Манталитет: Пълнете щайгите с доматите и хайде на море в чужбината

13219
Манталитет: Пълнете щайгите с доматите и хайде на море в чужбината
Снимка: БГНЕС

Казаха, че затварят граници към Бяло море и типично по български се юрнахме като за последно, все едно никога повече няма да ги отворят. После висим с часове по граничните пунктове и мрънкаме, че нямало никаква организация. Как можело такова нещо и това само в България можело да се случи. Да! Точно така! Само в България може да се случи! Манталитет, какво да се прави?!

Защо единствено ние все правим всичко на обратно? Този въпрос не ми дава мира вече 30 години и отговор нямам. Стягаме куфарите. Домати - тук! Чушки - тук! Краставици - тук! Лук - тук! Кафе - тук! Да тръгваме към чужбината! Мислех си, че е мит това, с мъкненето на провизии, когато отиваме на почивка в чужбина. Докато най-накрая не се уверих с очите си как хора се хвалят, че могат да чакат колко е нужно на границата, защото колите им са пълни с храна. Както обикновено, българинът прави всичко наопаки и на инат. Не е важно дали се самонабутва. Но и държавата някак не му пречи достатъчно да се излага. Манталитет, какво да се прави?!

Туроператор мисли, че пловдивско училище му отказало екскурзия, защото не дал комисионни на учителите

Бивш преподавател в пловдивското училище "Стоян Михайловски" предизвика медиен скандал, намеквайки, че училището отказало екскурзия до ...

Бай Ганьо отива на екскурзия извън пределите на България. Там ще се поснима малко с морските таралежи, с някое фрапенце (за 2 евро) на плажа или с мидичките по ивицата. Вечерта ще се прибере в бунгалото и ще изкара щайгите с доматите и краставиците. Ще направи една шопска салата, ще си сипе една домашна мастика и пак ще снима. Да покаже по Facebook-а на какви луксозни заведения уж е ходил в чуждата страна. А като се върне у дома да разправя. Манталитет, какво да се прави?!

Така сме си израснали и така ще си отидем. Искаме промяна, развитие, европейско мислене, но ни е трудно. Недостижими са ни, защото не ни е заложено по рождение. Поне да положим усилия да се научим - и ще ни е по рождение, но искаме все наготово! Манталитет, какво да се прави?!

Вместо да допринесе за прекратяване на цялата тази картина обаче и българските плажове да се напълнят с туристи, разбира се, вина има и туристическият бранш, а и онези, които очевидно не могат да го проконтролират. Докато някои отидоха да посрещнат сякаш последния оцелял самолет с туристи, пристигащ на родното ни Черноморие, то други изнесоха милиони левове, които вложиха в туризма на съседите ни. А повече посетители на българското море ще има, едва когато българският предприемач се научи масово да цени своите бъдещи и настоящи клиенти. Когато не се опитва да им предлага дюнер за 74 лева и чадър за 68 лева. И когато спре да се опитва с еднодневен оборот годината да изхрани. Манталитет, какво да се прави.

Автор: Моника Георгиева

С присъда от 8 месеца се сдоби шофьорът, смятал да кара пиян деца на екскурзия

Ефективна присъда от 8 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим получи автобусният шофьор Сава К. за това, че опита да ка...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Германия би закъсала, ако ги нямаше чужденците

Възходът на Виетнам: каква е тайната на успеха

Ядрените амбиции на Турция и опасната зависимост от Русия

Как поляците си върнаха демокрацията, а българите - не

Лозан Панов: Как системата (въз)произвежда „нотариуси“ и „джуджета“

Тръмп и тъмното минало на "America first"

Нужда от реформи: какво не е наред с китайската икономика

"Изпочупиха пръстите на ръцете ми с отвертка": Какво се случва с украинците, пленени в Русия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com