Русия: Ще се върнат ли обратно избягалите от страната?

8746
Русия: Ще се върнат ли обратно избягалите от страната?
Снимка: Pixabay

Много експерти прогнозират, че недостигът на квалифицирани специалисти в Русия ще продължи да е сериозен проблем и през 2024 година. Икономисти от Руската академия на науките изчисляват, че дефицитът на кадри възлиза на 5 млн. души.

През 2023 г. част от напусналите се завърнаха в Русия. Изглежда обаче, че онези, които са най-търсени на пазара на труда, все още са зад граница. ДВ попита един хирург, един пилот и един IT-специалист дали са готови да се завърнат в Русия.

Русия трябва да започне да цени човешкия живот

Още: Загинали и ранени след нов мощен руски ракетен удар по Покровск (СНИМКИ и ВИДЕО)

Александър Ванюков е 42-годишен хирург, който в момента живее в Рига. По думите му в Русия има много професионалисти с неговата специалност, затова и намирането на работа в родната му страна е трудно. Пътят до реализацията на един хирург в Русия също е дълъг - 12 години, казва Александър. Лекарят споделя, че не много от колегите му са напуснали Русия, но тези, които са го направили, са си намерили работа в Сърбия, ОАЕ и например в Узбекистан.

В Латвия Александър се радва, че системата позволява лесно признаване на дипломата му. Проблем е обаче, че трябва да знае латвийски на високо ниво. "Засега нито аз, нито съпругата ми - тя е детски невролог - имаме силите за това", казва хирургът за изучаването на езика. Засега той работи като медицински консултант, а съпругата му - като консултант по детска психология. "По отношение на доходите и разходите, ситуацията ни се влоши в сравнение с живота ни в Москва", признава Ванюков.

Семейството още в началото е решило, че преместването им вероятно ще бъде за постоянно. "Планът ни беше да изберем място, на което няма да ни бъде толкова трудно. Мислехме да идем в САЩ, но там културата е съвсем различна", обяснява Александър. Лекарят споделя, че засега със съпругата му предпочитат да не мислят изобщо за връщане в Русия. "Страната трябва да се промени много. Най-малкото държавата трябва да започне да цени човешкия живот. Боя се, че това скоро няма да се случи".

Дори политическата ситуация да се промени, пак същите хора ще управляват

Още: Ето кога Украйна ще получи датските F-16

Пилотът Павел Андрюшченко е на 27 години и след началото на войната в Украйна започва да си търси работа извън Русия. С налагането на санкциите над руската авиация ситуацията за младият мъж се променя - дотогава заплащането е било достатъчно високо и авиационните компании в страната са търсели хора, разказва той. След налагането на санкциите обаче мнозина остават без работа. "Познавам няколко колеги, на които им се наложи да работят като доставчици", казва Павел.

Онези, които имат двойно гражданство, бързо бягат от Русия, но Павел няма този късмет. Мъжът започва процес по лицензиране за пилот в европейски авиокомпании, но това се проваля - отново заради санкциите. "Похарчих 6000 евро за изпити. Но за работа в Еропа е нужно разрешение за пребиваване, с каквото не разполагах", разказва пилотът. Авиокомпаниите от Близкия изток и Азия пък изискват сериозен опит с пилотиране на самолети на Airbus или Boeing, какъвто Павел няма.

След обявяването на мобилизацията Павел и семейството му вече са твърдо решени да напуснат Русия. Те подават документи за бежански статут в САЩ, а в това време младият мъж вече се е преквалифицирал, за да полотира и самолети Boeing. Така Павел си намира работа в товарна авиокомпания в САЩ.

"Не виждам за себе си бъдеще в Русия. Да, преминаваме през немалко трудности. За съжаление засега мога да летя само в рамките на САЩ. А получаването на бежански статут може да отнеме 10 години. Но перспективите тук са други", казва Павел. Според него дори политическата ситуация в Русия се промени, на власт ще останат все същите хора. "Ако трябва да съм честен, не искам да се връщам в тази среда".

Още: Кулеба: Спрете да се паникьосвате, САЩ не намалява помощта си за Киев през 2024 г.

"Не виждам бъдеще за себе си в Европа"

IT-специалистът Сергей намира нов дом за себе си и семейството си в Сърбия. Те пристигат в Белград през есента на 2023 година. Всъщност работодателят на Сергей плаща преместването на семейството.

23-годишният мъж казва, че не подкрепя нито една от двете страни във войната в Украйна. "Имам усещането, че продължителният конфликт е изгоден и за двете страни. От друга страна обаче не подкрепям действията на Русия", споделя Сергей.

Мъжът не вижда бъдеще за себе си в Европа. Казва, че се страхува се да живее там. Причините са мигрантската криза и опасенията му, че по някакъв начин ще бъде ощетен заради руското си гражданство.

Още: Трета поредна атака на Украйна срещу Крим за два дни (ВИДЕО)*

"След няколко години живот в Сърбия планираме да се завърнем в Русия. Там обещават добри условия за IT-специалистите - високи заплати за работа от разстояние, освобождаване от мобилизация, ипотеки на много ниска лихва", коментира Сергей. Младият мъж се надява, че дотогава той и семейството му ще са получили и сръбски паспорти, което би улеснило свободното им движение. "В идеалния случай бихме искали да заживеем в Крим, ако паднат ограниченията там", казва мъжът. За него санкциите не са проблем - според Сергей страна като Русия не може лесно да бъде изолирана.

 

Източник: Дойче веле

"Турция полага големи усилия за спиране на кръвопролитията": Зеленски проведе телефонен разговор с Ердоган

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com