Уравнението на Тръмп - равни и по-равни

3670
Уравнението на Тръмп - равни и по-равни
Снимка: Getty Images/Guliver

Неяснотата относно временната забрана на американския президент Доналд Тръмп за пристигащите бежанци и пътниците от седем мюсюлмански държави породи въпроси за това как точно мерките ще повлияят на засегнатите.

Много пътници се оказаха неподготвени за решението на американската администрация. Особено изненадани бяха онези, които вече бяха на борда на самолетите на път за САЩ, когато президентът подписа мярката.

Starbucks наема 10 000 бежанци в отговор на политиката на Тръмп

Кафе веригата Starbucks ще наеме на работа 10 000 бежанци в следващите пет години. Решението е в отговор на мярката, въведена от новия ...

Властите съобщиха, че общо 109 души са били арестувани, след като са пристигнали в страната в събота (28 януари), като "няколко десетки" от тях в неделя сутринта (29 януари) все още бяха задържани от властите.

Изпълнителната заповед забранява на всички бежанци, независимо от каква националност са, да влизат в САЩ за период от 120 дни. Освен това, според втора заповед, няма да бъдат издавани визи в продължение на 90 дни на мигрантите и посетителите, идващи от седем държави с предимно мюсюлманско население: Иран, Ирак, Йемен, Сомалия, Сирия, Судан и Либия. В крайна сметка се оказа, че и притежателите на зелени карти от тези държави не могат да влизат в САЩ - показа го и практиката.

Министърът на националната сигурност на САЩ Джон Кели заяви, че влизането на допуснатите от закона граждани е „в национален интерес“.

Всички, които идват от седемте посочени държави и притежават виза, ще бъдат засегнати от новата мярка, като изключение ще бъде направено само за дипломатическите визи и визите за международни институции като НАТО и ООН. Съдии в поне от четири щата блокираха част от забраната, като наредиха на властите да спрат депортиранията на бежанци и други пътуващи, които са блокирани на летищата в САЩ.

Бунтът срещу Тръмп заради указа срещу мюсюлманите расте, той се оправдава и с Обама

Главните прокурори на 15 американски щата осъдиха указа на президента Доналд Тръмп за миграцията, окачествявайки го като "незаконен". С...

Ситуацията за хората с двойно гражданство остава сложна. В събота властите заявиха, че американските граждани, които имат паспорт на една от тези седем страни няма да бъдат повлияни от заповедта. Изключение ще бъде направено също така за британците и канадците с двойно гражданство. Великобритания заяви, че нейните граждани няма да бъдат подлагани на допълнителни проверки освен в случаите, когато летят директно за САЩ от една от седемте държави. Същевременно всички останали хора, които имат гражданство на една от тези държави и още едно допълнително, няма да бъдат допускани да влязат в САЩ.

Ако така Тръмп смята да се бори с тероризма, значи съвсем е полудял. Защо например новият президент на САЩ не забрани на граждани на Саудитска Арабия и Египет да влизат на американска територия? От каква националност бяха мнозинството атентатори, "сътворили" 11 септември, 2001 година? Поставянето под един знаменател на всички никога не е водил до нещо добро. Той е водил до разделение, до неимоверни промени и до войни. Явно 70 години без глобален конфликт се виждат твърде много на новия американски президент. Вече има и сепаратистки настроения - за отделяне на щати. Разбира се, това е много далечна перспектива, но само за малко повече от седмица Тръмп успя да създаде конфликт навсякъде, където пипна. Милиардерът прилича на пуснато на воля дете в магазин за играчки - иска да пробва всичко и да чупи това, което не му харесва - просто защото може! Само че това не е игра - нищо не е игра, когато може да доведе до насилие!

Коментар на Actualno.com върху анализ на Агенция "Франс Прес", преведен от ИА "Фокус"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com