X
 
 

Спорът за Великден

3651 4
photo of Спорът за Великден
Снимка: БГНЕС
Вече 19 века спорът между православието и католиците кога точно трябва да се чества Великден остава нерешен. Христовото Възкресение е обявено за най-големия християнски празник още от времето на първите апостоли. Тогавашните християни много държат Великден да не съвпада с датата на празнуване на Пасха – празника на предалите Христос евреи. Това и досега е железен канон за всички християнски църкви.

Кой казва кога е Великден?

Сменя ли Борисов курса?

Позицията на българското правителство по случая „Скрипал“ беше продадена безболезнено на хората в страната – „с...

По време на Вселенския събор в Никея през 325 година проблемът сякаш е решен - оттогава до днес Възкресението Христово се чества в неделя, а точната дата е различна всяка година. Тя винаги се изчислява така, че да не съвпадне с еврейската Пасха и да бъде след пролетното равноденствие.

Разминаването между църковните календари на католици и православни се обяснява с факта, че от 16-ти век на Запад датата на Великден се определя по Григорианския календар, докато на Изток продължават да използват Юлианския. Юлианският календар отдавна е „превъртян” с 13 дни напред, но дори и поправен, той се различава от Григорианския.

„Макар и далеч от съвременните комуникации, първото хилядолетие на християнството е най-благодатното време по отношение на неговата цялост и неделимост. В наши дни на всеки две или три години става така, че католици и православни празнуват заедно Великден. Много по-важен е обаче въпросът за смисъла на празника. Спекулациите възникват тогава, когато се сравняват Рождество Христово и Възкресение Христово и се спори коя църква на кой от двата празника държи повече. Според мен няма никакво съмнение, че Великден е по-важният празник, защото тогава приключва изкупителното дело за спасението на човечеството, което е започнало на Рождество и е извършено от нашия Бог Исус Христос”, казва доцентът по богословие Павел Павлов.

Изтокът и Западът - ритуали и традиции

Борисов, Юнкер и шимпанзетата

Шимпанзето "алфа-мъжкар" укрепва авторитета сред поддръжници си чрез всекидневни интимни връзки – шумни възклицания, потупване и ...

„Разликите при богослужението по време на православния и католическия Великден са нараснали много през вековете на разделение между християнския Изток и Запад. Те са дори в самия начин и в часа на извършване на ритуала, както и в литургичния чин, по който се извършва богослужението. В православните страни Възкресението Христово се посреща след полунощ на събота срещу неделя, но никога преди изгрев слънце. В някои гръцки манастири по обичаи, останали от времето на Византия, бият камбаните за Христовото Възкресение чак в 3 часа сутринта. Западните християни си казват „Христос возкресе” едва в неделната утрин сред изгрев слънце. Всъщност за православните християни честването на Великден започва в 14 часа на Велика събота в Йерусалим, когато по време на литургията слиза Благодатният огън, който свети, но не изгаря. Това е знакът, че Господ не е изоставил човечеството”, разказва богословът.

Символите на всички дни от Страстната седмица са еднакви за всички християни – на Велики четвъртък се чества Тайната вечеря, на Разпети петък – опелото и погребението на Спасителя, а съботата навсякъде е най-дългият ден за вярващите, които очакват Възкресението. Днес римокатолическата църква използва много по-олекотен, кратък и даващ възможност за множество повторения „протокол” при изпълнението на великденските свети литургии, наречени меси. За сравнение - и досега в православния свят в един храм от един свещеник може да се извърши само една света литургия в рамките на един ден.

За яйцето и агнешкото

Да притоплим манджата

Случаят с Юлия Кръстева напомня на този с Владимир Трендафилов. И двамата са литератори, хора на словото. Само че Трендафилов реши да б...

Разликите в честването на Великден в християнския Изток и Запад осезаемо нарастват след падането на Константинопол по време на Четвъртия кръстоносен поход и особено след Реформацията в Западна Европа през 16-ти век, в резултат на която се появява протестантството.

„Яйцето обаче остава вечният християнски символ на новия живот по подобие на Христовото Възкресение. Още от най-ранното християнство знаем за червеното яйце, което Света Мария-Магдалена подарява на римския император Тиберий. Яйцето и днес остава универсалната украса на целия християнски свят по Великден”, казва доцент Павлов. ”Любопитно е, че възприетото на някои места в християнския свят агнешко месо като блюдо по време на Великденския празник всъщност е заимствано от евреите, които празнуват своята Пасха с месото на „жертвения агнец” в памет на чудодейното бягство на народа на Мойсей от Египет”, заключава доцентът по богословие в Софийския университет.

Текстът е публикуван в "Дойче Веле"

Actualno.com

Етикети:

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • истината за възкресението 3 истината за възкресението преди 5 месеца Профил на трол?
  Възкресението Христово се е случило на третият ден от еврейската Пасха, което е 17 нисан от еврейският календар малко преди залез слънце, защото Библейският ден е от залез до залез слънце.Това е било събота вечерта и са намерили гроба празен в неделя. И както всяка дата, 17 нисан се случва в различен ден на седмицата. Божият Син Исус Христос(ЯШУА МЕСИЯ) е бил разпнат на 14 нисан и починал същият д виж още ›› ен и погребан преди залез слънце, когато започва Пасха. И престоява в гроба ТРИ пълни денонощия. В Библията пише, че погребението е било преди събота, но в еврейската традиция Сабат се казва на всеки празник и първият ден от Пасхата се казва Голям сабат, който тогава се е случил в четвъртък, а пасхалната вечеря- в сряда вечерта. Погребението е било в сряда преди залез слънце, преди Голямата събота и възкръсва на края на седмичната събота. Така се получават ТРИ пълни дни и нощи. Боядисването на яйцата са езическа традиция (никъде не го пише в Библията) , те са символ на плодородие, а Възкресението е било по време на Пасха, когато хляб с мая не се яде, т.е козунаци.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Освен ,че има нещо грешно в този текст то и парадигмата е грешна.Вече 19 века , а и повече Света е на побеждаващата грешна конструкция. Условно казано Пътя на Капитализма и Империализма. Този път доведе до тук. Доведе човечеството до границата на Глобалното Самоунищожение. ние живеем в Свят на ЛЪЖАТА и Търговстките ценности.Ние сме на предпоследната фаза по изграждането на BABYLON.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Въпросът е ТИ на коя СТРАНА си. Подкрепяш ли евроатлантизма то ти подкрепяш BABYLON/ ЗВЕЗДАТА НА СМЪРТА/
  : 6 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Има нещо грешно в този текст. До единадесети век църквата е била една и едва след това се разделя на православни и католици. Така че 19 века е пресилено - девет е можи би по-точно. Още повече, че през втори век (т.е. преди дететнадесет века), християните са се борили за оцеляване.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.