Магистрала "Струма" - паметник на глупостта

13175
Магистрала "Струма" - паметник на глупостта

Магистрала "Струма", макар и все още недовършена на 100%, е най-новата магистрала на България. Логично е да предположим, че поради тази причина тя би трябвало да е и най-усъвършенстваната, най-качествената, най-изпипаната откъм строителни и инженерни решения. Все пак, би следвало държавата да се е поучила от грешки и пропуски в досегашните си проекти и да си е научила уроците.

Друга държава, може би.

На практика магистрала "Струма", особено новооткритите в последните години лотове, се оказа най-абсурдният инфраструктурен проект от подобен мащаб у нас. С толкова грешки, недомислици, некомпетентност и некачествено изпълнение не може да се похвали нито едно друго ново трасе в България.

Последното безумие е преправеното за 3-ти път кръгово кръстовище при Кочериново, но за това по-късно.

Първо, в началото на ноември 2015 година, 2 седмици след като бе открит ЛОТ 2, от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) все още не бяха поставили указателен знак къде се намира първият пътен възел при Благоевград. От АПИ признаха, че всъщност са направили това нарочно - за да пропускат шофьорите отбивката и да има по-малък трафик, за да не им се пречи на работата по връзката с ЛОТ 3.

На 7 ноември дойде една от най-невероятните новини от новия участък на магистралата - крава изскочи необезпокоявано на магистралата и предизвика катастрофа. На нормална магистрала шофьор не би трябвало да може да удари цяла крава, тъй като край платното има първо мрежа, а след това и мантинела. Но забързани да пуснат магистралата предсрочно, отговорните институции сметнаха, че липсата на заграждения няма да е особен проблем.

Седмица по-късно - на 16 ноември, се случи друг нелеп инцидент. 71-годишен мъж от Петрич излетя от необозначения с нищо край на магистралата край Благоевград.

Дни след това - на 23 ноември, кола излетя встрани от магистралата заради липса на мантинели в участъка след тунелите при Шарков чифлик. Липсата на мантинели беше основен фактор и при инцидент с два автомобила на магистралата край Дупница през юли 2016 година.

През декември 2015 година пък шофьори сигнализираха, че на изхода на тунела при квартал "Левски" при Кочериново между пътните платна има 5-метрова пропаст, която не е обезопасена с мантинела, а е преградена само с тънка мрежа.

Първата половина на 2016 година беше белязана от много пътни инциденти заради безумното решение за включване в магистралата в посока София при Кочериново. Пътният възел беше направен така, че шофьорите, ако изобщо забележеха отбивката, трябваше да спрат по средата на платното, да изчакат отсрещното движение, и да направят ляв завой. Мнозина обаче не се ориентираха в това изненадващо инженерно решение, спираха рязко, объркваха се и предизвикваха катастрофи.

Принудени да признаят отбивката за опасна и зле измислена, в края на август 2016 година от АПИ обявиха, че ще я преправят - на кръгово кръстовище. Това решение намали значително катастрофите в района.

Преди 2 седмици обаче - в края на февруари, агенцията се видя принудена да преправи възела за трети път и пусна първото в страната кръгово кръстовище, прорязано през средата. Това се наложи, тъй като от АПИ не бяха съобразили, че през кръговото кръстовище не могат да преминават извънгабаритни товари с гредите, нужни за изграждането на новия ЛОТ 3.3. АПИ намери нестандартно решение - проряза кръговото през средата и го загради, като идеята е в определени дни и часове да прави специална организация на движението, засягаща само превозните средства с извънгабаритните товари.

Магистрала "Струма" се превърна в паметник на глупостта. Толкова хора рискуваха живота си заради недомислици и нелепи решения. Толкова пари бяха похарчени за повторни ремонти и поправяне на грешки. На места едни пари не са отишли по предназначението си. На други е въпрос на чиста глупост. И в двата случая обаче резултатът е един и същ. България тепърва има да строи още много пътища и магистрали. И ако ще строим така, е спорно дали откриването им ще е повод за радост.

Автор: Десислава Любомирова

Заради строителството на "Струма" правят временен бетонов път при Кочериново

До 2 март ще бъде изграден временен бетонов път в кръга на кръстовището на пътен възел „Кочериново“. По него ще преминават ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com