Политическият монопол е на крачка от официализиране

10240
Политическият монопол е на крачка от официализиране

Покрай многото шум в медиите кой е купен и кой не, кой служи на чужди интереси и кой не – шум, вдиган главно от лидера на „Атака” Волен Сидеров, преди два дни тихомълком в Парламентарната правна комисия с председател Христо Бисеров беше прието да бъдат премахнати субсидиите за всички извънпарламентарни партии. С други думи – който се е наредил на хранилката досега, браво, за другите – бон шанс.

Това решение все още не е окончателно, защото трябва да мине през пленарна зала, но 99% то е факт. Особено предвид начина, по който се гласуват напоследък закони – имаме кворум от 125-6 депутати, после при гласуванията отчитаме по 80-90 души. Ако това е представителност, здраве му кажи.

Да се върнем обаче на субсидиите – подобно на куп популистки решения и това е скрито под мантията „грижим се за гражданите”. Защото вместо да се намалят субсидиите за всички партии, сега се готви махане на субсидиите на всички, които са извън парламента. Това не е нищо друго, освен налагане на политически монопол чрез икономически средства.

Без пари за извънпарламентарните партии

Парламентарната правна комисия реши, че извънпарламентарните партии няма да получават субсидии, съобщи БГНЕС. Правната комисия разглед...

12 лева на действителен глас – това е базата, от която се определя партийната субсидия в момента. А формулата е още по-проста – 5% от минималната работна заплата за партиите, регистрирани в ЦИК, участвали на последните избори и преминали границата от 1% от броя на действително пуснатите гласове. За тази година фиксацията е върху 240 лева, догодина ще е върху повече – върху 310 лева. БСП и ДПС пък се договориха с профсъюзите минималната работна заплата да стане 340 лева от 1 януари, а искането на управляващите беше още от 1 октомври. А партийните субсидии се плащат от държавния бюджет – и с премахването на тези за извънпарламентарните партии, сега в държавния бюджет остават излишни средства. За какво ще се харчат още никой не е казал.

Цялата картинка е ясна – управляващите искат да си гарантират много дълъг престой в Народното събрание. Защото те монополизират нашите пари и при избори ще гледаме най-много тях по всички телевизии и медии – те ще ни повтарят как трябва да се гласува за тях, как трябва да се избере отговорно, притчите за по-малкото зло и така нататък, и така нататък. Ще гледаме предимно ГЕРБ, БСП, ДПС, „Атака”, а другите – ами ако имат пари от други източници. Това ли е справедлив и честен модел, това ли е начинът – защо не се намалиха партийните субсидии на всички? Ще се приеме ли в Изборния кодекс да има равно време по националните медии за всички политически партии, които се канидатират за участие в избори?

Този политически монопол е скандален. Вече две седмици хиляди хора са на улицата и искат оставка на правителството, искат и този парламент да се маха. Ето още една причина защо. Протестите през февруари бяха срещу монополите, а какво се оформя сега – монопол. Гнусен и обсебващ, искащ да управлява живота ни, докато не се стигне до огромната катастрофа.

Затова нека поставим простичкия въпрос – искаме ли за много, много, много години напред алтернативите ни за парламента да са ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака”? Искаме ли?!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com