Трафикът на мигранти е поне фактор за оживление на пазара

2376
Трафикът на мигранти е поне фактор за оживление на пазара
Снимка: БГНЕС

На четвъртата година от бежанската криза и масовото нелегално преминаване на чужденци през България разследващите се сетиха, че това преселение няма как да не е подпомогнато от полицаи. Истинско откритие! Не че досега не знаехме, че у нас каналджийството процъфтява, напротив. Даже имаме стотици, вероятно хиляди осъдени за това. В 90% от случаите условно. Пограничните съдилища и прокуратури са толкова натоварени, че въпросът стигна и до Висшия съдебен съвет, където се дебатираше колко щата допълнително да се отпускат.

Докато правителството отпуска милион след милион за довършването на оградата по турската граница, отсечката София-Драгоман се е превърнала в доходоносен бизнес за полицейски служители. Няколко от тях бяха арестувани преди дни и обвинени за участие в организирана престъпна група.

И нека не се лъжем, че това е ставало тайно

Да, задържаните полицаи може и да са имали "прави" телефони, за да разговарят само помежду си, както и супермодерни термовизионни камери, с каквито не разполагат колегите им от граничната полиция, но това си е признак за професионализъм, а не за страх от наказание. А и кой не знае, че Лъвов мост, Женският пазар и ул. "Цар Симеон" в София са най-благодатните места за укриване и бързо транспортиране към най-желаната дестинация - Германия? Там си има таксиметрови шофьори, вероятно пак действащи под полицейска протекция, каналджии и служители, подложени на силен корупционен натиск. Това обаче е дотолкова безинтересно, че едва оня ден МВР и Столичната община се споразумяха в тия райони да има постоянно присъствие на жандармерия.

Не е случайност, че полицаи каналджии започнаха да бъдат разкривани

едва след като Сърбия обяви, че изпраща армия

на границата си и директно обвини България, че пуска чужденците. Чак тогава граничната полиция се размърда и съобщи, че край Драгоман са заловени нелегални, а каналът бил под полицейска протекция.

Страната вероятно е опасана от такива канали, щом десетки хиляди влизат и излизат безпроблемно през границите. Какъв е смисълът тогава да се дават над 100 млн. лв. за ограда, всеки месец МВР да харчи горе-долу милион за охрана, като командирова служители от вътрешността на страната и техника? Защо трябва армията да харчи пари и да командирова на браздата военни? Очевидно, за да се харчат парите на данъкоплатците - за сигурност и дума не може да става.

Очевидно трафикът е държавна политика от години. Неофициална, разбира се, защото за пред Брюксел и Сърбия границата ни се охранява много добре, даже най-добре от всички граници, както обича да се хвали премиерът. Нима има съмнение, че пътят от Свиленград до Сърбия е разделен на отсечки, контролирани от различни хора, които прибират своето в зависимост колко километра са под юрисдикцията им и колко е рисковано спокойното преминаване? През това време

можем само да се надяваме, че службите ще засекат някой терорист

Това обаче не е никак сигурно, при положение че агенти на ДАНС са интервюирали атентатора от Ансбах, но не са открили нищо притеснително. През 2013 г. той не беше радикализиран, после се е променил, гласи версията им.

След акцията на МВР от миналата седмица шефът на "Вътрешна сигурност" Румен Ганев призна, че полицаите са подложени на доста силен корупционен натиск. Към това трябва да се прибави и констатацията на главния секретар Георги Костов, че криминалният контингент масово се е насочил към трафик на мигранти. Както навремето югоембаргото, така сега движението през границите е новият хит в сивия бизнес. И вероятно той държи на плещите си икономиката, която издиша.

Съдът остави в ареста 3-ма от полицаите, обвинени в трафик на хора

Специализираният наказателен съд остави в ареста трима от полицаите, обвинени е трафик на хора и постанови мярка за неотклонение &bdquo...

Четирима полицаи обвинени за трафик са смешно число, няма съмнение, че замесените са стотици. Въпросът е, че пускането на чужденците да бягат на Запад е

държавна политика - просто гледаме да ги изтикаме

колкото се може по-бързо колкото се може по-далече. Истина е и че не можем да направим нищо за хора, които желаят единствено да преминат и да продължат към Западна Европа. Можем единствено да ги бием, изтикваме през браздата или да ги затваряме в изолатори, каквито предстои да бъдат създадени във всеки бежански лагер. Факт е и че никой не желае чужденци в България, затова не е изненада, че социологически експеримент на "Галъп" показа масово одобрение на работата на несъществуващата агенция за борба с мигрантите. Несъществуваща до вчера. Правителството веднага реши да поправи грешката и да създаде и такава структура - на принципа на борбата с контрабандата.

Тоест още изхарчени пари на данъкоплатците, още служители, още ресурси, още надуване на мускули пред европейските партньори. И вероятно още и още държавни чадъри над каналджийския бизнес на полицаите. Защото колкото и жандармерия да се струпа при Банята и на Лъвов мост, без отговор остава въпросът кой допуска безпрепяственото придвижване на хора без документи до сърцето на столицата. А скъсаните кубинки и лошите условия за работа на граничните полицаи не могат да служат за оправдание.

Самуил Димитров,
Сега

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Абортите в САЩ: една неудобна тема за Тръмп и републиканците

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com