Швеция в НАТО. Защо това е от огромна полза.

6219
Швеция в НАТО. Защо това е от огромна полза.
Снимка: iStock

През 2018 г. Швеция въведе задължителна военна служба. Принудата за постъпване в армията обаче често e напълно ненужна. Много млади хора доброволно кандидатстват за военна служба. В страната явно са наясно, че националната отбрана е много важна, особено след като Русия поведе агресивната си война срещу Украйна.

"Имаше огромна промяна в настроенията", разказва Андерш Малм, заместник-командир на полк в Готланд. "Съществува ясно разбиране, че отбраната е необходима, и че шведските въоръжени сили вършат добра работа", казва той, цитиран от АРД.

Нагласите на населението се промениха коренно

Към Вътрешната гвардия - армия от резервисти, която е част от въоръжените сили на Швеция, също има огромен наплив. Броят на кандидатите да служат в нея се е удвоил за последните две години. Нагласите на населението са благоприятни за изграждането на допълнителен потенциал за възпиране, пояснява АРД. В случай на война Швеция, подобно на Финландия, ще може много бързо да призове в армията си добре обучени резервисти. Това е нещо, по което страната се различава от Германия.

Още: За опасност от терористични актове в Швеция предупредиха от Великобритания

"Бундесверът почти напълно изчезна от колективното съзнание на германците - най-късно след премахването на задължителната военна служба", обяснява експертът Йоханес Петерс от Института по въпросите на политиката за сигурност от Кил.

Швеция реши да кандидатства за прием в НАТО, след като Русия нахлу в Украйна. Присъединяването на страната се смята за много вероятно. Всички страни от НАТО обаче трябваше да дадат своето съгласие.

Предимствата за НАТО

Дълго време Турция се противопоставяше на присъединяването на Швеция към НАТО. На срещата на върха в Литва през юли президентът Реджеп Тайип Ердоган обеща да подкрепи членството на скандинавската страна. Това може да се случи дори още тази есен.

Още: Военният министър: Черно море стана приоритет на НАТО

От стратегическа гледна точка огромният хинтерланд на Швеция е предимство за НАТО. Например за въздушните маршрути - северната страна на Балтийско море до Арктика ще стане вътрешна зона на НАТО. Тъкмо това предимство изтъкнаха неотдавна американски военни по време на учение в Скандинавия. "Способността за бързо, организирано и ефикасно придвижване на оборудване, войници, боеприпаси и доставки е много важна", заяви Грегъри Андерсън, генерал-майор от американската армия. "Независимо дали става въпрос за пристанища, летища, железопътни линии или магистрали. Всички тези неща са от критично значение при воденето на война".

Милитаризирането на остров Готланд

Притокът на кандидати към шведската армия е особено осезаем на остров Готланд. До 2018 г. островът бе напълно демилитаризиран. Сега обаче тече превъоръжаване. Твърди се, че който контролира Готланд, контролира и Балтийско море.

Още: Заради Корана: Атакуваха шведското посолство в Ливан

Причината е централното разположение на острова. Той се намира край югоизточния бряг на страната и е най-големият остров в Балтийско море. "Ако контролирате Готланд, можете да си осигурите свободно преминаване на Балтийско море със собствени формирования, а също и с гражданско корабоплаване или авиация", обяснява шведският военен Андерш Малм, цитиран от АРД.

Балтийско море е зона на напрежение в конфликтите с Русия. Наскоро президентът Владимир Путин представи на парад край Санкт Петербург своя флот - 45 кораба, подводници и 3000 морски пехотинци.

При евентуален военен конфликт присъединяването на Швеция може да е от полза за НАТО. Страната разполага със свръхмодерни подводници, които могат да играят решаваща роля в теснините на Балтийско море. "Това е огромно предимство", казва и военният експерт Петерс. "Контролът над Балтийско море ще бъде спечелен под вода, тъй като корабите, които плават по море, винаги могат да бъдат открити и атакувани."

Модерен подводен флот

Но дори и в мирни времена шведският подводен флот дава предимство на НАТО. Защото корабите на страната са перфектно адаптирани към плитките води на Балтийско море. Това е рядко срещана способност. Те биха били от помощ и за разузнаването. "До скоро само Германия разполагаше с подобни възможности", обяснява военният експерт Петерс.

Още: НАТО готви новата си доктрина за Космоса

Досега германският военноморски флот трябваше да носи "цялата тежест на подводното присъствие на НАТО в Балтийско море", изтъква Петерс. С присъединяването на Швеция това ще се промени".

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com