САЩ и Русия - като се ненавидиме, барем да се видиме*

3221
САЩ и Русия - като се ненавидиме, барем да се видиме*
Снимка: Getty Images/Guliver

Както вече многократно писах и коментирах, визитата на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън в Москва няма да произведе сензационни или други новини. Единствената новина е, че руският президент Владимир Путин също се срещна очи в очи с държавния секретар на САЩ, въпреки хладната атмосфера. Предварително среща между Путин и Тилърсън не беше уговорена.

Позицията на Тилерсън е от позиция на силата - твърда, но уважителна и прагматична, сдържана, без показване на картите, отворена към изслушване, с по-малко реторика. Зад думите му стоят най-мощните и големи имономика, военен бюджет и въоръжени сили.

Позицията на руската страна - насочена да изглежда силна пред собствената си публика, по-недоволстваща, по-малко прагматична и уважителна, с повече реторика, но с готовност каналите за директна комуникация да се държат отворени. Русия има силна и голяма сухопътна армия, но твърде слаба и зависима от политиката на САЩ ресурсна икономика.

САЩ и Русия признаха обтегнатите си отношения, ще работят за сближаване

Русия потвърди стремежа си да се преодолеят проблемите в отношенията със САЩ, което бе потвърдено от президента Владимир Путин. Тов...

Предстои нова фаза на продължителен обмен между дипломатическите апарати, за което руската страна показва повече готовност от американската.

Дипломацията на САЩ е основана на принципа на моркова и тоягата. Тилерсън има в ръцете си много "моркови", но няма защо да бърза да слага нищо на тезгяха, преди да се подготви и поразчисти тезгях. По-принцип САЩ нямат съществени икономически интереси, свързани или зависещи от Русия.

А тояга, голяма като тази на Федералния резерв има само Федералния резерв. И тази тояга ще се раздвижва според това колко бързо Матис и компания получават нови чекове от Конгреса за новите си тояги по въздух, суша и море, и на околоземна орбита, каквито тояги също така никой друг няма, нито има с какво или откъде да си купи.

Ако търсим хубава конспиративна теория за последните събития в Сирия и зад кулисите на дипломатическия театър между Вашингтон и Москва, петролът винаги е обичайния заподозрян. За Москва най-важното и спасителното са високи цени на петрола. За някои кръгове в САЩ това също може да представлява интересна и доходоносна стратегическа опция. Ескалация на напрежението в Близкия изток, водеща до въвличане на Иран и затваряне на Ормузкия пролив е единственият сценарий за изкуствено повишаване на цените на петрола, от което износителите в Близкия изток не биха могли да се възползват, за разлика от Русия и САЩ. Капиталовата основа на саудитските и други големи петролни компании в Залива би се сринала, което пък би ги направило лесна плячка за придобиване и контрол от страна на истинските гиганти. За подобен конспиративен сценарий едно изостряне на позициите между Москва и Вашингтон би сработило.

Деликатната мисия на наивния дипломат на Тръмп

Рекс Тилърсън е абсолютен новак в дипломацията на високо ниво, а сега държавният секретар на Съединените американски щати трябва да се ...

Но това е само конспиративна теория. Още преди и веднага след избирането на Тръмп коментирах многократно, че подобно на Рейгъновата, новата администрация във Вашингтон ще е възможно най-лошата новина за Кремъл и президента Путин. Особено ако демонстрират позитивно отношение и без в това да има нищо лично. "It's the economy, stupid!"

Засега по-важно остава не какво Тилерсън е казал, а какво не казва...

* цитатът е взет от "Люти чушки" на Радой Ралин

Автор: Илия Лингорски. Г-н Лингорски е президент на българската секция на Европейската лига за икономическо сътрудничество и председател на Европейския институт за стратегии и анализи. Изпълнявал е длъжностите заместник-министър на финансите по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски, ръководител на Държавното съкровище, подуправител на МВФ за България, председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com