Не бягство, "отклонение"

5719
Не бягство, "отклонение"
Снимка: Prison Break

Дни след като цялата държава се изправи на нокти заради двама опасни престъпници, избягали въоръжени от Софийския затвор и подгонени единствено от чистачката, констатираме второ бягство - на Жоро Манджата от Пловдивския затвор.

Новият беглец, въпреки че бил издирван цял месец, за да бъде арестуван за кражби и притежание на наркотици, бил на лек режим, отишъл на работа в неохраняема мандра, излязъл да се срещне със съмнително съществуващата си сестра, и просто си тръгнал.

Бивш обирджия: Постоянно у нас бягат затворници

Престъпление и изкупление. Той е Стефан Чолаков. Пътят му е интересен, а животът му е пълен с обрати. От това да обереш банка, до това ...

Тези два поредни епизода на родното "Бягство от затвора" показват неоспорими пробойни в и без това надупчения корпус на българските правоохранителни институции. Безспорни обаче, се оказва, са само за нас. За въпросните институции пропуските са абсолютно спорни, а проблемите - не толкова драматични, колкото ги изкарваме.

Така например днес зам.-правосъдният министър Николай Проданов на два пъти държеше да подчертае, че квалификациите на случая са пресилени. Манджата не бил избягал, бил просто се "отклонил от външен обект".

Държава, чиято реакция е това, е явно неспособна да защитава гражданите си и да изпълнява задълженията си. Ето защо "отклоненията вероятно ще продължат".

Манджата "се е отклонил" вече втори ден. Двамата от софийския затвор са се "отклонили" от Великден насам. А пък за случаи на мащабни и многогодишни "отклонения" като това на братя Галеви например, да не говорим.

Бивш директор: И в момента поне 50 души мислят как да избягат от Софийския затвор

И в момента поне 50 човека си мислят как да се измъкнат от Софийския затвор. Това каза в интервю за БНР Милети Орешарски – бивш д...

По официална статистика стотици престъпници "са се отклонили" и си живеят живота на свобода, а не там, където им е мястото - в затвора.

И вместо да си посипят главата с пепел и да помислят как да запушат пробойните, отговорните институции говорят откровени глупости, допускат малоумни грешки и упорито не изпълняват работата, за която им плащаме.

А може би са прави. Може би ние гледаме прекалено черногледо и преувеличаваме проблемите. Може би е добре да възприемем позитивния подход, в който нямаме избягали от затворите, а просто "отклонили се" от правия път. Кой знае, с положително мислене и помощ от съдбата може би правосъдната ни система ще се оправи някак от само себе си.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com