Става далеч по-страшно от какъвто и да е коронавирус – в България нехаем

10847
Става далеч по-страшно от какъвто и да е коронавирус – в България нехаем
Снимка: istock

Извън нашето злободневно ежедневие, в което ровим по дипломите, докторантурите и творческите постижения на кандидатите да ни управляват и като ги поразровим, не вярваме на очите си, нещо много сериозно почва да превзема общественото внимание на редица места. Не, не е коронавирусът, а климатичните промени.

Все още има силни гласове, че измененията в климата не се дължат на човешката дейност или поне не в такава степен, в каквато твърдят редица учени и институции. Но обратната позиция – че нашата дейност води до катастрофално глобално затопляне, което предизвиква все по-екстремни климатични явления, вече изглежда доминираща.

Застрашени от климатичните промени острови зоват света да спаси бъдещето им

Десетки малки островни държави, най -уязвими от последиците от изменението на климата, призоваха света да спаси „нашето бъдеще&ld...

В началото на тази седмица излезе поредният доклад на специализирания международен панел за климатичните промени на ООН. И заключението там е – ако бързо намалим парниковите емисии, можем да ограничим някои промени в климата. За други обаче е късно, каквото и да правим! Например – топенето на ледовете на Гренландия, което вдига нивото на Световния океан, съответно това означава потопяване на суша, която е близо или на морското ниво. И това топене на ледове се очаква да продължи векове наред, независимо какво ще прави човечеството оттук-нататък.

Досега средната температура на Земята спрямо прединдустриалните времена е вече с 1,1 градуса по Целзий по-висока. Стане ли 1,5 градуса, чакат ни климатични промени, които ще означават "широкомащабни икономически и социални сътресения"! А това е напълно възможно още от 2040 година нататък.

Най-пресните примери какво значи това – пожарите в Гърция. Също и в Италия. Отвъд Атлантика вече имаше незапомнени горещи вълни, които само в Канада убиха стотици хора. С други думи – летата ще стават все по-непоносимо горещи, през зимата ще има все по-екстремни явления, които ще я правят по-опасна.

Къде е България? Ами никъде. Никой не говори за това. Съответно, никой не предлага мерки. Движим се в рамките на по-големи инициатива, в случая ЕС. Движим се обаче със закъснение – не участвахме в очертаването на рамките за зелената сделка например, но сега синдикатите реват за "Марица Изток", без да се чуват много-много думи за алтернатива.

Като гледам какво става в Гърция обаче и си задавам въпроса – ами ако стане в същия мащаб в България? Вярва ли някой, че с такива пожари ще можем да се справим? Та ние имаме един хеликоптер за гасене! Един! А, и още 3, които можело да се модифицират при нужда. Докато ги модифицираме ... няма да го завършвам това изречение!

ООН: Светът има само десетилетие, за да се раздели с изкопаемите горива

Забележителен доклад на ООН, предупреждаващ за нарастващата опасност за планетата, породена от изменението на климата, показва, че свет...

В обзора на Reuters за доклада има едно стряскащо изречение: По-голямо глобално затопляне може да означава, че на някои места хора може да умрат само защото излизат от вкъщи!

Може би е преувеличено! Обаче ако не е? В какъв точно свят ще живеят нашите деца?!

Отговорът на експертите към ООН е стряскащ – ако си караме както досега, до 2060 година средната температура на Земята ще е с 2 градуса по Целзий по-висока, а до края на века – с 2,7 градуса по Целзий. Толкова горещо на Земята не е било от епохата на Плиоцена, когато океаните са били на ниво от 25 метра по-високо, отколкото сега! И понятието "хайде на море" със сигурност ще стане много по-различно, при това не в добрия смисъл на думата!

Време е да се сетим, за да можем да ходим на море, а не то да дойде при нас! Дори в България е време - там, където самотекът е национална гордост!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com