Нов огромен отлив на западни компании от Русия

8481
Нов огромен отлив на западни компании от Русия
Снимка: iStock

Японската Toyota, финландската Nokian Tires, германската Continental, френските TotalEnergies и Leroy Merlin, шведската IKEA, Smurfit Kappa от Ирландия и Swarowski от Австрия? Какво е общото между тези коренно различни компании? Само в рамките на един месец - март - всички те частично или изцяло се изтеглят от Русия и ще продадат активите си в страната.

Към този списък ще се присъедини и най-големият производител на автомобили в Европа Фолксваген (Volkswagen), който вече обяви, че продава заводите си в Калуга. Германският концерн Henkel, който произвежда битова химия, има намерение да продаде единадесетте си завода в Руската федерация.

Анализ: Какво (не)постигнаха санкциите срещу Русия?

Конфликтът в Украйна даде на САЩ важен урок: санкциите не са панацея, тяхната ефективност е ограничена, пише Foreign Affairs. "Наказате...

Няколко вълни на изтегляне на западни фирми от Русия

Това е нова вълна от западни компании, които се оттеглят от руския пазар. Непосредствено след началото на войната много чуждестранни фирми временно замразиха дейността си на територията на Русия, но други още тогава решиха да се изтеглят от руския пазар изцяло и просто да се примирят със загубите, които бяха свързани с това решение. В следващите месеци последваха още няколко вълни на изтегляне от Русия.

Местният мениджмънтът на съответните чужди компании в Русия често се превръщаше в “купувач” или просто в “получател” на западните активи. Тези мениджъри познават добре съответните производствени обекти, но обикновено не разполагат с капитала и експертизата, за да платят адекватно на продавача и да развиват придобитите заводи и в бъдеще.

А сега се задава нова вълна на отстъпление, която отново засяга особено силно руската автомобилна индустрия.

Защо Москва одобрява новите продажби на компании?

За първи път: ФСБ задържа чуждестранен журналист за шпионаж

Журналист от американското издание Wall Street Journal е задържан в руския град Екатеринбург по подозрение в шпионаж. Според юрист...

От 5 март заводът за моторни масла в Калуга вече не принадлежи на френската корпорация TotalEnergies. На 8 март Continental съобщи за "напреднали преговори" за продажбата на завода си за гуми в Калуга, в очакване на "регулаторни одобрение". На 14 март такива одобрения бяха дадени на финландския производител на гуми Nokian Tyres: Заводът му край Санкт Петербург е придобит от руската петролна компания “Татнефт”. На 16 март Кремъл обяви, че се работи по предаването на завода на Toyota в Санкт Петербург на Института за изследване на автомобилостроенето НАМИ.

Изглежда, че някои западни инвеститори намират начини да получат поне някаква печалба от активите си в Русия. На други им се налага просто да се откажат от тях, за да могат да се изтеглят от руския пазар легално. В някои случаи това запазва и възможността им потенциално да се върнат обратно.

Това повдига въпроса каква е логиката на Москва да позволява на компании от т.нар. “неприятелски държави” да продават руските си филиали. Също така - защо одобренията за тези процеси сега се увеличават толкова много? Просто съвпадение ли е това или тенденция?

Фактът, че тези сделки са били подготвени отдавна, предполага, че става дума за съвпадение. Повечето от компаниите, които сега официално прекратяват дейността си на територията на Русия, обявиха намеренията си да го направят още през миналата година.

Някои западни компании се надяваха на добра продажба

Путин с удар срещу Орбан: Унгария вече е "неприятелска държава" за Русия

От началото на войната в Украйна унгарският премиер Виктор Орбан е считан за един от по-близките европейски лидери до руския диктатор В...

Очевидно част от западните фирми се надяваха все пак да получат възнаграждение в замяна на руските си активи вместо просто да се откажат от тях. Ирландската компания Smurfit Kappa обяви оттеглянето си от руския пазар още през април 2022 година, но финализира сделката за продажбата на трите си фабрики чак на 23 март тази година.

Френската верига магазини Leroy Merlin е особен случай. Преди година от компанията обявиха, че не искат да напускат Русия. На 24 март тази година обаче фирмата съобщи, че ще затвори 107 свои магазина в 62 руски града. Очевидно с оглед на понижената покупателна способност на руснаците и все по-сложната логистика при вноса в Русия бизнесът там вече не е бил привлекателен за компанията.

Фактът, че продажбата на западни активи в Русия е сложна и продължителна, вероятно се дължи и на това, че купувачите искат да се договорят за най-ниската възможна цена. Освен това руското правителство вероятно умишлено е забавило официалните одобрения за тези сделки с надеждата, че някои от западните фирми ще размислят.

След като войната се води вече повече от година и няма изгледи скоро да приключи, руските власти навярно са се простили с тези надежди. Затова и Москва бързо издаде много разрешения наведнъж - това е основателното предположение. Целта е и поне част от тези фабрики да започнат работа отново.

Странната ситуация на Фолксваген

Пред Лавров: Иран намекна за свое участие в ударите по бази на САЩ в Сирия

Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир Абдоллахиан намекна за иранско участие в нападенията срещу американски бази в Сирия&n...

Ситуацията на Фолксваген обаче не се вписва в това обяснение. Фабриката им в Калуга не работи от март 2022, но германският концерн засега не се отказва от активите си безвъзмездно, въпреки че по всяка вероятност ще се справи финансово с подобна стъпка.

Вместо това компанията чака цяла година. Защо? За да свърши войната? На 1 март бяха обявени преговори за продажба на фабриките, за които беше уточнено, че се очаква да бъдат завършени “в скоро време”. По това време обаче бившият партньор ГАЗ, с когото компанията се раздели по взаимно съгласие миналото лято, вече беше предявил иск за обезщетение в размер на около 190 милиона евро, а на 17 март активите на VW бяха замразени от руски съд. Трудно е да се повярва, че ГАЗ и собственикът на компанията - санкционираният близък до Кремъл олигарх Олег Дерипаска, са предявили подобен иск, без да консултират това първо с властите в Русия.

Това води до един извод - Москва иска, ако не да спре, то поне да забави продажбата на фабриките на германския автомобилен концерн. С каква цел? Да се изстискат колкото се може повече милиони от някогашния ухажван германски инвеститор? Или да се отложи едно много неприятно признание във вътрешната политика? Дори и след посещението на китайския държавен глава Си Дзинпин в Москва все още не се вижда дългоочакваният китайски автомобилен производител, който би могъл да заеме мястото на Фолксваген - и затова заводите за производство на автомобили в Калуга, намиращи се на около 200 километра южно от столицата, явно ще западнат още повече.

 

Източник: Дойче веле

Путин може да посети Турция за откриване на атомна централа

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че руският му колега Владимир Путин може да посети Турция съвсем скоро за откриването на първи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com