САЩ: Рекордни наеми мъчат американците

8697
САЩ: Рекордни наеми мъчат американците
Снимка: iStock

Младото семейство Анджела и Джонатан Патерсън живеят с малкото си дете в Орландо, Флорида. Те добре си спомнят, че през 2021 година наемът на жилището им все още е струвал 1600 долара. "След това обаче скочи с 400 долара на месец, което беше голям шок. А ние дори не бяхме уведомени предварително", разказва Анджела пред американската телевизия ЕнБиСи. Така наемът за жилището с три спални изведнъж станал 2000 долара - и то само студеният наем, т.е. без режийните разходи. "Беше трудно, честно казано, трябваше да се ограничаваме сериозно всеки месец", казва младата жена.

Много американци имат същия проблем, пише в своя публикация германската обществена телевизия АРД. Въпреки че цените на наемите вече не се повишават, достигнатото ниво е рекордно високо.

Според актуално проучване на Харвардския университет, 50% от наемателите в САЩ вече не могат да си позволят високите наеми. Това означава, че над 30% от доходите им отиват за покриването на месечния наем, обяснява София Уедийн, изследователка в Центъра за изследване на имотния пазар към Харвардския университет. "През 2022 година за 22,4 млн. наематели в САЩ разходите по наема са били голямо бреме. Става дума за половината от всички наематели. Това е рекорд", казва тя.

Още: Удар по Тръмп на първа инстанция: Няма президентски имунитет и може да бъде съден

"Наемите вече не са достъпни"

От 2019 година насам наемите в жилищните сгради се увеличават с около 15% годишно, а на по-висококачествените жилища - и с цели 18%. Това вече е трудно осъществимо, особено за хората с по-ниски доходи, казва Уедийн. "Наемите вече не са достъпни. Цената на жилищата е на исторически максимум. А на семействата с ниски доходи накрая на месеца им остават по-малко средства от когато и да било преди."

Недостигът на жилища и, разбира се, инфлацията са причината за високите цени на имотите. След пандемията хазяите реагираха на вдигащите се потребителски цени и драстично увеличиха наемите.

Това е особено сложна ситуация за младото поколение. Около една трета от наемателите са хора под 30 години. А броят на живеещите под наем расте, тъй като все повече млади хора не могат да си позволят кредит за покупка на апартамент или къща.

Още: Статуята на свободата: Коя държава я подарява на САЩ

Заплатите нарастват по-бавно от наемите

"Заплатите просто не се увеличават със същите темпове, с които нарастват наемите", казва пред ЕнБиСи Шийна Рол от една социална организация във Флорида, която се бори за правата на наемателите. За някои семейства това има тежки последици. "Вече виждаме бездомни и от средната класа", казва Рол.

Анджела Патерсън и семейството ѝ са имали повече късмет. Тя е успяла да договори отстъпка с наемодателя и да остане в жилището въпреки увеличения наем. "Благодарна съм, че можем да останем и че можем да си плащаме тока и водата", споделя жената, цитирана от АРД. "Живеем скромно, но се справяме".

 

Още: Байдън заплаши републиканците на Тръмп с вето за Украйна

Източник: Дойче веле

Русия и Китай се съюзиха срещу САЩ заради Близкия изток

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com