ЕК: Мръсният въздух годишно ви струва над 3 млрд. евро

2439
ЕК: Мръсният въздух годишно ви струва над 3 млрд. евро
Снимка: Getty Images/Guliver

Само през 2013 година 13 700 души в България са починали преждевременно заради болести и усложнения, причинени от мръсния въздух. Това гласи заключението на Европейската комисия относно степента, с която България изпълнява насоките на европейското законодателство за опазване на околната среда.

Точно както алармираха главно "Зелените", и от ЕК отбелязват, че най-големият проблем на страната ни фините прахови частници, като препоръката е да бъдат взети незабавно мерки. Друг проблем е серният диоксид – Брюксел отчита увеличение над позволените граници през 2014 година.

В Европа само една държава е с по-мръсен въздух, отколкото България

България е на 13-то място в света по замърсяване на въздуха. Това показва интерактивна карта, създадена от The Eco Experts, цитирана от...

Колко струва като пари това нехайство? Годишно даваме над 3 млрд. евро заради здравословни проблеми, причинени от мръсния въздух. Освен това икономиката ни губи 2 млн. стандартни работни дни т.е. 8 часа на ден, защото трябва да се лекуваме от последствията от мръсния въздух.

Все пак не всичко по отношение на въздуха в България е в негативни краски. От ЕК посочват, че между 1990 и 2014 година има 83% намаление на серни оксиди, 51% на азотни оксиди, както и 72% на количеството на амоняк. Похвала има и по отношение на Директивата за шума – България е изпълнила всички изисквания.

За съжаление обаче, по отношение на водата ЕК констатира, че само 47% от повърхностните води в България имат "добър или отличен" екологичен потенциал. Подчертано е, че 70% от повърхностните води в Черноморския регион на българска територия са засегнати от замърсяване.

Интересен факт е, че Европейската комисия настоятелно препоръчва да се води адекватна статистика относно качеството на въздуха. Припомняме, че специално за региона на Пловдив беше заведено дело точно по тази тема – ищците считат, че общината манипулира измерените данни, като не разполага измервателни станции на подходящи места. ЕК казва и, че няма информация относно напредъка на Националния ни екшън план по стратегията ни за увеличаване на "зелените обществени поръчки", като Брюксел посочва липсата на данни за периода 2012 - 2014 година!

"Зелените": Мръсният въздух убива повече хора на ден от тероризма

Замърсеният въздух в България убива 50 души на ден. Това стана ясно по време на пресконференция на "Зелените". Данните бяха изнесени о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com