X
 
 

Отмират ли националните държави?

2429 7
Отмират ли националните държави?
Снимка: iStock/Guliver
Какво е бъдещето на националните държави и чувството за национална принадлежност? Ето какво твърди в текст за Дойче веле Александър Гьорлах - лингвист и теолог, чиято академичната му кариера включва работа в престижни университети като Харвард и Кеймбридж. 


Китайската народна република обвини Запада в двойни стандарти: от една страна той критикувал комунистическата държава за случващото се в Хонконг, от друга се обръщат срещу Каталуния, която се стреми към независимост от Испания. Пекин пита защо европейците подкрепят Испания, а не и Китай? И двете страни се борят срещу сепаратисти, които незаконно искат да се отделят от националната държава.

Търсенето на отговор на този въпрос води до дебат, който добре познаваме: какво изгражда една нация? Сред отговорите често се чуват понятията общ език, история и географска принадлежност. Всички те изграждат националната идентичност. Аз смятам, че е редно да се зададе и въпросът кога човек се чувства като част от една нация. Независимо дали в Китай или Испания, нацията е абстрактна величина. Никога един испанец няма да успее да се срещне и да се запознае с всички останали, които се наричат испанци. Същото важи, разбира се, и за Китайската народна република.

Обща вяра и език

Усещането за принадлежност към модерните нации се заражда в момента, в който старата парадигма на обединяващи ценности рухва. Това пише Бенедикт Андерсън в своята книга „Въобразените общности". Схизмата води до загубата на „воъбразената общност" на вярващите. Християнската общност се състоеше от французи, германци, поляци и италианци. С помощта на ритуалния и политически език – латинския, принадлежността към вярата имаше и практически характер.

Откриването на Новия свят поставя основите на новите общности, които са отдалечени от дворцовите общества. По светски и административен път в Новия свят се изграждат самостоятелни общности, въпреки че хората от двете страни на Атлантика говорят едни и същи езици (английски, испански, португалски), имат същата религия и споделят едно и също културно и институционално наследство.

Техническият прогрес на книгопечатането прави всичко това възможно. Чрез превеждането на Библията се зараждат националните езици, които ограждат територия, в която могат да бъдат продавани книги, напечатани на едни и същи език. Това отклонение е релевантно, защото и днес живеем във време, в което технологичните промени поставят под въпрос принадлежността и нови „въобразени общности" биват създадвани.

Автономността на всички права води до несъответствия

Дебатът за националните държави се води ожесточено. Всичко, свързано с глобализацията и дигитализацията, допринася за усещането, че националната държава по начина, по който днес си я представяме, трудно може да допринесе за по-нататъшния прогрес. Наднационалните обединения, като ЕС, стъпват върху националните държави. Чрез хармонизиране едно и също право бива наложено върху територия, обхваща 27 национални държави. В същото време в самите страни-членки се осъществява регионализация.

Каталунците и баските имат собствен език и една различна история от останала част от Испания. Но тъй като не се посяга върху техни конституционно гарантирани права, желанието им за независимост в един свят, който се подрежда по нов начин на база на своите „въобразени общества", звучи анахронично и остаряло. В Китай ситуацията е обратна: Там гарантираните и написани права не се признават. Точно това е довело до днешното самоопределяне на хората в Хонконг като хонконгци, а не като китайци. Собственият език и култура се превръщат в обединяващ символ срещу външното превъзходство. Между другото, със същия ефект, който е често срещан в европейските национални държави: расистко чувство за превъзходство над останалите - в случая в Хонконг с континенталните китайци.

Срещу популисткия антилиберализъм

Светът днес е в постоянно напрежение между обществата на миналото и тези на бъдещето. Националната държава се характеризира с натиск отгоре и отдолу. Едно последващо фрагментиране на националната идентичност по начина, по който го описва Андерсън, не би било устойчиво. В същото време обаче се дискутира дали не трябва да се създаде нова международна институция, която да представлява всички демократични сили, и по този начин да се издигне нов стожер срещу популисткия антилиберализъм. Този дебат ще определя и започналото наскоро ново десетилетие.

 

Автор: Александър Гьорлах

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Марги Драганова 5 Марги Драганова преди 6 дена Профил на трол?
  Честно казано, от цялата тая боза не можах да откроя нищо значимо, което би моглко да се използва. Освен някаква 'ентропия" на полове, етноси, културни прослойки и всякакво друго. Ще сънувам нощес, че съм се прегърнала с някакъв мангал, а от БХК се канят да ми кумуват :)))
 • хм 4 хм преди 6 дена Профил на трол?
  Навремето известния сатанист Алиестър Кроули беше казал, че обръщането на нещата на обратно е основен принцип на сатанизма. Днес виждаме точно този принцип заложен в налаганите ни от световния "елит" политики. В името на либерализма (стремежа към свобода) се въвежда диктатура и контрол. В името на борба за човешки права се мачкат човеците и им се отнемат най-основните права. В името на толерантнос виж още ›› тта към малцинствата се насажда нетърпимост към нормалността и традициите на едно общество. В името на правата на детето, децата се превръщат в стока за продан чрез насилствено отнемане от родителите и предлагането им за платено осиновяване. Ето това е псевдо либерализма, който господин грантоеда Гьорлах му е платено да брани. И затова хората са против него, защото разбират че ги мамят, че ги унижават и ограбват. И националната държава е единственото, което може да ги защити от международните хищници. Международните институции не се създават от хората и не защитават техните интереси, а работят за интересите на мултинационалните корпорации, банки и глобалистичен "елит", който е решил, че има правото да управлява света. За тях работи и предателя Гьорлах и българските предателски медии, които разпространяват подобна пропаганда.
 • Октомври 3 Октомври преди 6 дена Профил на трол?
  Когато един Комунист / Народен/ и някаква религиозна описват едни и същи неща то значи ще става страшно. Религиозните хора не могат да осъзнаят и/или не искат , че религията е Опиум за Народите и са първите глобални /македонизми/. Това не означава , че няма Бог , а означава , че го представят по изключително ненормален начин карайки хората да се прекланят на едни Извънземни.
 • Октомври 3.1 Октомври преди 6 дена Профил на трол?
  Това време идва пише религиозната без ни най малко да се настрой за Битка и да проповядва , че е Време за Битка. Сбъркана джедайка. Нещо като добър македонец/ не българин/. Сбъркана работа. Вярвайки , че те го наричат Христос ще направи второто пришествие. А , всъщност Джедайският орден ще долети от Пространство Времето и един от Командите на тази Звездна Чета е Другарят Исус , а той е може би Пле виж още ›› ядинец , не знам но е Вселенски КОМУНИСТ.
  : 2 !
 • Октомври 3.2 Октомври преди 6 дена Профил на трол?
  Ама могат и да не долетят. Кой знае ? Подвластни сме на Стрелата на Времето тоест в плен сме на илюзията , че Минало/Сега и Бъдеще не съществуват едновременно. Всичко зависи от коя позиция на едно от многото валидни Сега. Но , ако не долетят то човечеството благодарение и на ивайло ачев ще бъде погълнато от Вселенската канализация. Защото пътят на Капитализма е път с единствено този Изход. А , пък виж още ›› религиите крепяха и крепят Капитализма и именно са фунамент на манипулиране именно на такива вавилонц като този Орк съчинителят на по горното.
  : 2 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Тоя Александър Гьорлах описва новият световен ред, редът на антихриста - една държава, една валута, една вяра, вяра в антихриста (на него ще се покланят задължително в неделя, в църквите по целия свят) и като знак на лоялност ще слагат печат/чип на дясната ръка или на челото и който няма тоя печат няма да може да купува и продава, а който го има отива в ада без възможност за прошка (Библия, книга виж още ›› Откровение гл. 13). Не усещате ли, че това време идва?
 • Октомври Н.Р.Б. 1 Октомври Н.Р.Б. преди 1 седмица Профил на трол?
  actualno com. отново дава трибуна на Рушителният вавилонизъм / Псевдоглобализъм/ и то в много големи дози. Винаги верни на Тъмният интернационал / съюз между Буржоазни дегенерати и Дегенерати на Социализма/.
Последно в Актуално