Националните разсипници!

5295
Националните разсипници!
Снимка: БГНЕС

Може ли някой да отговори на въпроса - защо беше този военен парад на тазгодишния 6 май? Дали беше кръгла годишнина - ако някой е забравил, да му припомним, че за прощъпулник на българската армия се брои годината на Сръбско-българската война, 1885 година; тогава знаем какво им се е случило на крал Милан и войските му! 2017-а нито е кръгла, нито е, образно казано, с някаква друга специална геометрия! Ако, разбира се, не я броим като началото - първата - от общо петте (поне засега!) година от президентстването на Румен Радев - и може би този факт за него е достатъчно знаменателен, за да поиска (и нареди!) случилото се на площад "Александър I" на сакралната дата 6 май да се състои! Нищо, че летоброенето сочи не кръгла, а кръгла+2 години от великата победа на младата тогава българска армия над агресора от западната ни граница!

Така, блъскайки си главата за причината, стигаме всъщност до отговора на въпроса - Радев поиска военен парад по никое (не кръгло) време, защото в дните около 6 май се навършиха стоте дни от встъпването му в длъжност - и ето още едно потвърждение, че който търси (повода), намира! Радев ознаменува 100-тния си ден с военен парад пищно и помпозно и какво по-нормално от това за един главнокомандващ на въоръжените сили! За генерал в оставка, летец-изтребител в пенсия, който като нищо можеше да бъде и в пилотния Миг-29, който водеше празничната тройка изтребители, прелетели над главите на зрителите и участниците в парада! И оттам да приеме парада - добре че поне тази атракция ни спести!

Когато говорим за цикличността на скъпите и прескъпите военни демонстрации, не е зле да припомним, че дори и Тодор Живков се съобразяваше с огромните безсмислени харчове и беше наредил такива да се провеждат само и единствено на кръгли годишнини - при това не на всички "кръгли", а само на "най-кръглите"!

Данните, разбира се, са секретни, но от стари кръгли годишнини се знае със сигурност, че едно такова забавление струва на хазната между 20 и 25 милиона лева. Истината е, че 100-те дни на Радев не бяха ознаменувани по най-пищния възможен начин, но въпреки и посвити, парите, които изтекоха от джобовете на данъкоплатците на Георгьовден за рейда на изтребителите в мрачното небе и за марша на представителните роти по жълтите павета, ни костваха не по-малко от 20-21 млн. лева! Може би и затова министърът-финансист Влади Горанов не беше на площада - кой знае, може би пък точно такъв - своеобразен - да е бил протестът му срещу безсмислено потрошените народни пари!

Пак по Гергьовден съпартийците на надпартийния президент поискаха от парламента - поставиха го на гласуване даже! - още бая народна пара да бъде хвърлена на вятъра за още една, не по-малко безсмислена тяхна пиар акция, която, слава Богу!, народното представителство (без БСП и ДПС!) ни спести! Предложиха социалистите да бъде сформирана парламентарна комисия, която да обследвала сигнала на Жельо Бойчев и Кирил Добрев за извършена, според тях, далавера с някакви 51 милиона лева за (до)изграждането на магистрала "Марица", с което се опитаха да нанесат двоен удар - от една страна на ударения вече техен съпартиец и началник Георги Гергов, чиято била - току-що препродадена - фирмата, възползвала се от "магистралната далавера", а от друга - на бившия министър на регионалното развитие Лиляна Павлова и нейните подчинети от АПИ! Тази за щастие неосъществена парламентарна комисия щеше да изсмуче от бедните ни данъкоплатски джобове още, и още, и още пари! Ето:

- извънредни плащания на по трима членове на комисията от всяка парламентарна група (така е по правилника на НС) - общо на 15 души;

- тези 15 души щяха да получават допълнителни възнаграждения в продължение на поне 3 месеца (това е най-краткият срок на действие на всяка извънредна парламентарна комисия);

Радев: Българската армия е малка и тревожно неокомплектована

Днес Българската армия е не само малка като личен състав, но и тревожно неокомплектована, с нисък социален статус на военнослужещите и ...

- всеки щеше да вземе за поне три месеца между 1500 и 2000 лева в зависимост от статута си в комисия - един председател, трима заместници, секретар и членове, грубо общо около двайстина хиляди на месец, а когато към парата на ръка се добавят и останалите (странични и съпровождащи) харчове - зали, консумативи, кафета, сандвичи, заплати на секретари и секретарки, на чистачки и т. н., тази за щастие неосъществена комисия щеше да лапне поне стотина хиляди лева, за да достигне (ако въобще достигнеше до нещо!) до истината.

Ако към това се добави и фактът, че пак по сигнал на Бойчев и Добрев - две от новите десни ръце на председателката Нинова, и прокуратурата ще се занимава със случая, единственият логичен въпрос е: Защо е нужна тази политическа шизофрения - хем прокурорско, хем парламентарно разследване?! За да се разбере, че снаряжението на БСП не е бойно, а халосно! Фалшиво, ерзац, бутафория!

Накрая? Само тези две случки на безотговорно ирационално разсипничество (при това едва от последните десетина - петнадесет дни) потвърждават лицемерието на така наречената "социална загриженост" за населението на новата БСП, тази нова уж БСП, без натирените стари партийни кримки, които все пак спазваха някакво национално благоприличие и не прекаляваха с извращенията! За разлика от "младоците на промяната", с които се е обкръжила Корнелия Нинова! Тежко ѝ - не само на партията ИМ, тежко ѝ и на държавата НИ, защото, казал го е умният - луд умора няма! Включително и в парламента - там най-вече!

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com