Три въпроса към министър Бойко Рашков

5334
Три въпроса към министър Бойко Рашков
Снимка: БГНЕС

Първо: Основателни ли са персоналните промени в МВР? Второ: Има ли нещо съмнително в назначаването на Елена Фичерова за шефка на кабинета му? И трето: Допустими ли са репликите на Рашков срещу телевизионните водещи?

Кадровите въпроси в МВР всъщност засягат хората в България много повече, отколкото би трябвало. Дори да не се съгласим с популярния възглед, че България е "страна на мутрите и ченгетата", пак ще трябва да признаем, че това министерство поглъща огромен финансов ресурс, че в сравнениe с други държави от ЕС работи много неефективно и че около сградата с каменния лъв открай време се стелe мъгла от съмнения, свързани с някогашните канали на ДС, както и с трафиците на хора, наркотици и тютюневи изделия като тяхно съвременно продължение, с корупцията в Пътна полиция или безразборното използване на СРС.

Какво трябва да помнят Бойко Рашков и "новите" в МВР

В края на април 2021 МВР е поискало проверка от НАП дали журналистът Димитър Кенаров, който беше бит от полицията и арестуван по време ...

Добре ли е, че министърът е "човек от системата"?

С две думи: в МВР очевидно са необходими промени. Дали Бойко Рашков извършва и ще извършва точно необходимите промени - засега още не е ясно. Но той е "човек от системата", а това невинаги вещае добро. В България е обичайно полицай да ръководи полицаите, а генерал - военните, но в някои по-напреднали страни начело на силовите структури с предпочитание се поставят цивилни политици.

Обясненията на новия министър за назначаването на Елена Фичерова бяха откровено неубедителни. Юристката с 15-годишен стаж може би е добра професионалистка, а ангажиментът ѝ с партията на бизнесмена-беглец Васил Божков би могъл да мине като биографична грешка и временна заблуда. (Макар че повечето хора, на които Божков се опира в политическите си планове, включително и журналистите, пред които говори, не предизвикват особено доверие.)

Но Бойко Рашков не успя да даде ясни и недвусмислени отговори на въпросите, свързани с избора на Фичерова: Защо? По чия препоръка? Заради какви качества? Нима без минимална биографична проверка? С други думи, остана впечатлението, че министърът крие нещо. Но все пак нека не бъдем наивни: не се е родил още онзи политик, който нищо не крие.

Покушение срещу свободата на словото

Журналист: Не е работа на вътрешния министър да дава оценки на журналисти, а да им отговаря

"Не е работа на вътрешния министър да дава оценки на журналисти, а да им отговаря. Когато сбърка - да се извини, както и направи вчера....

По третия въпрос очевидно няма място за две мнения: Бойко Рашков си позволи недопустимо покушение срещу свободата на словото и срещу журналистическото право и задължение да се задават важните въпроси.

И това покушение със сигурност ще влезе в следващия доклад на "Репортери без граници", които тъкмо заради подобен политически натиск година след година класират България все по-ниско в листите за медийна свобода.

Актуално страната е на 112-то място, като опашкар не само в ЕС, но и на Балканите. А репликите на Рашков за СРС-та, намеците за поръчковост и откритото пренебрежение към журналистите са отглас от един лепкав манталитет, разпространен в тоталитарни общества, в полицейски държави и сред криминалните среди: всичко опира до пари, до скрити механизми и зависимости, а медийната свобода и общественото мнение са красиви измислици на лъжливи политици.

 

Автор: Александър Андреев, Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com