Радев клекна и зад него се появи Митрофанова - чий е този срамен гаф?

16306
Радев клекна и зад него се появи Митрофанова - чий е този срамен гаф?
Снимка: БГНЕС

Дори „скандално“ не описва по достатъчно убедителен начин решението на руската посланичка Митрофанова да се яви на тържествата за Съединението в Пловдив. Човек се чуди откъде да започне…

Нека на първо време да изброим неизчерпателно няколко факта: През 1885 година руският император Александър III никак не се радва на Съединението, дори напротив.

Ограничен суверенитет

„Курица не птица, Болгария не заграница“ – тази геополитическа селскостопанска мъдрост явно важи както през 19-ти, така и през 20-ти, че и през 21-ви век. Задунайската губерния или брежневският „ограничен държавен суверенитет“ - позицията на Москва към България винаги се е свеждала и се свежда до едно и също: някакъв малък, страхлив и неграмотен народец, който живее на много важна за нас територия.

По същата тази причина г-жа Митрофанова доскоро държеше под крилото си 70 руски граждани, които суверенната българска държава изгони като шпиони. По същата причина руската държава и нейните енергийни пипала се опитват да задушат българската икономика.

По същата причина Москва обяви България за вражеска страна – нищо, че в сладникавия, сантиментален разказ за българо-руските отношения България се води „малката сестричка“.

Изброяването на фактите може да продължи още произволно дълго. Например с кръвожадните съветски паметници, построени главно с безплатния труд на български трудоваци и инсталирани из цялата страна в прослава на жестоката съветска окупация след 1944 година. Или пък с дейността на съветските „съветници“ и на КГБ в НРБ и с пълната икономическа зависимост на тази полусуверенна държава от Съветския съюз.

Недомислие или конспирация?

Фактите са известни. Не е известно обаче защо г-жа Митрофанова беше допусната, ако не и поканена на тържествата в Пловдив. Всъщност тя отдавна трябваше да бъде обявена за персона нон грата и изпъдена от България.

А да я допускаш до празника на Съединението – това звучи като поредната „българска работа“: конфузна, недомислена и малодушна. И то в едно по-благоприятно тълкуване. Защото по-неблагоприятното ще открие конспирация.

В момента Русия твърди, че в Украйна воюва срещу НАТО. България членува в НАТО, тоест – Русия воюва и срещу България. Нима при това положение на руската посланичка ѝ се полага тържествено място зад гърба на българския президент?

Явно не. Сега остава да научим и кой е отговорен за този огромен гаф.

Коментар на Александър Андреев пред DW

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com