Какво очаква пленените бойци от "Азов"?

22877
Какво очаква пленените бойци от "Азов"?
Снимка: Дмитро Козацки

Те са сестри, майки или съпруги на задържаните бойци. В своя призив припомнят, че техните близки са защитавали геройски Мариупол, като са изпълнявали заповед. "Те са герои, които не бива да потъват в забрава и които трябва да се върнат вкъщи", заяви Наталия Саризка пред журналисти в Киев. Тя е инициаторката на новосъздадената организация "Жени от стомана" - по примера на техните мъже, братя и синове, които седмици наред удържаха позицията си в стоманодобивния завод в Мариупол "Азовстал", преди и последните от тях да се предадат. От 20 май те са в плен на руските войски.

Саризка и нейните съмишленички призовават международната общност да направи всичко възможно, за да бъдат освободени задържаните. "Военнопленниците също имат права", подчерта Саризка, която от 17 май няма никакъв контакт със съпруга си, макар да му се полагат по два телефонни разговора на седмица.

Путин обещава законосъобразно отношение

По руски данни в плен биват държани около 2500 украински бойци. Стотици от тях се предадоха в дните между 16 и 20 май, след като седмици издържаха в подземията на "Азовстал". Не е ясно обаче как се отнасят с тях сега, нито къде точно се намират. Руският президент Владимир Путин увери ООН и Международния Червен кръст, че отношението към военнопленниците ще бъде съгласно международните правни стандарти. Той увери също така, че украинските бойци могат да разчитат и на медицинска помощ. 

"Това обещание е единствената ни надежда", казва Сандра Кротевич по този повод. Нейният 29-годишен брат Бохдан Кротевич е бил заместник-командир на батальона "Азов". "Не знам къде се намира и какво е здравословното му състояние. В руско пленничество той може да бъде малтретиран и измъчван", е цитирана тя от агенция ДПА. Сандра се надява брат ѝ да бъде пуснат в трета страна и да се прибере в Украйна.

Сепаратисти: смъртно наказание грози затворниците 

По думите на един от лидерите на проруските сепаратисти задържаните украински бойци могат да получат смъртно наказание. Агенция РИА Новости цитира правосъдния министър на самопровъзгласилата се Донецка Народна република (ДНР) Юрий Сироватко, според когото за "престъпленията" на украинските бойци те били приготвили "най-тежкото наказание - смърт".

Всичките военнопленници се намирали на територията на ДНР, в това число и около 2300 бойци от "Азовстал". Сироватко заяви още, че батальонът "Азов" е обявен за "терористична организация", както и че всички негови бойци са обект на наказателно преследване.

Правителството в Киев вече на няколко пъти обяви, че иска да размени бойците от "Азов" срещу държани в украински плен руски войници. Москва обаче настоява, че украинските бойци трябва да бъдат съдени.

Миналата събота германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон в телефонен разговор с руския президент Путин са настояли за освобождаването на пленените бойци от "Азовстал".

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com