Последна надежда за Джулиан Асандж. Физическото и психическото му здраве са сериозно влошени

9365
Последна надежда за Джулиан Асандж. Физическото и психическото му здраве са сериозно влошени
Снимка: Getty Images

1776 дни. Толкова време прекара Джулиан Асандж в строго охранявания затвор "Белмарш" в Лондон. Преди това създателят на Wikileaks се укрива седем години в посолството на Еквадор в Лондон. Престоят му в британската столица обаче скоро може да приключи. Днес, 20 февруари, 52-годишният Асандж се изправя пред Върховния съд на Обединеното кралство, където в следващите два дни ще се проведе изслушване по окончателното обжалване на решението за екстрадиране. Съвсем скоро основателят на Wikileaks може да бъде депортиран в САЩ, където го очаква присъда за 175 години затвор.

"Физическото и психическото му здраве са сериозно влошени"

Малко вероятно е решението да бъде взето и обявено още тази седмица. Но не е изключено. Ако съдиите решат, че той няма право да обжалва, Асандж може да бъде екстрадиран в САЩ сравнително бързо.

Още: Джулиан Асанж със здравословни проблеми, не се яви в съда

За съпругата му Стела въпросът е на живот и смърт. Килията, в която той прекарва 21 часа в денонощието напълно сам, е 3 на 3 метра. "Джулиан е в строго охранявания затвор "Белмарш" от почти пет години. Физическото и психическото му здраве са сериозно влошени", казва тя. И предупреждава, че в САЩ той може да умре.

Екстрадицията му първоначално беше спряна, защото лекари предупредиха, че в САЩ той няма да получи адекватни медицински грижи. Американските власти гарантираха, че ще осигурят такива. Според Стела Асандж това не е вярно. "В САЩ редовно се прилага изолация. Включително и екстремна форма на изолация. На ЦРУ е позволено да определя условията, в които ще бъде държан - това е агенцията, която искаше да го убие." Тя визира медийна публикация на разследвани журналисти от 2021 година, според която ЦРУ е планирало да отвлече и ликвидира Асандж.

Журналист или престъпник?

През 2010 година Джулиан Асандж публикува документи, които доказват, че американски войници са извършили военни престъпления в Ирак и Афганистан. Те бяха много неприятни за американското правителство. Документите показаха на света една различна кървава страна на действията на американската армия, в която военните престъпления са били прикрити, а броят на цивилните жертви е значително по-висок, отколкото в официалните данни на Пентагона.

Още: Съдбата на Джулиан Асанж: Последен опит да избегне екстрадиция в САЩ

В САЩ Асандж ще бъде съден по Закона за шпионажа от 1917 година, който никога досега не е използван срещу журналисти. "В случая на Джулиан Асанж става дума за основополагащи въпроси на медийната свобода и човешките права. Джулиан Асандж не е виновен за никакво престъпление, Wikileaks разкри нарушения на човешките права, а това не е престъпление", коментира пред ДВ Кристиан Мир от "Амнести интернешънъл".

"Видяхме доказателства за военни престъпления и нарушения на човешките права. За тях съдебно преследване не е имало. Само публикуващите са преследвани. Ако американските власти го докарат в Америка и го съдят, това е тревожно и може да засегне други медийни организация, както и всеки, който публикува разследване на база на изтекла информация", предупреждава пред АРД Ребека Винсент от "Репортери без граници". Според нея Асандж е политически затворник. Подобно мнение споделят и германски политици - сред които депутатът от Зелените Макс Лукс или бившият външен министър Зигмар Габриел.

Последната надежда на Асандж

Ако британският съд не позволи на Джулиан Асандж да обжалва, той може да се обърне само към Европейския съд по правата на човека. Трудно е да се прецени доколко има шансове за успех и как британската правосъдна система би реагирала на подобна външна намеса. Междувременно парламентът на Австралия, където e роден Джулиан Асандж и има гражданство, призова Великобритания и САЩ да му позволят да се прибере в Сидни.

Още: ООН: Асандж може да бъде подложен на изтезания, ако бъде екстрадиран в САЩ

 

Източник: Дойче веле

Австралийски депутати поискаха освобождаването на Джулиан Асандж

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com