Нова руска играчка в ръцете на Ким

10161
Нова руска играчка в ръцете на Ким
Снимка: Getty Images/Guliver

Северна Корея твърди, че може да атакува отбранителната мрежа и да разруши градската инфраструктура на противника с помощта на електромагнитен импулс (ЕМИ), създаван в резултат на експлозията на атомна бомба на голяма височина. Според експерти много голяма е вероятността тези технологии Пхенян да е получил от Русия.

Що се отнася до изтичането на технологии в Северна Корея от страните от бившия Съветски съюз, то по-рано вниманието беше привлечено от това, че се появиха подозрения по отношение на двигателите за междуконтинентални балистични ракети (МКБР). Изглежда, че тесните връзки между Северна Корея и бившия соцлагер отново ще се окажат в центъра на вниманието.

Петролът от Китай и Русия продължава да храни ядрените амбиции на Ким Чен Ун

Петролът е "еликсирът", който поддържа живота на севернокорейската ядрена програма. Това заяви американската посланичка в ООН Ники Хейл...

Според информация на сайта на Университета „Джон Хопкинс“, който се занимава с изучаването на Северна Корея, през 2004 г. по време на заседание на експертна комисия в тази сфера на американския Конгрес двама руски офицери, експерти в тази област, потвърдили, че е имало изтичане на технологии към Северна Корея. По техните думи имало „изтичане на мозъци“: технологиите били предоставени от руски учени, заминали в Северна Корея.

След Втората световна война САЩ и СССР активно се занимаваха с изучаването на технологията на ЕМИ. До 1963 г., когато влезе в сила Договорът за частична забрана на опитите с ядрено оръжие ( в атмосферата, космическото пространство и под водата между САЩ, СССР и Великобритания – бел. ред. ), били потвърдени положителните резултати от ядрени опити, проведени в земната атмосфера.

Експерти отбелязват, че към 2000 г. Русия е разработила технологии, които са много по-ефективни от американските. Що се отнася до изтичането на високи технологии от страните от бившия СССР, то през август тази година се появиха подозрения, че ракетни двигатели, произведени в украински завод, са попаднали в Северна Корея, която ги взела на разработка. Русия и Украйна се обвиняват един друг за изтичането на тези двигатели, само че мнозинството специалисти предполагат, че причината за станалото е в икономическия хаос, възникнал след разпадането на Съветския съюз. В края на миналия век в страните от Общността на независимите държави възникна ситуация, при която учените, които не получаваха заплати от държавните институции, започнаха да заминават в чужбина.

Между другото Русия се отнася критично към това, че Северна Корея разполага с водородна бомба за създаването на ЕМИ. Освен това правителството на Русия не признава, че Северна Корея разполага с МКБР с водородни бойни глави, поради което медиите на практика не отделят внимание на проблема с технологията за ЕМИ в Северна Корея.

Ким Чен Ун нареди нарастване на ядрения потенциал на КНДР

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е наредил да продължат научните разработки с цел нарастване на ядрения потенциал на републиката. На...

Засега не е потвърдено, има ли Северна Корея технология за ЕМИ. Дори и да се изясни, че изтичането е станало от Русия, Кремъл ще заяви, че това е станало преди 2000 г., когато на власт дойде президентът Путин, затегнал контрола върху технологиите. Русия ще подчертае, че изтичането на най-нови ракетни технологии към Северна Корея, която вероятно ще продължи да се държи предизвикателно, е фатално за нея самата.

Нобуо Курокава за вестник „Санкей шимбун“,цитиран от БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com