, Калфин и Петков ще трябва да се сместят, защото там, изхвърлени от електоралните симпатии, отдавна са се сгушили другите русисти-путинисти, воглаве с бившия български дисидент-националист, видният пробационист Волен Сидеров - "златното кутре" на българската посттоталитарна политика!

С други думи, включително и според социолозите на "Галъп", на България ѝ предстои горещо предизборно лято! Но най-вече за политиците. Защото много от тях ще изгорят - но не от слънцето!

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com