Саудитска Арабия: курс към рискована промяна

3895
Саудитска Арабия: курс към рискована промяна
Снимка: Getty Images/Guliver

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман иска в бързи темпове да реформира страната. Но неговият рискован и все по-авторитарен курс може да разклати основите на неустойчивата монархия, коментира Лоай Мъдхун.

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман, който де факто управлява страната, бързо си спечели симпатиите на световната общественост. Защото иска в бързи темпове основно да реформира изтощената и идеологически закостеняла монархия. Амбициозният престолонаследник предприе първите стъпки за отваряне на саудитското общество като силно оряза правомощията на всяващата страх религиозна полиция. Тази религиозно легитимирана контролна инстанция ограничаваше личните свободи на хората десетилетия наред. Международната общност приветства и застъпничеството на Мохамед бин Салман за правата на добре образованите жени и по-специално за участието им в икономическия живот на страната.

В Саудитска Арабия вдигат заплатите и стипендиите

Саудитска Арабия обяви, че са увеличени заплатите и ползите за гражданите, за да се смекчи влиянието на икономическите реформи, включит...

Същевременно в ултраконсервативната страна се извършва и култулно-политически прелом. Скоро ще бъдат отворени обществените кина, които бяха забранени преди 35 години. Междувременно в Саудитска Арабия вече могат да се провеждат музикални концерти и театрални спектакли. И все пак тези несъмнено значителни и отдавна нужни стъпки за либерализиране не могат да прикрият факта, че Мохамед бин Салман провежда рискован и автократичен модернизаторски курс, който би могъл да разклати основите на монархията и да застраши нейното съществуване в средносрочна перспектива.

Опасно съсредоточаване на власт

Жадният за власт Мохамед бин Салман не се спира пред безскрупулни и радикални мерки, когато става дума за укрепването на собствената му власт и това особено отчетливо маркира скъсване с досегашната политика на уравновесяване и осуетяване на откритите борби за власт в кралското семейство. Под предтекст, че води борба срещу корупцията, Мохамед бин Салман нареди в началото на ноември да бъдат арестувани много богати бизнесмени и министри, но и някои принцове и високопоставени чиновници и ги затвори в луксозен хотел в Рияд. С тази вълна от арести Мохамед бин Салман целеше на първо място да се отърве от конкуренти като принц Митеб бин Абдулах - началник на всемогъщата Национална гвардия и един от синовете на починалия през 2015 година крал Абдулах. Арестите на бизнесмени и медийни магнати пък трябваше да послужат за набавянето на така необходимите финансови средства за осъществяването на обхватната реформаторска програма на бин Салман - "Визия 2030". Присвоените държавни средства от някои от арестуваните принцове и инвеститори се изчисляват на най-малко 100 милиарда долара.

Рискована реформаторска политика

Пред Белия дом Саудитска Арабия замеси Иран в ракетна атака

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и кралят на Саудитска Арабия Салман бен Абдел Азиз ал Сауд обсъдиха по телефона опитите за ракетен обст...

Мохамед бин Салман и сега притежава огромна власт. Той е не само престолонаследник, а и шеф на правителството, министър на отбраната и министър на вътрешните работи. Тази концентрация на власт в ръцете на един човек носи обаче много рискове за бъдещето на най-силната икономика в Средния изток. Защото Мохамед бин Салман е импулсивен новак в политиката. Неговата авантюристична регионална политика е съотговорна за най-тежката хуманитарна криза в света - тази в Йемен. А последните му интервенции в ливанската и палестинската вътрешна политика са до голяма степен безуспешни.

Няма съмнение, че силният човек на Саудитска Арабия има волята да реформира страната според собствените си представи. Неговата "Визия 2030" още отсега буди големи очаквания особено сред младите хора в Саудитска Арабия. Само че авторитарно наложеното либерализиране си остава проблематично, защото няма демократична легитимация. Дълбоките икономически реформи ще предизвикат социални напрежения и съпротива сред части от населението, които през последните десетилетия бяха свикнали да не полагат лично усилия за благополучието на страната. Комбинацията от автократичната концентрация на власт, репресиите спрямо опозиционните сили, липсата на политическо и гражданско участие в обществения живот и болезнените икономически реформи могат да доведат до размирици сред населението. А в най-лошия случай и да разклатят фундаментите на неустойчивата монархия.

Автор: Лоай Мъдхун за Deutsche Welle

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Германия би закъсала, ако ги нямаше чужденците

Възходът на Виетнам: каква е тайната на успеха

Ядрените амбиции на Турция и опасната зависимост от Русия

Как поляците си върнаха демокрацията, а българите - не

Лозан Панов: Как системата (въз)произвежда „нотариуси“ и „джуджета“

Тръмп и тъмното минало на "America first"

Нужда от реформи: какво не е наред с китайската икономика

"Изпочупиха пръстите на ръцете ми с отвертка": Какво се случва с украинците, пленени в Русия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com