Природата се защитава, ние я разсипваме с всички сили и средства

8341
Природата се защитава, ние я разсипваме с всички сили и средства
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Природата не отмъщава, а се защитава. Ядосана е. И тъжна. Цялата й любов към човечеството започна да се изпарява като малко езеро в пустинно сухо лято. Сърцето и душата я болят. Природата е силна. Тя е майка на милиони същества. Едни от децата й обаче се оказаха неблагодарни към нейната всеотдайност и доброта. Без значение дали действията на Грета Тунберг са PR, или тя е искрена, факт е, че "големите" на днешното време не мислят за децата и внуците си, и за техните деца и внуци.

Живее се днес, на момента. Ползват се наготово всички блага и продоволствия, без да си даваме сметка колко ще ни струва всичко това. Замисляйки се за случващото се, не е трудно да си отговорим на въпроси от рода защо зачестиха земетресенията, наводненията, пожарите. Природата иска да ни каже да спрем. Иска да ни помоли. Но като не става с добро тя започва да се защитава така, както би го направил всеки един от нас, когато е в опасност.

Глобалното затопляне и ураганите са свързани

Десетки учени от Националното управление за океански и атмосферни изследвания (NОАА) са анализирали сезона на ураганите през 2014 годин...

Нека се замислим защо се случват всички тези проливни дъждове, свлачища и наводнения в България и по света? Защото ние хората, сечем поголовно белите дробове на планетата, които всъщност поглъщат цялата вода, изсипала се от небето. Защото върху всяко по-апетитно кътче, независимо дали е гора, море, или просто зеленина, се налива бетон.

Нека се замислим защо се случват и всички тези земетресения? Защото ресурсите на земното кълбо са на изчерпване, а на тяхно място остават огромни празнини. Празнини, каквито остават, когато някой ти отнеме нещо скъпо, мило и ценно. Тогава човешката душа се разтърсва от болка. Същото се случва и с природата. Тя се опитва да запълни тези празнини, причинени от човека. Природата се защитава.

Нека се замислим и защо се случват всички тези ураганни ветрове? Защото замърсеният въздух я задушава. Изтръгвайки и разрушавайки пътища и сгради, тя ни показва, че е време да спрем. Нека се замислим защо се случват и всички тези засушавания, високи температури и пожари? Защото пак липсват дърветата, които да правят сянка от жаркото слънце. Защото човешката небрежност преминава границите на нормалното. Защото никой не мисли, че и след нас трябва да има живот. А завещанието, което ще оставим на поколенията, е само прах и мизерия.

И сечем поголовно и горим ли горим, изпращайки милиарди вредни прахови частици в атмосферата. Изхвърляме разградими и неразградими отпадъци където ни попадне. И те потъват в земята, която е била така гостоприемна да ни приюти. Замислете се, ако всеки човек поглъща такова количество боклук, каквото - земята, колко време щеше да оцелее? Замислете се свършиха ли се всички възможни празни терени, че заливате живота с бетон? Замислете се какво ще оставите след нас - пустош, голи земи, мръсен въздух, океан от отпадъци. Замислете се ще могат ли да дишат внуците ни, или като зомбита ще ходят на училище с маски на лицето... ако още има училище тогава. Замислете се ще имат ли шанса да видят живи животински видове. Замислете се... защо го правите?

Не може ли Грета Тунберг да е повече като Тита и Сузанита?

Гледам новините около 16-годишната Грета Тунберг, която държа гневна реч пред ООН и в началото бях просто раздвоен. От една страна &nda...

Искате да им осигурите едно добро бъдеще с богати възможности, заобиколени от много пари. Но настъпвайки този ден, не е ясно ще има ли къде да отидат, за да ги похарчат?!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com