Може ли Румъния да спаси украинското жито?

11657
Може ли Румъния да спаси украинското жито?
Снимка: БГНЕС

Проблемите на Украйна със зърното са много. Както с обработката на земята - тъй като нивите са запуснати, минирани или унищожени, така и със съхранението на реколтата - складовете са препълнени. Транспортирането обаче е почти невъзможно - директният морски път от Одеса, Мариупол и други важни украински пристанища е блокиран. "Украинските пристанища не могат да се използват - те или са бомбардирани, или има риск от бомбардировки", казва пред АРД Хансйорг Кюстер, професор по геоботаника.

Проблемът с релсите

Но не може ли пшеницата да бъде превозена по суша с влак до Румъния и там да бъде натоварена на кораби? На теория е възможно. Но на практика разликата в разстоянието между релсите в различните страни е огромна пречка.

"В Украйна железницата е широкорелсова, докато в Европа има стандартно междурелсие", обяснява Кюстер. Какво означаво това конкретно? В повечето европейски страни разстоянието между вътрешните страни на релсите е 1435 мм, докато в Украйна е 1520 мм. Това е стандарт в страните от бившия Съветски съюз, който е в сила и днес.

Респективно ако влаковете със стоки от Украйна стигнат до границата, не могат просто да продължат към Молдова или по-нататък - към Румъния. "Или трябва товарът да се прехвърли, или да се купят нови вагони. А транспортът по шосе е изключително скъп", казва Кюстер.

От сравнително евтиното зърно от Украйна зависят най-вече по-бедните страни в Африка и Близкия изток. Там вече има недостиг на украинска пшеница, а в последно време цените се повишиха рязко. Пшеницата, отглеждана в Германия и Западна Европа, не е подходящ заместител, тъй като е твърде скъпа за страни като Мароко, Египет и Алжир.

Според експерта Кюстер просто решение на проблема не съществува. Тъй като става дума за огромни количества, транспортирането със самолет или с камиони е изключено. Извозването на украинската пшеница с влак не е възможно, а наблизо други пристанища няма. До балтийските страни или до Финландия, където междурелсието е същото като в Украйна, може да се стигне само с транзитно преминаване през Русия или Беларус - т.е. и този вариант отпада.

Помощта на Букурещ

Ако се погледне към картата на света и към списъка с основните вносители на украинската пшеница, се вижда, че единствените логични маршрути минават през Черно море. Т.е. през Румъния.

Миналата седмица правителствени представители и експерти по транспорта от Румъния, Молдова и Украйна се срещнаха в Букурещ с еврокомисарката по транспорта Адина Вълян. Тя посочи, че износът от Украйна и Молдова в момента се обсъжда на европейско ниво и, че Румъния може да помогне в това отношение.

Вълян спомена конкретно дунавските пристанища Галац и Сулина, както и Костанца, които биха могли "да служат като врати към Черно море". А между Констанца и някои по-малки пристанища в Украйна, които не са пострадали от войната, би могла да бъде изградена система от совалки. До Галац пък има железопътна линия с междурелсие като украинското. Доставката на стоки от Украйна до Галац би била "много лесна", обяви еврокомисарката.

Перспективи и реалности

Но нещата съвсем не са толкова елементарни. Търговец на зърно от Одеса се оплака по румънската телевизия, че железниците около граничния пункт са в лошо състояние. А релсите до Галац са повредени от години. Междувременно румънският министър на транспорта Сорин Гриндяну обеща линията до Галац да бъде ремонтирана още в следващите 100 дни.

Експертът по земеделието Кюстер все пак подчертава, че ще бъде много скъпо украинската пшеница да се товари на кораби извън страната. Но с оглед на пълните складове трябва да се побърза - "всеки ден е важен".

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com