X
 
 

"Силата" на българската журналистика

9764 2
photo of "Силата" на българската журналистика
Днес в ефира на Нова телевизия президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов трябваше да коментира грандиозната новина, че холандският град Утрехт ще дава на абсолютно всеки по 890 евро безусловен базов доход, който няма да зависи нито от това дали имаш работа, нито дали имаш други приходи. Ани Цолова въведи зрителите с думите, че местната власт ще осигурява "минимум гарантирани средства", а те били вече "давани на всеки един жител на града", "независимо колко е богат или колко е беден". След това попита събеседника си в студиото Манолов с редовното има явлението "почва у нас" и "що е то". 

По принцип не искам да коментирам, че Манолов въобще не беше подготвен за грандиозната новина, а сам на няколко пъти каза, че не е било подходящо да викат него за коментар, защото бил скептичен към подобни програми. Димитър Манолов говори, че това била идея да се намери изход от все по-задълбочаващото обедняване на населението, както така се преразпределял ресурса на обществото, така че всеки да има пари за базово съществуване. Все общи приказки. От думите му разбрах, че той по принцип не одобрява да се раздават пари наляво-надясно на всякакви хора, без те да се потрудят за това, както и че въобще не знае за какво точно става в Утрехт.

Властта срещу журналистиката в България: Поредна част

Незавидното ниво на медийна свободна в България, падането в класацията на "Репортери без граница" по този показател и липсата на полити...

Към средата на "дискусията" Ани Цолова все пак реши да се върне към темата за конкретната ситуация в холандския град. Тя прочете част от информацията в статията на Observer, цитирана от КлубZ, като се фокусира върху това, че идеята за безвъзмездния базов доход била стара и пак попита в контекста на България дали подобно нещо може да се въведе.

Не знам доколко Цолова и екипът на Нова телевизия наистина са се постарали да прочетат статията на КлубZ или оригинала (който е достъпен онлайн на английски език на сайта на Guardian), в която добре е обяснено, че това е експеримент и не засяга всички жители, а само тези, които са на помощи от държавата. Да, ако е успешен, то може да се разрастне до предоставяне на подобен безвъзмезден грант на всеки холандец. За момента обаче това си е чист пилотен проект. 

Разбирам, че между Коледа и Нова година няма новини и нашите телевизионери си умират за някое земетресение или друга трагедия, с които да ни облъчат рано сутринта. Като няма обаче, създават по същия непрофесионален начин грандиозни новини.

Всъщност, наистина предпочитам подобна информация вместо гадостите, които по принцип дават по телевизията, но ми се иска малко повече подготвеност. Най-малкото можеше да не канят абсолютно неподготвен гост в студиото по новина, която е изопачена, за да изглежда супер интересна.

Журналистиката сред полето от информация на социалните мрежи обсъдиха експерти

Ролята на социалните мрежи като източник на информация за журналисти, неистините и откровените лъжи, публикувани от някои медии в Бълга...

И сега хората, излъгали се да гледат Нова телевизия тази сутрин, ще си казват: "Ехе, а пък в Холандия дават пари без нищо".

Автор: Петя Бързилска

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Октомври 2 Октомври преди 3 години Профил на трол?
    Лицата манолов и цолова са съучастници на / 10 11 1989/а подкрепа м нова тв са едни пълни парцали.Ни най малко искам любомирова / Лично/ и актуално да се чувстват ПРЕНЕБРЕГНАТИ.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
    Димитър Манолов, както и хората от другите синдикати, не знаят какво е това да се защитават правата на трудещите се. Примерно когато полицаите стачкуваха, без основание, т.к. не вършат нищо, но гълтат 15-20 % от Брутни доход на държавата (едан част директно и една чрез фирмите за охрана, които процъфтяват, т.к. полицията не си върши работата). Защо тогава нямаше бунтове срещу това безумие от синди виж още ›› катите? Просто те са механизъм част от шефовете да си живеят живота за сметка на всички други в държавата.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.