X
 
 

Обръщение към патриарх Кирил: Благодарността се заслужава*

14016 22
photo of Обръщение към патриарх Кирил: Благодарността се заслужава*
Снимка: БГНЕС
До Негово Светейшество Кирил Патриарх Московский и всея Руси.

Ваше Светейшество,

Сидеров: Коалицията може да продължи и без Валери Симеонов

Коалицията с ГЕРБ не зависи от Валери Симеонов, тя може да продължи и без той да е вицепремиер. Това заяви по bTV лидерът на "Атака" Во...

Като българка искам да изкажа възмущението и обидата си от Вашата реч. Произхождам от православно българско семеѝство, като чичо ми и дядо ми бяха свещеници. Бидеѝки поканен като гост на честването на 140 годишнината от Освобождението на България от турско иго, Вие си позволихте да прекрачите прага и, въпреки че бяхте поканен в качеството си на духовен водач, превърнахте визитата си в политическа пропаганда. Смея да Ви напомня, че БПЦ, бидеѝки автокефална, а Българската държава - независима, нямате право, нито като духовен водач, нито като политик, да поучавате, определяте, критикувате и налагате позиция на нашия народ!

С речта си Вие престъпихте всякакъв дипломатически протокол, като лично обидихте президента на държавата ни и целият български народ като си позволихте да ни вменявате чувство за вина, че благодарим не само на Русия, но и на всяка друга нация, чиито войници са оставили костите си на Българска земя! С вашият призив за благодарност към Русия Вие осквернихте националният ни празник, като отрекохте нашият собствен принос в борбата ни за църковна независимост и принизихте дейността на българските революционери и героизма на българските опълченци! Благодарността се заслужава, Ваше Светейшество, не се изисква. Русия не е Бог, че да и благодарим, за съществуването си.

И след като Вие в речта си заявихте: "Ние сме за историческата истина, ние я завоювахме със своята кръв", нека си кажем истината! Вярвайки, че говоря от името на стотици хиляди българи, искам да заявя, че ние като народ отказваме да вярваме на митовете на руската пропаганда. Подтикнати от апела Ви, в търсене на историческата истина, нека се върнем назад в историята. Тя е пълна с примери, които доказват, че истинската цел на вашата държава винаги е била да завладява, подчинява, експлоатира и унищожава.

Главната стратегическа цел на Русия е да завладее Босфора и Дарданелите и да превърне България в Задунайска губерния. Вашите войници са дошли като завоеватели и умират за императора и родината си, а не за освобождението на нашия народ! Как да сме Ви благодарни, когато всичките Ви действия доказват обратното? Руските официални органи и руските дипломати не употребяват думата "България". В манифеста от 12/24.04.1877 г. на император Александър II, с който се обявява войната на Османската империя, името "България" не се споменава, а ние вместо "българи" сме наречени "християни" и "верноподаници". Защо в договора от Сан Стефано не се споменава България, а сме принизени до "Балканска област"? Това може да се прочете в архивите на руския окупационен фонд. Защо криете Санстефанския договор? В нашите архиви се съхранява само копие. Оригиналът е във вашите архиви, до които не е разрешен достъпът на български историци. Защо на подписването на Сан Стефанския договор не са допуснати българи, които да изкажат своето мнение? Българи, които да представляват народа ни, чиято държава се възстановява с подписването на този договор? И като израз на вашата безгранична любов, оценявате жертвите и разноските по нашето "освобождение" ги включвате като кръчмарска сметка в чл. 8 на временния Сан Стефански договор и в чл. 22 на Берлинския договор.

Вашата църква обявява Българската църква за незаконна през 1872 година. Нима българските владици, заточени като "бунтовници", по искане на Русия, са ваши братя? Нима и този акт е продиктуван от желанието Ви за свободна и независима България? Схизмата на руската църква против нашата е наложена през 1872 година и отменена едва през 1945 година. Граф Игнатиев, на който от благодарност кръщаваме булеварди и издигаме паметници, ни нарича "суров материал, без достатъчно кадри за образуване на самостоятелно княжество".

Разговорите между президента и руския патриарх не са били засекретявани, не е имало и стенограма

Разговорите на държавния глава Румен Радев с Негово светейшество руския патриарх Кирил и водената от него делегация не са били засекрет...

Ваше Светейшество, как да повярваме, че загрижена за православните българи, Русия идва да ни "освободи", когато броени години преди тази война в собствената Ви държава православните крепостни селяни са се продавали като добитък? Как да Ви вярваме, че милеете за българските деца, взети като кръвен данък за еничари, когато цената на четири годишно крепостно момче в Русия е 5 рубли, на едногодишно 50 копейки, а цената на една крава е 2 рубли? В своя трактат М. Грибовски, доктор по право, изтъква, че изпращането на малки деца в робство било проява на мъдрост от страна на техните майки, давало им възможност да укрепнат физически и да се развият умствено, предпазвайки ги от неразумни постъпки. И тези хора са се загрижили за нас?

Вие не искате просто благодарност. Вие искате "вечна" благодарност, под формата на зависимост, покорство и слугинаж. И за това като гражданин на света искам да благодаря на Русия за нашето освобождение, за освобождението на Финландия, Литва, Латвия и Естония. За пакта Молотов-Рибентроп и освобождението на Полша. За наглостта Ви да сключите договор с нацистка Германия и да започнете война за подялбата на Европа, но като Ви излязоха криви сметките, се превърнахте в "освободители". Искам да Ви благодаря за Народния съд, Берлинската Стена и Пражката Пролет. Ако съм пропуснала нещо, моля да ме извините!

Вашата арогантна реч е демонстрация на имперската руска политика, на желанието Ви за доминация и явна демонстрация на липсата Ви на респект към България. Не виждам никаква разлика между вашето поведение и това на Никита Хрушчов. Явно само преклонната Ви възраст и факта, че трудно се навеждате, Ви възпряха да си свалите обувката и да тропнете с нея по масата. Вие като водач на Руската православна църква трябва да сте ни благодарен, че сме простили на църквата Ви за отношението и към България и че сме Ви поканили като гост на такава светла за нацията ни дата! Всеки път, когато се кръстите, си спомнете на коя държава дължите религията си! Когато застанете на амвона, четеѝки евангелието на старобългарски език, на Кирилицата, която ние сме ви дали, се замислете, Вие, които сте държава от едва 300 години и пишете с нашите букви, и прославяте Бог на нашия език, КОИ СТЕ ВИЕ ДА ИСКАТЕ ДА ВИ БЛАГОДАРИ НАШАТА 1300 годишна държава, която Ви е дала всичко това?!

Автор: Биляна Амбарева

* Заглавието е на редакцията

Интелектуалци в писмо: Защо родното духовенство не постави пред Кирил въпроса за македонската църква?

Дълбоко сме огорчени, че архиереите на нашата БПЦ не повдигнаха пред руския патриарх Кирил въпроса за статута на Македонската православ...

Actualno.com

Етикети:

22 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • българин 10 българин преди 9 месеца Профил на трол?
  А стига бе, този богоненавистен плазмодий не заслужава такова внимание, време е льотчика да отговаря за малоумните си постъпки и жалкото, робско поведение.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Браво 9 Браво преди 9 месеца Профил на трол?
  на Биляна Амбарева, след липсата на адекватна реакция за защитаване на достойнството на България, наранено целенасочено и планирано от агентурата на КГБ. Благодарноста ни беше засвидетелствена дори и само от факта, че малкото човече, иначе голям патриарх беше благородно поканен от българския политически елит в знак на БЛАГОДАРНОСТ. Отношението беше като на враг към враг, а не като на приятел ( бра виж още ›› тушка ). Кирил показа ясно едно нещо, че Президента Плевненлиев е бил прав през цялото време, русия води води война срещу България и българския народ !
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Ти да не би да си от този "ЕЛИТ"? Нашите предци са изказали благодарността ни непосредствено след ОСВОБОЖДЕНИЕТО ни от турско робство! Поставили са паметника на ЦАРЯ ОСВОБОДИТЕЛ в центъра на столицата и там са написали ясно благораността си и на кого я дължат! А бивши българи, напуснали държавата ни, избягали от наложеното ни битие от продажниците на народа, сега ще определлят кой ни е о виж още ›› свободил! Оставаше само да посочат, че това е америка и нейните сателити. При това изопачаване на цялата ни история, на забраната на алитературните произведения, нищо чудво кривоустата да е подписала и такава ГЛАВА за присъединяване, където всичко трябва да бъде забравено.
  : 15 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 8 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Леле колко тролове са окупирали форума тук! Олигофрените си мислят, че за да има човек гражданска позиция някой трябва непременно да му плаща -- както на тях. Много сте изтъркани с това повтарянето на "соросоиди" и "Костов" -- опорките ви вече не вървят! Доста хора вече започнаха да мислят с главите си, а не със задните си части.
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  не личи много с какво мислиш, но пък мерише
  : 27 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 7 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Нещо като /автър парти/ Пиковият бяс на Соросоидите/ките беше на 3 март ,а сега нали автър парти. F....F eu*nato F....F
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ПРИЗНАНИЕТО ! 6 ПРИЗНАНИЕТО ! преди 9 месеца Профил на трол?
  Руският патриарх каза : България НИ ДАДЕ Православието, България НИ ДАДЕ и азбуката, но ХЕЙТЪРИТЕ храчат и плюят срещу желаните сребърници !
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  И как ни се отплатиха непосредствено след като им дадохме религията и азбуката? Княз светослав първи след като изби и покори остатъците от Стара Велика България след два последователни похода разори и разруши Първото Българско Царство, като принуди българите да застанат на страната на вековният си враг Византия за да го изтласкат от пределите на държавата. На практика българите се принудиха да пр виж още ›› иемат по-малкото зло и да приемат окупацията на Византия (т.н. византийско робство, ако може да се нарече така) за да не се превърнат в крепостни селяни на русия.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Патриатхът на Русия е твъре високопоставена публична фигура и неговото превъплатяване от духовник в политически инструктор със скандално поведение съвсем не е случайно. Известно е също, че Русия не е държава с демократични медии и свободна волеизява на изявени публични личности в тях. Очевидно става дума за кампанийно планирано активно мероориятие за "вменяване на някаква вина". Каква е виж още ›› крайната цел на тия опити за публично унижаване на българската държава, само авторите му си знаят. Ние знаем едно: Българската държава не само, че не е дала пивод за подобно поведение. Тя, въпреки отговорностите и задачите й, свързани с председателстването на 500 милионния ЕС, показа повече от уважително отношение и гостоприемство към държавния връх на Русия и по никой начун не трябва да се поддава на провокации, които я отклоняват от нейния актуален европейски и евроатлантически дневен ред !
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Ти от хейтърите ли си или да ?
  : 22 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Така наречената Биляна и джендъра Ачев са ХЕЙТЪРИ !
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  джендър си ти, глупако.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Съветникът на председателя на Държавната дума на Русия и първи зам.-председател на Синодалния отдел по взаимоотношенията на руската църква с обществото и медиите Александър Щипков : „Руснаците освободиха България от турците. Проливайки кръв. " ! От ТУРЦИТЕ а не от ОТОМАНЦИТЕ !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Биляна от Хамбара, та колко сребърника ти платиха от "посолството" за този злобен пасквил ? Ама ти си Биляна, колкото аз съм микртобиолог ! Ти си от някое НСО и си на чужда ясла, която си заслужила с омраза и озлобление . Отврат !
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Просто н
  : 0 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?

  Коментарът е премахнат текстово от actualno.com, тъй като нарушава общите правила за ползване на сайта и съдържа нецензурно съдържание.


  За да видите коментара, натиснете тук

  : 12 !
 • хер Флик от ГЕСТАПО 2.3 хер Флик от ГЕСТАПО преди 9 месеца Профил на трол?
  що не ми го лапнеш.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  БРАВО, БРАВО, БРАВО! Който се съмнява в тези истини да прочете документалната книга "Авантюрите на руския царизъм в България" на другаря Васил Коларов, ортак на сатрапа-сталинист Гошо Тарабата. Те двамата въвеждат азиатски комунизъм и сталинизъм у нас. С това искам да успокоя русофилистиците, че Коларов не от омраза пише книгата. А фактите и документите са му дадени от архива на СССР, не виж още ›› от СОРОС!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  1* - Това е дръгливия циганин Циклопа, един от катуна на Драгалевския Мангал Теменушката с ментални пролеми ! ГьОН СУРАТА ciklop50 е ИЗРОД , просто превъртял манияк ОЛИГОФРЕН !
  : 17 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  №1.1, и Коларов ли е Циклоп и соросоид?! Ти вече съвсем се смахна, безродна бляд!
  : 6 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  1.2 Ти си доказан психопат, хем тъп, хем проЗд, поклоник на един престъпник от Драгалевци, от най-нисшата каста на циганите !
  : 13 !
 • Анонимен 1.4 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  1.1, 1.2, прочети книгата на Коларов, бляд ГОВНОЕДНА!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Самоук художник от Айтос реди пета самос...

Иван Петров не е учил живопис, но рисува от малък. Това му дава вътрешно чувство за свобода и удоволетворение. Днес, той е зрял мъж на ...

missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 15-16 декември

Овен Празничната еуфория и цялата тази приповдигнатост ви идват твърде много. Вие умеете да контролирате емоциите си и се чудите защо...

Последно в Актуално