Лондон е на път да наруши сделката за Брекзит. Какви ще са последиците?

14658
Лондон е на път да наруши сделката за Брекзит. Какви ще са последиците?
Снимка: iStock

Британската министърка на външните работи Лиз Тръс напразно се опита в телефонни разговори с ирландския си колега Саймън Ковъни и с ЕС да наложи позицията на Лондон за Протокола за Северна Ирландия. Но до сближаване така и не се стигна. Вчера консервативното правителство в Лондон публикува своя законопроект, с който отменя части от Протокола за Северна Ирландия.

Какво иска да промени Лондон? 

Според външната министърка по този начин не се нарушавали закони. “Имаме реални проблеми в Северна Ирландия и с този закон се връщаме към принципите на Белфасткото споразумение, което трябваше да донесе стабилност”, каза тя. Освен това Великобритания защитава вътрешния пазар на ЕС, спазвайки основните принципи на Протокола за Северна Ирландия и действайки в рамките на международното право, твърди още Тръс.

Британското правителство изрежда четири основни точки, които трябва да опростят търговията между Северна Ирландия и Великобритания. “Зеленият коридор” ще премахне митническия контрол върху стоките, които остават в Северна Ирландия. ЕС се опасява, че това може да отвори пътища за контрабанда.

Лондон иска предприятията да имат възможност да избират дали да доставят стоки на пазара в Северна Ирландия съгласно разпоредбите на Обединеното кралство или съгласно тези на ЕС. Освен това Северна Ирландия трябва да може да се възползва от същите данъчни облекчения като останалата част от Великобритания. И накрая: споровете да се решават от независим арбитраж, а не от Съда на Европейския съюз.

Остри реакции от Дъблин и Брюксел 

Европейският съюз и пряко засегнатата Република Ирландия разглеждат едностранните промени в Договора за Брекзит като нарушение на международното право. Ирландският външен министър Ковъни заяви пред БиБиСи: “Великобритания беше пример за подражание в спазването и защитата на международното право. Тази репутация е фундаментално накърнена, сега вървим към ново дъно в ирландско-британските отношения". За едностранни мерки, които са в ущърб на взаимното доверие, говори в тази връзка и заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.

"Като първа стъпка" сега ще бъде разгледано продължаването на съдебното производство, започнато срещу британското правителство през март 2021 г., обясни Шефчович. "Бяхме спрели тази процедура през септември 2021 г. в духа на конструктивното сътрудничество, за да създадем пространство за намиране на общи решения. Едностранното действие от страна на Обединеното кралство пряко нарушава този дух."

Германският канцлер Олаф Шолц и американският външен министър Антъни Блинкен също разкритикуваха хода на Лондон. 

Министър-председателят Борис Джонсън предупреди, че би било прекомерна реакция от страна на Брюксел, ако ЕС отговори на британските законодателни планове с търговска война. Според него става въпрос само за детайли: "Можем да намалим бюрокрацията на границата между Великобритания и Северна Ирландия, без да я увеличаваме на границата в Ирландия.

Недоволство има и на Острова 

Спорно е доколко Протоколът за Северна Ирландия действително вреди на северноирландската икономика. Тази част на Великобритания е член както на единния пазар на ЕС, така и на британския пазар. Търговията през вътрешноирландската граница се е увеличила значително след приемането на протокола.

Британската търговска организация CBI, която представлява 190 хиляди компании, предупреди, че подходът на британското правителство може да обезкуражи инвестициите, като отново създаде климат на несигурност, както по време на Брекзит. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър също разкритикува законопроекта: "Има дребни проблеми, но бихме могли да ги решим на масата за преговори - с доверие. Но ние нямаме такова в настоящия министър-председател."

И в самата консервативна партия не всички подкрепят законопроекта. Хардлайнерите по темата Брекзит са работили по формулировката му, но други депутати говорят за “пълна лудост” и настояват за по-голямо сближаване с ЕС по отношение на Брекзит, или дори за връщане към единния пазар с оглед на нарастващата инфлация и лошите британски икономически данни.

Спор с висок експлозивен заряд 

Правителството се надява, че кралицата ще успее да подпише законопроекта за Северна Ирландия преди лятната ваканция в края на юли. Критиците очакват месеци на спорове в Камарата на лордовете.

Спорът относно протокола за Северна Ирландия продължава да възпрепятства съставянето на правителство в Северна Ирландия. Още преди Тръс да внесе законопроекта в парламента, Лондон призова пробританската Демократична юнионистка партия (ДЮП) най-накрая да позволи съставянето на правителство след изборите, които се проведоха в началото на май. Досега ДЮП отказваше да участва с аргумента, че първо трябва да се отмени вредният протокол за Северна Ирландия.

Ходът на британското правителство надали ще се приеме добре и в далечен Вашингтон. Президентът на САЩ Джо Байдън, който има ирландски корени, винаги е предупреждавал Лондон да не действа самостоятелно по отношение на Протокола за Северна Ирландия. Малко вероятно е новият законопроект да ускори сключването на двустранно търговско споразумение между САЩ и Великобритания.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com