X
 
 

С какво ни прекараха покрай Истанбулската конвенция

7456 11
photo of С какво ни прекараха покрай Истанбулската конвенция
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Покрай добилото крайно истерични нотки подобие на дебат относно Истанбулската конвенция и то след като едно от основните ѝ предписания е въведено в българското законодателство още през 2016 година чрез Закона за равнопоставеността между мъжете и жените (чл. 2, т. 5: Държавната политика по равнопоставеност на жените и мъжете се основава на принципите на преодоляване на стереотипите, основани на пола), обществото, разбира се, пропусна някои доста съществени за добруването му неща. И тъй като аз си ги знам кои са – все пак ми е работа да следя, прави обзор какво проспахме, докато бяхме заети да си мерим децибелите по тема, която е ясна и безспорна – осигуряване на адекватна защита на жените срещу всякакъв вид насилие, включително това, което бива оправдавано заради пола. И така:

1. Разрешиха строежите на земеделски земи край морето.

Това стана точно в момента, в който президентът Румен Радев правеше рекапитулация на първата си година като държавен глава. Стана и след като имаше опит поправката да мине през друг закон – този за посевния и посадъчен материал. Основен двигател, разбира се, са "Обединени патриоти". Те са особено загрижени за защитата на българската земя, както добре видяхме от казуса с "Пирин". Натискът за поправката относно земеделските земи тръгна от г-н Йордан Апостолов, от НФСБ. Апостолов е от Добрич, а семейният му бизнес е свързан тясно със селско стопанство, но и със строителна дейност. А поправката означава, че земя, която е била земеделска, но ѝ е изтекъл срокът, в който предназначението ѝ е било променено, ще може да си остане с променено предназначение – само трябва да се подаде и одобри заявление пред местната земеделска комисия.

Или казано по начина на Утопията – идва някой „инвеститор“ на апетитно място, прилъгва неколцина дребни собственици на нивички, които са решили да им сменят предназначението, да им ги продаде, а след това изтрясква някой мега комплекс, от които или печели, или пере пари. А земеделската земя се превръща в бетон ...

2. Евродепутати атакуваха Нено Димов заради Пирин.

Всъщност не го атакуваха, ами направо си го сринаха. И то не само за Пирин – а и заради личната му убеденост, че климатичните промени били измама за трилиони. Като се замисли човек, то и със Сорос е така – не му свършват парите на този човек да плаща и да плаща всеки месец на милиони и милиони гадове, които да правят всичко възможно да отклонят един от друг "братските народи".

Но това е друга тема – темата е как министър на околната среда става човек, който отрича основната на една от главните политики на Европейския съюз? Димов щял да работи за компромиса относно климатичните промени, по собствените му думи – нищо, че в ЕС компромис за това няма, има единомислие. Единомислие има и в борбата за по-чист въздух – но и там Димов има с какво да се похвали. Той не каза и гък, когато България взе решение да подкрепи Полша в обжалването на новите екостандарти относно ТЕЦ-овете на въглища, а пред ресорната си комисия в Европейския парламент изтърси, че обжалваме, защото сме видели процедурни пропуски?! Не за друго, значи, ами защото някой не е сложил някое тиренце и някоя запетайка правилно – ти да видиш. Хайде на бас, че като дойде ред да говори със синдикатите, които най-върло пазят въгледобива у нас, въпреки мизерното съществуване на работещите в тази индустрия, екоминистърът ни ще се пъчи как се бори да опази "поминъка на хората". Нищо, че още преди година ЕК ни каза, че годишно плащаме над 3 млрд. евро заради мръсния въздух – за да лекуваме болести, предизвикани от този мръсен въздух! Но за да се пребориш да не е така, трябват топки - за трилиони.

Колкото до Пирин - ето как се оказа, че "Юлен" имали вече две разрешителни да ползват речна вода, за да прави изкуствен сняг. А Димов най-нагло обясни точно пред Комисията по околна среда на ЕП как вода от територията на Национален парк "Пирин" щяла да се взема само за питейни нужди ...

3. Мерките срещу мръсния въздух в София – въпрос не на контрол, а на личен избор.

В духа на темата за мръсния въздух, вчера (25 януари) Столичният общински съвет гласува мерки за борба със замърсяването на въздуха. Още преди това да стане факт, зам.-кметът на София по транспорта Евгени Крусев чистосърдечно си призна, че Столична община няма как да контролира фактически изпълнението на една от мерките – центърът на столицата да се затваря за автомобили, когато има прогноза за по-високо от нормалното ниво на фини прахови частици. Гражданите трябвало да проявяват съвест и едва ли не лично да пречат на желаещите да влязат с кола в центъра, както и да паркират в забранена заради очаквания по-мръсен въздух зона?! Ами тогава, г-н Крусев, Вие за какво сте ни и за какво да плащаме данъци за Вашата заплата? По-добре барабар с цялата община да се цаните за чеп за зеле – само един ще спечели и конкуренцията ще е жестока, защото със сигурност много от общинарите и за това не стават.

4. Европейската комисия обмисля дали да не въведе тест за независимост на съдебната система. Ако го издържиш, ще имаш право на пари от еврофондовете – иначе не.

Предложението е на чешкия комисар (по въпросите на правосъдието) Вера Йоурова. Тук няма как да не бъде поставен следният въпрос: Бойче, а когато сняг забръска, що ще правиш ти зимъска? 11 основни доклада по Механизма за сътрудничество и проверка не стигнаха, за да си оправим съдебната система. И накрая ще дойде време, в което ще лъсне докъде сме стигнали в европейското си развитие. Тогава "Гражданите за европейско развитие" ще трябва да обясняват защо икономиката ни разчита на първо място на еврофондове и какво правиха те, като най-дълго управлявали от влизането ни в ЕС насам, за да не е така? И дори ще трябва да предлагат какво да правим - извън това да се хванем за палците ...

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

11 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ама наистина, как да вярваш на хора, "представляващи твоите (народните т.е) интереси в парламента", когато първата им работа беше да си вдигнат заплатите!! Плащаме им, защото много работят - да де, ама за свой собствен интерес. Затова им плащаме - да си прокарват личните закони, безогледно, да се пъчат с глупостта си - която води до национални и глобални (защото екологията е глобална) по виж още ›› ражения, да се изтъкват - за да замазват престъпността си. Какво ще оставят след себе си? - пустош и бетон. Силна икономика? - едва ли. "Стилни" парвенюта - с език на простаци от махлата. Всички накрая отиваме на едно място. Мислете хора, мислете какво ще остане след вас. А за "Патриотите" - най-голямото посмешище и позорище за България - СРАМ, СРАМ за България да има такива "Патриоти" - предатели. В края на краищата всичко допира до Човешката глупост.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Поздравления за статията и за Ивайло Ачев. Дано хоратасе научат да виждат зад фактите и да не оставят да ги водят за носа - особено по така елементарен начин.
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Журналистика е да публикуваш това, което някой друг не иска да бъде публикувано, всичко друго е пиар. (Джордж Оруел)
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ето го и пълният списък от 31 пола, които Ню Йорк различава. В техния официален документ има достатъчно място, оставено за нови попълнения: Bi-Gendered – в различно време ту мъж, ту жена Cross-Dresser – човек, който се облича в дрехи, типични за противоположния пол. Травестит. Drag-King – жена, която се облича в мъжки дрехи, обикновено за целите на шоу-бизнеса Drag-Queen – мъж, ко виж още ›› йто се облича в женски дрехи, обикновено за целите на шоу-бизнеса Femme Queen – мъж, който с всевъзможни средства (хормони, облекло и дори хирургия) засилва женствените си черти Female-to-Male – жена, добила мъжки облик след хирургическа намеса FTM – жена, добила мъжки облик след хирургическа намеса Gender Bender – лице което експериментира с половите стереотипи или направо отрича съществуването им Genderqueer – лице, което не пасва към никой от половите стереотипи Male-To-Female мъж, добил женски облик след хирургическа намеса MTF – мъж, добил женски облик след хирургическа намеса Non-Op – лица, които не искат да се подлагат на хирургична намеса, но все пак считат себе си транссексуални Hijra – южноазиатското название на транссексуалните Pangender – всеполов Transexual/Transsexual – транссексуален Trans Person – трансджендър личност, непринадлежаща нито към мъжкия, нито към женския пол Woman – жена Man – мъж Butch – лице от женски пол с подчертано мъжко поведение и стил Two-Spirit – двудушевен, с две души Trans – транссексуален, трансджендър Agender – безполов Third Sex – Трети пол Gender Fluid – човек който според условията може да се чувства повече мъж или повече жена Non-Binary Transgender – транджендър лице без принадлежност към никой от половете Androgyne – андрогин, хермафродит Gender-Gifted – трансджендър лице, наслаждаващо се на свободата извън нормата на половете Gender Bender . лице което експериментира с половите стереотипи или направо отрича съществуването им Femme – лице от женски пол с хомосексуална ориентация, следващо стереотипите на женското поведение и стил Person of Transgender Experience – лице с трансджендър опит Androgynous – андрогинен Превод: Memoria de futuro Източници: Daily mail
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Леле, как ли ще изглеждат тоалетните в бензиностанцииите!?
  : 2 !
 • ДуПеСе да се закрие 3.2 ДуПеСе да се закрие преди 1 година Профил на трол?
  Като цирка на изродите...
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Sinnvoll 2 Sinnvoll преди 1 година Профил на трол?
  До 1, Не само са си заслужили доверието, ами се борят за него. Много по-лесно е да лъжеш, отколкото да градиш име и авторитет. Но за комунистите винаги лъжата и кражбАта са били на първо място.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ГЕРБ да се обясняват , защо разчитат на "първо място на еврофондовете за българската икономика" е несериозво! Ами защото комунистите отдавна обраха парите на българите ,чрез пирамиди , обири на банки и инфлация! После си изкупиха и икономиката за жълти стотинки...А всички знаем , че комунистите са алчни , безкрупулни и некадърни !Не очаквай от тях да сътворят нещо съзидателно ! Както ка виж още ›› зваше Костов ..."парите са в неподходящи хора"!Е , хайде все пак и да изтъкнем , че на ГЕРБ Еврокомисията има доверие и веднага им отпуска фондовете ! Това доверие са си го заслужили...
 • Дивергент 1.1 Дивергент преди 1 година Профил на трол?
  Ами тогава да изгоним комунистите от власт и да управлява ДПС, защото всички останалите са комунисти от ДС.
  : 7 !
 • АНТИ герп 1.2 АНТИ герп преди 1 година Профил на трол?
  То заради такива като теб сме на това положение. Това за комунистите го въртите като лайняна клечка вече 30 години. Толкова сте прости, че не можете да измислите друго! И за кои некомунисти ми говориш - за оня мангал иван и за агент буда ли? Ами те бяха по-големи комунисти от истинските такива. Колегата по горе ти го е казал много добре - хайде да ги изгоним всичките екскомуняги тогава.
  : 5 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Странно че още не си разбрал за "кои комунисти"! Тия , които ходят на инструктаж/промивка на мозъка/ във Кремъл ,и като се върнат отиват да поднасят венци на паметника на Бай Тошо! Такива , на които "демокрацията им е отнела много"!От такива сме 30 години на това дередже!
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Мъж се самоуби, скачайки от мост в Пещер...

Психично болен мъж сложи край на живота си като скочи от жп мост. Трагичният инцидент се случи в Пещера, предаде БГНЕС. Самоубиецът е ...

Последно в Актуално