С бутафорния патриотизъм сме за никъде

2751
С бутафорния патриотизъм сме за никъде
Снимка: БГНЕС

Вчера (21 март) на турската граница имаше напрежение, тъй като патриотичните формации решиха да блокират пунктовете, за да попречат на автобусите с изселници от Турция, които идват за изборите.

Имаше някакви хора с носии, знамена, икони на хан Тервел, спасил Европа от нашествието на арабите... Изобщо, патриотично както си трябва.

Какво по-патриотично от това да застанеш пременен като Ильо войвода със знаме в ръка и да спираш вражеските нашественически орди?

Само че това нито е патриотично, нито е законно, нито е ефективно. Защото проблемът с организирания вот от Турция можеше да се реши отдавна, но никой, включително патриотите, не пожела това.

Сложните и нелепи законови актобатики с изключителното нововъведение за ограничаване до определен брой на секциите само в страни извън ЕС се причисляваха като една от гордостите на Патриотичния фронт. Незнайно защо. В Европа на никой не му е дошло на акъла подобно нещо. Повечето държави не дават пари за глупости като секции в чужбина. Който иска да гласува - или по пощата, или чрез пълномощник, или си се прибира вкъщи. Популярна практика е и вариантът, който у нас никога не беше предложен, а именно той щеше да реши всички проблеми с вота зад граница - гражданин, живял над определен брой години извън страната, да губи избирателни права.

Българските изселници не са нови емигранти, така че повече нямаше да се налага да гледаме по телевизията репортажи как гласуват хора, които нито знаят български, нито имат нещо общо със страната. Да, това щеше да се отрази на избирателните права на българската диаспора като цяло, но така или иначе без копромис не можем да минем.

Само че българските "патриоти" не предложиха нищо такова. Измислиха една странна концепция за гласуване, която си е типично родно производство - скалъпена без много мисъл и със съмнителна ефективност.

И тъй като секциите в Турция за тези избори са по-малко, логично, започна извозване на изселниците към България. Което е абсолютно законен акт, в който по нито едни правила няма нищо нередно.

Така, вместо да се бяха напрегнали да измислят и да настояват за истинско решение на проблема, сега патриотите нарушават закона.
Затварят българска граница, която по закон трябва да бъде отворена. Протестират срещу хора, които по закон са български граждани. И искат да ги спрат, при положение, че по закон те имат право на глас.

С бутафорни "патриотични" акции нищо няма да бъде постигнато. Защото когато беше време за мислене, никой не пожела да прояви патриотизъм. И никой не гласува за истински мерки, решаващи проблема в корен.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com