Любопитни факти за калинките в държавната администрация

17872
Любопитни факти за калинките в държавната администрация
Снимка: БГНЕС

Калинката е едно от най-позитивните живи същества на Земята. Открай време се смята, че носи късмет и сполука. Да убиеш калинка е грях и носи беди, а да те полази е на голям късмет. В България обаче както знаем всичко е наопаки и често поклащаме глава в знак на съгласие, а утвърдителното кимане по света - при нас значи твърдо "не".

В духа на тази символика в България наричаме "калинка" лице, което внезапно е спуснато „отвисоко“, до много висок пост в управлението, без да има необходимите за него квалификация и опит. Има си обаче предистория - Калина Илиева, изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" в периода 2009 - 2010 година - в Уикипедия дори заслужи място като кръстник на породата "калинка". И наистина с подобни актьори е пълна родната администрация от висините до най-ниското ниво. "Имаме човек и тука, имаме човек и там", както се пее в една култова рап песен.

Вчера прочетох една интересна статия с любопитните факти за калинките. Онези истинските, които носят късмет. В политически обремененото ми съзнание веднага възникна съпоставка с родните административни "калинки" и реших да напиша този коментар с интересните факти за тях.

В света има около 5 000 различни вида калинки. Те се различават главно по своите цветове и точки – има 2-точкова, 10-точкова, 14-точкова и даже 24-точкова. Сега заменете точката с пачкова и добавете няколко нули и ще различите нашата разновидност.

Представителите на почти всички видове се считат за хищници. В основата на хранителния им режим са акарите и листните въшки. Но не пренебрегват и ларвите на други насекоми, яйца от пеперуди и малки гъсеници. Тук можем да заменим акарите и останалите в хранителната верига с представителите на малкия и остатъците от средния бизнес в страната.

Когато калинката се чувства застрашена, отделя мазна, лоша на вкус течност от краката си, която й помага да не бъде изядена от своите врагове. А някои видове калинки могат да се преструват на умрели. Нашите калинки също отделят мазна слуз, но от устите си и държат, че са незаменими кадри и няма по-образовани от тях в родните географски ширини.

Калинките снасят яйца. Това те правят от долната страна на листата на растенията, където обикновено се събират листните въшки, за да могат малките калинки (или по-точно ларвите, от които ще пораснат калинки) да се хранят. Отрочетата на нашите "калинки" също се прикрепват здраво за държавната администрация и се хранят от нея. Друг е въпросът дали това е процес на симбиоза, или повече мяза на паразитизъм.

И така от службите до държавната банка стигат дружбите. С никакви избори и политическа конфигурация няма да тръгне нагоре страната на калинките, ако остане валиден принципът, че търсим "работа за човека", а не "човек за работата". И за да не кажете, че само правя хитроумни сравнения, но не предлагам нищо, ще го кажа в прав текст.

Условие за започване на дейност в държавната администрация да бъде - предишна работа в частния сектор. И най-добре да е с проявена лична инициатива в него. Защото ситият на гладния не вярва. Администрацията не произвежда нищо и представлява своеобразна хранилка.

Вече виждам и следващите млади и гладни "надежди", наредени в политическия строй. Някои от тях с прекрасно звучащи дипломи, чак от Сорбоната и "готови" за високите етажи на властта. Вече дори не минават по "Приказката за стълбата", а директно са спуснати с парашут. А нас кучета ни яли, или калинки - много хищни...

Автор: Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Абортите в САЩ: една неудобна тема за Тръмп и републиканците

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com