Лъжите за беззаконието в България цъфтят и в Европейския парламент

5770
Лъжите за беззаконието в България цъфтят и в Европейския парламент
Снимка: БГНЕС

На лъжата краката са къси, са казали мъдрите хора. Това е житейска аксиома, но както много такива аксиоми и тази бързо я забравяме – нали станахме консуматори на всичко, трябва да го ядем бързо-бързо, няма време да мислим, вредно е дори.

Тази седмица минава под знака на дебат в Европейския парламент относно върховенството на правото т.е. на закона – не само в България, но и като цяло в ЕС. България, обаче, беше черешката на тортата. Особено знаково беше как когато се заговори за нас, преобладаваха технически проблеми – микрофоните на редица изказващи се не работеха добре. И няма как да не повярваш в кармата, когато Манфред Вебер, председател на Европейската народна партия (ЕНП), в която влиза и ГЕРБ, беше предаден от звука точно като обясняваше как много хубаво било младите да излязат на улицата, но само с избори се правела демокрация. Да, майн фю ... ъъъ, фройнд, те това искат на улицата – избори веднага!

ЕНП не стигна само дотам да говори за проевропейския Борисов – тя почна с поправките и по резолюцията. Да бъдат включени съветниците на президента (Пламен Узунов и Илия Милушев), за Васил Божков да се каже - ама чудесно! Нека кажем, та барем чуе независимата българска прокуратура, от колко време Божков се занимава с хазартен бизнес? През колко от това време сегашните управляващи са управлявали и конкретно ГЕРБ? Да кажем и коя е институцията, която отговаря за стопанисването на държавния бюджет? Да попитаме и не беше ли Владислав Горанов ръководител на тази институция? И да завършим с друго питане – докъде стигна българската прокуратура с проверката на твърденията на Божков, че е давал подкупи за милиони на Бойко Борисов и Горанов?

Може г-жа Мецола да пита главния прокурор Иван Гешев защо говореше, че не вижда причина да се провери това – после вече обясняваше как всякакви твърдения, дори с комикси, ще се проверяват. Та, г-жо Мецола, добре ли звучи главният прокурор първо да омаловажава такава тема и после вече да каже: "Прокуратурата е длъжна да провери всички обстоятелства"? Демонстрира ли такова поведение желание за борба с престъпността по високите етажи на властта по Ваше мнение? Въобще няма да добавям какво демонстрира поведението на прокуратурата в качеството ѝ на обществена институция, оповестяваща важна информация - конкретно защо беше повдигната на първо място темата с беззаконието в България в Европейския парламент. Не за друго, ами вече коментирах с много примери - ТУК!

Колкото до Румен Радев и съветниците му, там темата е друга – нарича се лобизъм! И тук идва другият въпрос – колко години трябва да е на власт ГЕРБ, та да бъде обсъден и приет закон за лобизма? А за историята с жена на Радев и работата ѝ като пиар във ВВС Actualno.com изрично му зададе въпрос още когато празнуваше победата си в изборите! Цели три години по-късно Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) каза, че проблем няма! След като оглавяваната от предшественика на Иван Гешев комисия го казва това, защо темата се вади отново година по-късно със записи от СРС? Може г-жа Мецола да внесе някоя поправка в бъдещата резолюция и за това – аз лично виждам два варианта в случая: Или има политическа поръчка, изпълнявана от независимата прокуратура, или КПКОНПИ като пръв орган в България за борба с корупцията не си е свършила работата.

Но най-голямата лъжа е, че с предстоящата резолюция по въпроса с върховенството на правото на ЕП може веднага да се промени нещо. Тази резолюция няма да е закон – тя е символ. Силен символ, но не и такъв, който веднага да доведе до промяна с действие, не просто приказки. Тя ще е важна, но когато говорим година след година за мафия и корупция, най-важното е най-после да има действия!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com